Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2017. augusztus 28., hétfő 18:52

Új tornateremmel bővül az Újpesti Bajza József Általános Iskola
Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata, a Megyeri Tigrisek Közhasznú Kosárlabda Klub valamint a többségi tulajdonában lévő Hárompontos Sport Szolgáltató Kft. együttműködésében valósul meg a Bajza József Általános Iskola kibővítése egy új tornateremmel. Az épület alapkövét ma helyezték el Újpest városvezetői a kosárlabda szakág vezetőjével.
Újpest idén ötödször nyerte el a legsportosabb város címet a Kihívás Napján. Ez annak a tudatos építkezésnek, erőfeszítésnek köszönhető, melyet az önkormányzat az egészséges életmódra, a sportszeretetre nevelés és az ehhez szükséges eszközök, lehetőségek megteremtésére fordít.
Kiváló az önkormányzat együttműködése a sportegyesületekkel, civil szervezetekkel. Ennek az együttműködésnek az egyik ékes példája a 2009-ben alakult Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klubbal évek óta folyó közös munka. A klub mára közel hatszáz fős sportegyesületté nőtte ki magát, így Újpest sportéletének meghatározó szereplője lett. Az Országos Utánpótlás Bajnokságokban, a Budapest Bajnokságban, valamint a felnőtt férfi NB II-es bajnokságban is érdekelt, de szép sikereket értek el már külföldi versenyeken is.
Külön öröm az újpesti önkormányzat számára, hogy a kerület iskoláiban jelentősen megerősödött a kosárlabda sportág. A Megyeri Tigriseken kívül itt működik a Kiss Lenke Kosárlabda Suli Egyesület is. A Képviselő-testület kérelem alapján - a társasági adóról és az osztalékadóról szóló1996. évi LXXXI. törvényben foglalt lehetőségre tekintettel – többször hozott támogató döntést mindkét sportegyesület fejlődése, és az újpesti gyermekek sportolási lehetőségeinek biztosítása érdekében.
2014-ben tulajdonosi hozzájárulást adott a két sportszervezet kérelmére az önkormányzat tulajdonában álló Babits Mihály Gimnázium, illetve a Megyeri úti Általános Iskola és az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium tornatermeinek felújítása érdekében. A tornatermek felújítása 2015 januárjában, illetve februárjában magas műszaki színvonalon valósult meg. A két egyesület 2015 tavaszán újabb kérelmet terjesztett elő az önkormányzatnál, hogy pályázatot kívánnak benyújtani a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény alapján a látvány-csapatsportok támogatása adókedvezményének terhére. A Megyeri Tigrisek a Babits Mihály Gimnázium és a Megyeri Úti Általános Iskola tornatermi öltözőinek felújítását, a Kiss Lenke Kosárlabda Suli pedig a Homoktövis Általános Iskola tornatermének felújítását tűzte ki célul.
Az Önkormányzat a megállapodások alapján biztosította a beruházások megvalósulásához szükséges 30% önrészt, valamint a felújítások teljes körű elvégzését követő 15 év végéig minden nap a tornatermet egy órás időtartamra ingyenes használatba adja a Megyeri Tigrisek Közhasznú Kosárlabda Klub, valamint a Kiss Lenke Kosárlabda Suli Egyesület részére.
2015 márciusában a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub többségi tulajdonában álló Hárompontos Sport Szolgáltató Kft. kérelmet terjesztett elő Újpest Önkormányzatánál annak érdekében, hogy pályázatot kíván benyújtani a társasági adóról és az osztalékadóról szóló (TAO) törvény alapján a látvány-csapatsportok támogatása adókedvezményének terhére az Újpesti Bajza József Általános Iskola udvarán egy új, kosárlabda versenyek lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok megépítésére. Újpest Önkormányzata a kérelmet elfogadta, a támogatási igazolás kiállításának feltételét képező sportfejlesztési program jóváhagyása alapján, a TAO támogatási igazolást a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége ki/JH01-05249/2015/MKOSZ számú határozatával kiadta.
Az Önkormányzat és a Hárompontos Kft. megállapodtak, hogy a beruházás befejezését követően 15 évig a sportcsarnokot – figyelemmel a beruházás költségeinek közös viselésére - a jelen megállapodásban foglaltaknak megfelelően közösen használják. A közös használatot a Sportegyesület sportszakmai támogatással segíti.
A megvalósítás idén nyáron kezdődött el, s mára ért el olyan szintre, hogy sor kerülhet az alapkő elhelyezésére.
Az új tornatermi egység (sportcsarnok) a Bajza József Általános Iskola udvarán elbontott aszfalt burkolatú kézilabda pálya helyére kerül. Az új csarnok egy szabványos kosárlabda pálya kialakításához megfelelő befogadó mérettel épül, 22,80m x 35,70m befoglaló mérettel, 7.05 m szabad belmagassággal. A tornaterem sportpadlós kialakítással készül. A bővítés során a meglévő iskolaépület mellé földszintes kiszolgáló épület kerül, amelyben a kiszolgáló funkciók (öltöző, szertár, stb.) lesznek elhelyezve. Az iskola épülete és az új csarnok között átjáró létesít kapcsolatot, de a csarnok az udvar irányából is megközelíthető lesz.
Az ünnepségen Nagy István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, s elmondta: - A 300 milliós beruházás költségeinek 70%-a TAO pénzből érkezik, melyet a General Electric biztosított a Magyar Kosárlabda Szövetségen keresztül. Nem véletlen, hogy épp a GE támogatja az újpesti kosárlabdasportot, hiszen a vállalatnak a 60-as, 70-es években nagyon jó nevű sportegyesülete volt, melynek kosárlabda csapata országos szinten is sikeres volt.
Bodnár Péter a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára kifejtette:
A Szövetség 2010-ben Új pályán néven egy stratégiai koncepciót fogadott el, amelynek egyik fő célja volt a fiatal kosárlabdázók számának radikális növelése. Ennek keretében számos iskolai programot indítottunk el, pl. a Dobd a kosárba programot, amelynek keretében több, mint 200 iskolában, évente kb. 8000 gyerekkel bővül a kosárlabdázók népes köre. Ezek a programok csak akkor sikeresek, ha biztosítani tudjuk a megfelelő szakembereket, az eszközöket, az infrastruktúrát. A Szövetség az elmúlt hat évben több, mint 110 iskolai tornatermet, csarnokot újított fel vagy épített. Külön köszönet illeti a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub vezetőit, Dudás Józsefet és Páli Gábort, akik folyamatosan, rendíthetetlenül küzdenek a TAO pénzekért, így sikerül itt Újpesten is látványosan fejlődnie a kosárlabdasportnak.   



6 csatolt kép Nagy István alpolgármesterA csarnok helyeLátványtervAlapkőletételBodnár PéterPedagógusok, vendégek
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.