Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

HEVES VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2016. október 24., hétfő 10:22

1956 hőseiről emlékeztek a megyeházán
1956 egyaránt szimbolizálja a magyar nép bátorságát és nemzetünk tragédiákkal kikövezett sorsát. De szimbolizálja azt a történelmi igazságtalanságot is, ahogyan a minket körülvevő világ a bajban rendre elfordítja a fejét, aztán később az emlékezete is elfordul a valóságtól – fogalmazott Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, a megyeházán.

Mint mondta: az ’56-os magyarok, Európa legbátrabbjai a mi hőseink, akik a hazát minden elé helyezték, a személyes áldozatvállalás árán is. 60 évvel a hősies cselekedetek után, ma a mi felelősségünk és feladatunk az, hogy szeretteink, gyermekeink és unokáink megismerhessék teljes valójában, mit is jelentett hősnek lenni. Az ő helytállásuk igaz történetét át kell adnunk a következő generációknak, gyermekeinknek és unokáinknak is – fogalmazott Szabó Róbert. Beszédében köszönetét tolmácsolta Magyarország Kormányának, hogy az 1956-os emlékév ismeretterjesztő rendezvényei és kiadványai által hatalmas lépést tehettünk hőseink igaz történetének megismertetése felé. Kiemelte: feladatunk egyrészt az, hogy emlékezzünk, másrészt pedig az, hogy levonjuk a történelmi tanulságokat. A tanulságokra akkor van szükség, amikor a jövőnket meghatározó döntések előtt állunk. Bár kis nép vagyunk, mégis képesek vagyunk a saját kezünkbe venni a sorsunkat, és képesek vagyunk lerázni magunkról a láncokat – mondta a Heves Megyei Közgyűlés elnöke. Beszéde zárásaként kiemelte: megtiszteltetés, hogy gondolatait székely nemzettestvéreink körében oszthatta meg a hallgatósággal.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: önök itt, Magyarországon, mi odahaza Erdélyben és Székelyföldön azt köszönhetjük a hőseinknek, hogy a magyar történelem legsötétebb korszakában megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettük a fejünket, mert ha titkokban is, de volt mire büszkének lennünk. Hangsúlyozta: ’56 hősei győztek, ha meghaltak is. Győztek, mert elérték, hogy ránk, utódaikra, és minden ezután születő magyar gyermekre nem a diktatúra negyvenévnyi nyomasztó sötétségét, nem az emberi gyengeséget, nem a meghasonlást, hanem a kiállás, a bátorság, a hősiesség és a nagyság dicsőségét hagyták örökül.

Becze István megyei tanácsos, Hargita Megye Tanácsának képviseletében hangsúlyozta: 1956 októberében a magyar nemzet bebizonyította, hogy többre hivatott, mint amennyit a huszadik század véres történelme rá mért: arra hivatott, hogy szabadságban éljen. Hozzátette: az a tény, hogy itthon és otthon egyaránt ünneplünk, bizonyítja azt, hogy egyetlen közösség tagjai vagyunk, együtt tudunk osztozni örömben, együtt tudjuk megülni ünnepeinket. Örülni tudunk egymásnak, még erősebb közösségbe kovácsolódva. Itthon és otthon határtalan tisztelet övezi a még élő ötvenhatos veteránokat, bátor kiállásuk, kitartásuk elismerést vált ki, s a szenvedésért, ami a forradalom leverése után osztályrészükül jutott, együttérzésünk, hálánk jár – mondta.

Az ünnepi beszédeket követően a Heves Megye Nagykövete díj átadása következett. A Heves Megyei Közgyűlés döntése értelmében idén Pitti Katalin,   operaénekes,  részesült elismerésben. A magyar zenei élet egyik kiemelkedő, igényesen alkotó, elismert művésze életművével hazánk és Heves megye nemzetközi ismertségének elősegítésében vitathatatlan érdemeket szerzett. Heves megye településein rendszeresen megfordul jótékonysági koncertjeivel, amellyel példát mutat elhivatottságból, emberségből, közösségteremtésből. Díjat vehetett át Laczik Ferenc zenész, a Beatrice basszusgitárosa, aki munkássága során példaértékű eredményt ért el megyénk művészeti és kulturális életében. Heves megye nagykövete lett Dömötör Csaba parlamenti államtitkár is, akinek munkáját nemcsak a politikai tevékenység, hanem a magas szintű szociális érzékenység is jellemzi. Munkája során, itthon és külföldön egyaránt, a magyar érdekek és értékek elhivatott szószólója, tudását pedig nemcsak Magyarország, hanem Heves megye fejlődése érdekében is kamatoztatja.

Az ünnepség keretében nyílt meg a Márton Áron erdélyi püspök életútját bemutató kiállítás is, mely egy héten át látogatható a megyeháza udvarán. A Miniszterelnökség képviseletében Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottság elnöke és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója, valamint Boros Károly esperes, Márton Áron egykori tanítványa mutatta be az erdélyi püspök életútját, munkásságát, és a kommunista diktatúra ideje alatt tanúsított hősiességét.

Az ünnepség méltóságát a Székely Mikó Kollégium diákjainak Haza a magasban, haza a mélyben előadása, valamint a Hargita Megyei Művészeti Népiskola Mereklye Néptáncegyüttes műsora is emelte. A sepsiszentgyörgyi diákok XX. századi anyaországi és erdélyi költők verseit adták elő, a hargitai táncosok pedig helyi, gyimesi és csíki bakai életképeket mutattak be.


www.hevesmegye.hu
Fotó: Lénárt Márton


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.