Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. május 25., csütörtök 12:01

Szemrevételezés - háromszázhatvan fokban
A napsütés ellenére is hűvös, szeles időben gyülekeztek egykori és jelenlegi diákok, tanárok, iskolai dolgozók április 22-én szombaton a Kőrösi gimnáziumban. Az intézmény tavaly ünnepelte fennállásának 360. évfordulóját, de a méltó megemlékezésre csak idén kerülhetett sor. A tartalmas program már az előző napon kezdetét vette, amikor az iskola dísztermében megnyílt a Kocsis Attila református lelkész gyűjteményéből összeállított bélyegkiállítás.

A hitújítás nagy alakjait, jelentős eseményeit megörökítő válogatás a reformáció idei fél évezredes évfordulójához is kapcsolódik. A szombati ünnepség versmondással, gitárjátékkal és a gimnáziumi énekkar műsorával vette kezdetét, majd nagytiszteletű Gacsályi Gábor, a nánási református egyházközség vezető lelkésze idézte emlékezetbe a Kőrösi jelmondatát: „A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által.” Szerinte az itt tanult sokezer diák mind drága kincset kapott és adhatott tovább. Szólláth Tibor polgármester úr hajdú őseinknek azt a felismerését magasztalta, miszerint a megmaradás egyik záloga volt, hogy 1656-ban iskolát alapítottak Hajdúnánáson. Ezt követően az intézmény igazgatója, Gömöri József fotók segítségével foglalta össze a 350. évforduló óta az iskola életében történt legfontosabb változásokat. Míg a külső szemlélőnek ez az időszak összevonások, átszervezések, központosítások, vezetőcserék sorának tűnt, addig „belülről” a gólyatáborok, vetélkedők, versenyek, szalagtűzők, érettségi vizsgák megszokott rendje következett egymásra.

Sikertörténetek címmel az iskola egykori tanulói és tanárai idézték fel emlékeiket, adtak számot az itt kapott lelki és szellemi útravalóról. A Kőrösit közel húsz évig vezető Debreczeni Imréné úgy érzi, személyes sikerei együtt íródtak az iskoláéval. A tradicionális íjászat sokszoros világcsúcstartója, Mónus József előadása végén egyik rekordját volt iskolájának ajánlotta. Csohány János nyugalmazott egyháztörténész professzor szerint a nánási iskola jó alapokat adott lelkészi és a történészi munkájához, de a cserkészetnek is hálával tartozik az ott elsajátított gyakorlati ismeretek miatt.

A Károli Gáspár Református Egyetem professzora, Stipta István elérzékenyülve idézte fel az egykori gimnáziumi pedagógusok alakját. Megható pillanat volt, amikor Czeglédi László tanár urat – aki egykor saját pénzéből is hajlandó lett volna finanszírozni tehetséges diákja továbbtanulását – könyvvel is köszöntötte.

Péteri Lajosné tanárnő előadásából kiderült, hogy ötven évig kötődött szorosan a gimnáziumhoz, és ez idő alatt sokféle rendszer sokféle eszméjéhez kellett igazodnia az oktatásnak. Számára azonban a diákévekben elsajátított etikai, erkölcsi alapok végig útmutatóul szolgáltak.

A nyugalmazott katonai diplomata, Kasza Zoltán körültekintően vázolta fel, miként tudta hasznosítani a nánási iskolában megszerzett tudást, amely szerinte kreativitással és személyiségfejlesztéssel is társult.

„A boldogság nemcsak következménye, hanem feltétele is a sikernek” – idézte a bölcsességet Póka István, villamosmérnök, az NCT Ipari Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója, aki szórakoztató tanár- történeteivel a személyes kapcsolatok motiváló erejét bizonyította. A Német Űrkutatási Központban mérnök-informatikusként dolgozó Katona Zoltán a gimnáziumi nyelvtanítás hatékonyságáról beszélt, amellett, hogy (több korábbi felszólalóhoz hasonlóan) Juhász Zoltán imponáló matematikatudását és sajátos pedagóguskarakterét is felidézte.

Hajdúdorog polgármestere, Csige Tamás 1985-től négy évig járt át tanulni Nánásra, ami akkoriban „a” várost jelentette a dorogiak számára. Vele szinte egy időben érettségizett a mérnök-informatikus Molnár Tamás, aki az idő tájt szárnyait bontogató programozás alapjait a Kőrösiben sajátította el.
A legutolsó előadó Nánás alpolgármestere, a történész Csiszár Imre volt, aki szakközépiskolai osztályából elsősorban Barta Tamás tanár úr hatására indult el a bölcsészpálya felé.
Az előadások után az intézmény tanárai, diákjai és vendégei megkoszorúzták Kőrösi Csoma Sándor mellszobrát, illetve a főbejárat melletti emléktáblákat.

A folyosón kihelyezett fotók és a meglátogatható termek további emlékeket idéztek a szép számú vendégseregben. Az egymást üdvözlő volt kollégák, diáktársak számára az esti svédasztalos vacsora során nyílt lehetőség az elmélyültebb beszélgetésekre. A muzsikáról szintén egykori kőrösis diákok gondoskodtak, Nagyné Bózsár Katalin magyar nótákkal, Orosz Imre és zenekara pedig este tíz óráig The Shadows-számokkal szórakoztatta a közönséget.

A mai diákoknak és tanároknak is inspiráló volt meghallgatniuk a kamaszéveiket szeretettel és hálával felidéző előadók sorát. Ez a délután azt is bizonyította, hogy minden oktatási intézménynek van nemzedékeken túlnyúló, rejtett eszmeisége, sokrétű ismeretet megalapozó szellemi erőtere, amely néha-néha az egymásra növő hétköznapokban és tanévekben is kitapintható ugyan, viszont csak egy efféle „kiterjesztett osztálytalálkozó” ünnepi keretei között fejti ki delejező hatását.

Vékony Gábor

3 csatolt kép Bélyegkiállítás - a gyűjtő dr. Kocsis AttilaGömöri JózsefSzemrevételezés
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.