Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 3. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2016. szeptember 23., péntek 10:39

Az I. világháború színterei a Városháza épületében
100 év - 4 nemzedék. A Kováts család több mint száz esztendeje örökíti meg a fények játékát Székelyudvarhelyen és Székelyföldön. Szeptember 16-tól páratlan kiállítást tekinthet meg az érdeklődő a Városháza emeleti aulájában több héten keresztül, amely egy 100 évvel ezelőtti világba repíti vissza a látogatót.
 
Id. Kováts István, a székelyudvarhelyi fotógráfus a 82. császári és királyi gyalogezred katonájaként és fényképészeként teljesített szolgálatot a „nagy háborúban”. Végigjárta a romániai, galíciai és észak-olaszországi frontvonalakat, hadszíntereket. A kiállításon több mint ötven fénykép látható a közel négyszáz felvételből, amelyeket 1914–1918 között készített különböző színtereken. Ezeken megjelennek a katonák mindennapjai, a szórakozás, a táborhely, a lövészárok, a temetés, a romok, a gépi roncsok, az áldozatok.
A tárlat különlegessége, hogy tizenkét sztereófotót is meg lehet tekinteni. A háromdimenziós technika már az ezernyolcszázas évek végén létezett. Nemcsak id. Kováts Istvánnak, hanem a kor más fényképészeinek a hagyatékában is fellelhető pár ilyen sztereófelvétel. A sztereókat elkészítettük modern változatban is, vörös és kék szemüvegekkel meg is nézheti őket a látogató. Sőt még egy 1900-ból származó sztereoszkópot is kipróbálhat az érdeklődő.
 
A fotók a császári és királyi 82. gyalogezred katonáit mutatják be 1914 őszétől a keleti hadszínterektől, az 1916-os román fronton át a későbbi orosz hadszínterekig. Ez az ezred főleg Csík és Udvarhely vármegyékből, kisebb mértékben Maros-Tordáról verbuválódott, mondhatni székely alakulat volt.
Közismert, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkitűnőbb ezrede volt, a katonái nagyon sok kitüntetést kaptak. Kováts István az ezreddel végigjárta a frontokat, különböző harcokban vett részt, fotói személyes élményeket mutatnak be, amik sokkal élethűebben ábrázolják a hadszínteret, mint a hivatásos haditudósítók propagandacélt szolgáló beállított fotói. Fényképei inkább a pihenők alkalmával készültek, ritkábban elevenítik meg a harci eseményeket.
 
A katonai mindennapokat mutatja be, hogyan élték meg a hadszíntereken sokszor esőben, sárban, mostoha körülmények közt. A fényképek az élet folytonosságát hozzák előtérbe, a katonák számára is fontos volt, hogy megörökítsék, átörökítsék ezeket a pillanatokat. A lehetőségekhez mérten leporolták ruháik, megmosakodtak, borotválkoztak, úgy álltak a fényképezőgép elé, hogy ezt a képet küldjék haza szeretteiknek, az otthoniaknak: minden rendben van velünk, élünk, hiszen nem tudhatták, hogy 10 perc múlva elmondhatják-e még mindezt. Míg a haditudósítók inkább egy kicsit idillikus helyszíneket, pillanatokat mutatnak képeiken, addig Kováts István fotói a katonák által közvetített valóságos világot örökítik meg. Ha csak a katonák arcát vizsgáljuk, a feszes vonások, a napbarnított arcbőr a zord, rideg valóságra világítanak rá.
 
A kiállítás október 17-ig látogatható.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.