Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 11., csütörtök 08:16

Megszépül Debrecen belvárosa
A debreceni Nagytemplom mögött található Emlékkert és Romkert átépítésével indul a belváros rehabilitációjának első üteme. A munkaterületet 2010. március 10-én adta át a kivitelezőnek az önkormányzat.

Debrecen belvárosának funkcióbővítő fejlesztése több ütemben valósul meg. Első körben az Emlékkert és Romkert rekonstrukcióját végzik el.
A Nagytemplom mögött található patinás terület már 2010 őszén elnyerheti azt a formáját, melyet a projekt tervezői korábban megálmodtak. A kivitelező a fővárosi Kalotherm Építészeti és Épületgépészeti Zrt. – saját vállalása szerint – az előzetesen december 15-re időzített határidőhöz képest, akár már szeptember közepére befejezheti a munkákat.
Az Emlékkert és a Romkert valamint a Nagytemplom helyén egykor állt, majd az 1800-as évek elején leégett András-templom Verestornyának rekonstrukciója 233 millió forintból valósulhat meg. Ehhez a város 85 százalékos uniós és kormányzati támogatást kap.
A beruházás során teljesen felújítják a Romkert sérült téglafelületű falait, kicserélik a padlóburkolatot, valamint acél tartószerkezetű tetővel borítják be az épületmaradványokat. A tető alatt közösségi teret alakítanak ki, ahol helyet kap majd egy, a középkori Szent András templom történetét bemutató kőtár, de lesz itt kiállítótér és teázó is. Emellett helyreállítják az északi kápolnát, s belsejében kiállítótermet nyitnak. A Nagytemplom közvetlen elődjének egy másik jelképes részét is jobban láthatóvá teszik: megemelik a Verestorony falmagasságát és üvegtetővel fedik le. A maradványok rekonstrukciója mellett parkosítási munkákat is végeznek majd a területen, ahol a többszázéves romok közelében új vonalvezetésű burkolt utakat építenek ki. Ezen kívül fejlesztik a térvilágítást, bővítik a meglévő park- és utcabútorzatot, valamint öntöttvas és kovácsoltvas elemekkel kerítik körbe a területet.
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a helyszínen 2010. március 10-én tartott sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzat átadta a Romkertet a kivitelezőnek, ezzel napokon belül elkezdődhet a belváros rehabilitációjának első üteme. Hozzátette: egy olyan közösségi terület alakulhat ki a város szívében, ahol a debreceniek kulturált körülmények között ismerhetnek meg egy részt városuk történetéből. Fontos, hogy az elkészült beruházást a jövőben is óvják, ennek érdekében őrizetetik és elkerítik majd a területet. Ez azonban nem akadályozza a debrecenieket abban, hogy a munkálatok befejeztével birtokba vehessék és használhassák a megújult Romkertet.
Pajna Zoltán, Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere hozzátette: szeretnék visszaidézni a kert 150 évvel ezelőtti állapotát, a fejlesztésekkel pedig létrejön az első zárt szabadtéri közösségi terület a városban.
A városrehabilitációs program első ütemében további projektek szerepelnek. Így a közeljövőben megújul a Halköz tér, közösségi ház funkciót kap a Simonffy utcai egykori általános iskola és megépítik a nyugati kiskörút Hatvan utca – Arany János utca közötti szakaszát. A projektek összesen mintegy 2 milliárd forintból valósulnak meg, várhatóan két éven belül.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.