Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 22. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2017. október 19., csütörtök 16:13

„AZ ORVOSOK ÉS ÁPOLÓK IS A FORRADALOM HŐSEI VOLTAK” – ’56-os megemlékezés Újbudán, budafok-tétényi részvétellel
Az eseményen részt vett és koszorút helyezett a hősök emlékművénél kerületünk országgyűlési képviselője, Szabolcs Attila, és Budafok-Tétény alpolgármestere, Németh Zoltán is.Az utcákon harcoló forradalmárok mellett a hivatásukat végző orvosok, ápolók és nővérek, valamint a hozzájuk csatlakozó önkéntesek is az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei voltak - mondta Gulyás Gergely csütörtökön, a 11. kerületi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban tartott megemlékezésen.
A koszorúzási ünnepségen a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, amíg a forradalmárok az utcán harcoltak Magyarország függetlenségéért, addig az orvosok, ápolók és önkéntesek a kórházakban, mentőautókban küzdöttek a forradalmárok életéért.
 
"A MAGYARSÁG 1956-BAN AZ EGYIK LEGTISZTÁBB FORRADALMÁVAL MUTATOTT PÉLDÁT SZABADSÁGSZERETETBŐL, BÁTORSÁGBÓL ÉS ÖNFELÁLDOZÁSBÓL."
 
Tették mindezt a háborús körülmények, a betegszállítás nehézségei és megfelelő eszközök hiánya mellett, hivatástudatból és hazaszeretetből táplálkozó elkötelezettséggel és áldozatvállalással – húzta alá a Fidesz frakcióvezetője. Gulyás Gergely megemlékezett a koncepciós perbe fogott és kivégzett fiatal orvosról, Tóth Ilonáról is. A frakcióvezető szerint az ő elítélésével akarta Kádár János valamennyi 1956-os hős orvos és ápoló nevét bemocskolni. A magyarság 1956-ban az egyik legtisztább forradalmával mutatott példát szabadságszeretetből, bátorságból és önfeláldozásról – mutatott rá a kormánypárti politikus. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy az 1956-os forradalomban is a fiatalság vállalta a vezető szerepet és mutatott irányt a nemzet függetlensége és megmaradása felé vezető után.
Amikor 1956 hősei előtt hajtunk fejet, akkor fejet hajtunk az orvosok, az ápolók, a mentősök és az önkéntesek előtt is, akik 61 évvel ezelőtt hivatásuk gyakorlásával segítették a forradalom ügyét – szögezte le Gulyás Gergely, hozzátéve, ők is 1956 hősei, a forradalom az ő áldozatvállalásukkal teljes.
 
Szabolcs Attila, Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője a saját gyermekkori emlékeit elevenítette fel. Tizenegy évesen - a gellérthegyi óvópincéből kikerülve - a harcok szünetében a Fehérvári úti vásárcsarnok helyén álló egykori piacon árulta a Kossuth-címereket, miközben családja az elesettek temetéséről gondoskodott.
 
A megemlékezés végén a kórház kertjében felállított kopjafánál virágokat és koszorúkat helyeztek el a résztvevők, köztük kerületünk országgyűlési képviselője, Szabolcs Attila és Budafok-Tétény alpolgármestere, Németh Zoltán. A rendezvény zárásaként levetítették a Látlelet egy kórházról - Tétényi - 1956 című dokumentumfilmet.
 
Forrás: MTI, 
Fotó: fidesz.hu

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.