Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2017. december 11., hétfő 15:05

Ingyenes drogprevenciós szabadulószoba a XIII. kerületben
A XIII. kerületi Önkormányzat megnyitotta a nemzetközi szinten is első, a drogprevenciót szolgáló ingyenes szabadulószobát a Tüzér utcai Prevenciós Központban. Holopné Schramek Kornélia, a XIII. kerületi Önkormányzat alpolgármestere, a XIII. kerületi Kábítószer-egyeztető Fórum (KEF) elnöke a mai átadóünnepségen elmondta: a projekt a kooperatív tanulás, lényegében az együttműködés elvén alapul, ugyanis játékos formában ad át ismereteket az egyes pszichoaktív szerekkel kapcsolatban, miközben a közösséget is építi. A XIII. kerület drogprevenciós programjának részeként valósult meg a speciális szabadulószoba, amely a „Tudattörő” fantázianevet kapta: a szabadulószoba a függő személy tudatát szimbolizálja. A játékosok a kisebb és sötétebb térből haladnak az egyre világosabb és megnyugtatóbb terek (tudatszintek) felé.
 
Egyre népszerűbbek a különböző tematikájú szabadulószobák, amelyekben a játékosoknak logikai feladványokat kell megoldaniuk ahhoz, hogy kijussanak a szobából. Ha a résztvevők együttműködnek, könnyebben „szabadulnak”. Vagyis a játék során meghatározó az egymásra utaltság élménye. Ez a nagyon kedvelt játékforma adta az ötletet – a XIII. kerület drogprevenciós programjának részeként – a speciális szabadulószoba kialakításához.

A projekt célcsoportja (játékosai) a szerhasználat kezdete szempontjából legrizikósabbnak tekinthető 14-18 éves serdülők, akik a tanintézmények bevonásával, az iskolai drogprevenció keretében jutnak el a XIII. kerület prevenciós központjának szabadulószobájába. A fiatalok egy óra alatt megismerhetik a függő személy fontos életeseményeit, a szerhasználat rizikótényezőit, illetve a felépüléshez szükséges védőfaktorokat. A prevenciós tevékenység így személyes élményen keresztül, adott esetben intenzív érzelmi bevonódás mellett, kooperatívan valósul meg.

Dr. Kapitány-Fövény Máté, a Nyírő Gyula Kórház OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ pszichológusa beszélt a megnyitón a „Tudattörő” fantázianevű szabadulószobáról, amely a függő személy tudatát szimbolizálja. A játékosok a kisebb és sötétebb térből haladnak az egyre világosabb és megnyugtatóbb terek (tudatszintek) felé. A játékosokat – 4-5 fős csoportokat – játék közben monitor/kamera/hangfalrendszer segíti, amelyet a prevenciós központ munkatársa „irányít”. A csoportokat segítő szakember sosem direkt módon irányít, csupán a technikai eszközökön keresztül továbbadott utalásokkal, rávezetésekkel – azt is csak akkor, ha a csoportok nyilvánvalóan elakadnak.
A szabadulószobában szerzett tapasztalatok a játékot követő beszélgetés során tovább mélyülhetnek.
A XIII. kerület prevenciós központja által kialakított szabadulószoba abból a szempontból is példanélküli, hogy ingyenes. A résztvevők az iskolai drogprevenció kapcsán lehetnek részesei a programnak.
 
Együttműködő partner:
Nyírő Gyula Kórház OPAI – Drogambulancia és Prevenciós Központ
A projekt megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat 3.000.000 – 3.000.000 forinttal támogatta.
 
Drogprevenció a XIII. kerületben
A XIII. kerületben hosszú évtizedekre nyúlik vissza a drogprevenciós tevékenység. A kerület vezetése mindig fontosnak tartotta, hogy az ezen a területen dolgozó intézmények és civil szervezetek összhangban működjenek. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) filozófiája szerint csak akkor lehet eredményeket elérni a drogprevenció terén, ha a megelőzésben érdekelt minden szervezet a másik munkájának ismeretében és azt elismerve végzi a tevékenységét.

 A szabadulószobának otthont adó Prevenciós Központnál korábban már felújították a kerítést és a kapukat, megoldották a vízszigetelést és a tető hőszigetelését. Idén folytatódott a korszerűsítés, amelyre több mint 150 millió forintot fordított az önkormányzat. A több évre tervezett korszerűsítési munkák zárásaként 2018-ban megújulnak a hátsó udvari járdák és a parkoló burkolata, illetve a zöld területek. Minderre várhatóan 60 millió forintot költ a kerület.


1 csatolt kép prevenció
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.