Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. május 25., csütörtök 12:54

Sokszínű Japán
Hajdúnánás idén április 24–28. között immár hatodik alkalommal rendezte meg a Japán Napokat, melynek alapja az a közel 40 éves kapcsolat, melyet megyénk ápol a távoli ország Toyama tartományával. Mint ismeretes a baráti kapcsolat gyökerei 1981-ig nyúlnak vissza, – amikor New Yorkban Koizumi Hiroshi úr és Pinczés István egy színházi fesztiválon találkoztak. A kezdeti debreceni körből napjainkra Hajdúnánásra tevődött a hangsúly, hiszen ebben az évben is közel egyhetes rendezvénysorozattal tisztelte meg városunk a japán–magyar barátságot.

Április 24-én hétfőn nyitotta meg kapuit a rendezvénysorozat a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ kis előcsarnokában, ahol olyan képek fogadták a látogatókat, melyek a japán fametszetek hangulatát idézik fel. Zsadányi Zsolt festőművész kiállítását Szólláth Tibor polgármester nyitotta meg, aki örömét fejezte ki a programsorozattal kapcsolatban, amely tovább erősíti a két nép barátságát. Zsadányi Zsolt hajdúdorogi festőművész Japán iránti érdeklődése egy gyermekkori könyvélményéhez kapcsolható.

Sok évvel később ez a gondolat és emlék jött vissza a festő életében, amikor is a Japán fametszeteket átfordította az akvarell világába. Egy magyar festőművésznek a Japán hagyományokat, kultúrát, tájat, embereket megfesteni kellő ismeretet, tájékozottságot követel. Elsajátítani és megismerni egy távoli kultúrát úgy, hogy vissza tudja adni a szemlélődő számára a távoli ország hangulatát – nem kis feladat. Az akvarell képi világa mellett más érzékszerven keresztül is Japánba utazhatott a közönség a megnyitón. Kenéz László furulyaművész egy olyan meditációs zenét mutatott be a hallgatóságnak, mely sajátságos hangzásvilággal késztette elcsendesedésre a hallgatót. A japán emberekről sokaknak a visszafogottság, a fegyelmezettség, a pontosság jut eszébe. A koncerttel egybekötött kiállítás megnyitó hangulata híven tükrözte Japán sokszínűségét, az országra jellemző nyugalmat, harmóniát, lelki békét.

Az országot bemutató rendezvénysorozat másnap a Pinceklubban folytatódott egy képes úti élmény – beszámolóval. Hankó Ferenc, a MAPON Gyulai Magyar–Japán Kulturális Egyesület alapítója és alelnöke már többször is járt városunkban, s mindig lenyűgözte hallgatóságát visszafogottságával, egyszerűségével és a japán kultúra iránti alázatosságával. Beszámolóját hallgatva szinte mindenkiben felmerült a vágy a távoli ország személyes megismerése iránt.

Harmadik nap – szerdán este a japán rajzfilmek világáról kaphatott részletes tájékoztatást és elemzést az érdeklődő közönség. Szabó Endre nagy lelkesedéssel mesélt a rajz lmek történetérol, történelmérol, a mangák és az animék fejlődéséről. Az előadást követően megelevenedtek a rajzfilm figurák – azaz cosplay-ek lepték el a Pinceklubot. Nevük a „costume play” kifejezés rövidített formája, mely az előadóművészet egy ága, ahol a szereplők jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy karaktert, ötletet megjeleníteni. A vidám lányok már évek óta hobbiként foglalkoznak a jelmezek készítésével, versenyekre járnak, s olyan szubkultúrát alkotnak a többi szereplővel – a cosplayesek-kel –, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll.

Japán világához szorosan hozzátartozik az origamizás, a mesterfokon űzött papírhajtogatás. Mérhetetlen sok türelem és pontosság szükségeltetik hozzá, művelésükbe bárki belekezdhet egy színes papír és egy alapos leírás, esetleg szakember segítségével. A japán rendezvénysorozat következő állomása az Origami csodálatos világa című kiállítás megnyitója volt, ahol a Magyar Origami Kör tagjainak munkáiból láthattunk válogatást. A résztvevő gyerekeknek és érdeklődőknek Fábián Zsolt és Wogerné Sági Judit bemutatót is tartottak, hogyan lehet hozzákezdeni a papírhajtogatáshoz, s mi minden készíthető általa – játékok, állatok, tárgyak, zászlók, stb.

A japán hét zárásaként a Mesés Japán című rajz- és meseíró pályázaton résztvevő gyerekek díjazására került sor.

Fekete Andrea

2 csatolt kép ElőadásKiállítás
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.