Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 28. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2017. március 31., péntek 10:52

Táborozás egész nyáron
Újpesten van megoldás arra, ha a szülő sokat dolgozik, és nem tudja kire bízni gyermekét a nyári szünetben. Július 3. és augusztus 18. között ismét színes programok várják az újpesti általános iskolásokat a napközis táborban. A helyszín, szokás szerint, a Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola, valamint a város különféle szabadidős és kulturális intézményei.

– Bejáratott intézmény lett Újpesten a napközis tábor. A szülők évről évre számolnak ezzel a lehetőséggel, és az iskolák mindig tájékoztatják az újonnan érkezőket is. Úgy gondolom, hogy jó nagy terhet veszünk le a szülők válláról azzal, hogy ezt a lehetőséget Újpest Önkormányzata biztosítja – mondja Balog Aranka, a napközis tábor vezetője. Olykor akár négyszáz gyerek is lehet a táborban naponta, úgyhogy a szervezéshez és a lebonyolításhoz profi, elkötelezett nevelők, pedagógusok kellenek, akik nyáron is szívesen foglalkoznak a gyerekekkel.
– Jönnek néha új kollégák is, de van egy remek törzsgárda, akikkel együtt dolgozunk már ötödik éve. Olajozottan működik minden, idén is tizennégy csoport lesz, és már most minden csoporthoz be vannak osztva a nevelők és az asszisztenseik – méltatja a csapatot a táborvezető. Ez nem egy ruhatár jellegű tábor, ahova csak megőrzésre teszi le a szülő a gyermekét, aztán, ha vége a munkájának, érte jön, és ennyi. Itt a gyerekek, amellett persze, hogy felügyelet alatt, biztonságban vannak, élményeket kapnak, sportolhatnak, játszhatnak, kézműves-foglalkozáson vehetnek részt, a síeléstől a falmászásig sok mindent kipróbálhatnak. Ez egy programcentrikus tábor, ahol a szülők és a gyerekek tudják, hogy milyen programok várnak rájuk az adott héten. Naponta ötven lurkót viszünk például a Halassy Olivér Városi Uszodába, ahol komoly úszásoktatás zajlik, nem csak az időt kitöltő pancsolás. Vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy sportos életet élnek nálunk a gyerekek – teszi hozzá Giczy Béla, a Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola igazgatója. A gyerekek reggelit, ebédet és uzsonnát is kaphatnak a táborban, de a szülőknek figyelniük kell az étkezések befizetési időpontjaira, melyekről az iskolák időben tájékoztatják őket. Fontos tudni, hogy Újpest Önkormányzata ingyenes étkezést biztosít az erre rászorulóknak, de nekik is meg kell jelenniük a befizetésekkor, hogy igazolják jogosultságukat, és lejelentsék a kívánt étkezések számát.
– Emellett több dologban kérjük a szülők megértését. Nagyon sok gyerek érkezik hozzánk, és a legjobb szándékunk ellenére sem tudjuk a kívánságuk szerint beosztani a csoportokat. Az egy iskolából érkezőket igyekszünk ugyanabba a csoportba tenni, de ez a nagy létszám miatt nem mindig sikerül. Mint ahogy az is lehetetlen, hogy egy-egy gyerek miatt átszervezzük az egész tábor napi programját. Arra is felhívnám a szülők figyelmét, hogy a tábor délután négy óráig tart, utána még tartunk egy órás ügyeletet, de öt óráig mindenképpen érkezzenek meg a gyermekükért – kéri a szülőket Balog Aranka. De a legfontosabb az, hogy július 3-tól már ötödik alkalommal várnak remek nyári kalandok az újpesti gyerekekre, és ehhez még csak el sem kell utazniuk a városból.

A nyári napközis táborról Dr. Molnár Szabolcs gazdasági, oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármestert kérdeztük.
Régóta működik Újpesten nyári napközis tábor, amelynek öt éve az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola ad otthont. Az önkormányzat önként vállalt feladatként szervezi a nyári napközit, a törvényben meghatározott kötelezettségén felül, amely a nyári szociális gyermekétkeztetést írja elő.
– Kik vehetik igénybe a nyári tábort?
– Az újpesti általános iskolák tanulói és azok a gyerekek is, akik esetleg máshová járnak, de Újpesten laknak. Május végéig várjuk a jelentkezéseket, de azokat sem utasítjuk el, akik esetleg csak később tudnak csatlakozni. Előfordulhat ugyanis, hogy előre nem látható okból elmarad a családi nyaralás, és a szülőnek fejtörést okozhat a gyermek elhelyezése. Ilyen rendkívüli esetben legkésőbb egy héttel korábban jelezni kell az igényt.
– Az étkeztetést hogyan biztosítják?
– A táborban ingyenes a részvétel, de az étkezésért fizetni kell. Egy nap háromszor étkeznek a gyerekek, a befizetés mindig a megelőző héten esedékes. A szociálisan rászorulók ugyanazokra a kedvezményekre jogosultak a nyári szünidőben is, mint a tanév folyamán.
– Milyen támogatást nyújt a táboroztatáshoz az önkormányzat?
– A nyári napközis tábor teljes költségét Újpest önkormányzata biztosítja, a kiadási oldal meghaladja a húszmillió forintot. Ebbe az összegbe nem számít bele az étkeztetés. Beletartozik viszont a pedagógusok és segítők díjazása, az intézmények használata, hiszen a tábor központja az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola, de lesznek programok a Halassy Olivér Városi Uszodában, az Újpesti Kulturális Központ Ady Endre Művelődési Házban, az Újpesti Babits Mihály Gimnázium tornatermében, a Big Wall Falmászó Klubban, az Újpesti Lepkemúzeumban és az állatkertben is, ahová az utaztatást is mi intézzük, illetve a belépőt is mi álljuk.



7 csatolt kép Nyári tábor 3Nyári tábor 2Nyári tábor 1Nyári tábor 4Dr. Molnár Szabolcs alpolgármesterNyári tábor 5Nyári tábor 6
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.