Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2018. július 20., péntek 13:32

Egynyári virágbemutató a XIII. kerületi Gyöngyösi sétányon
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.  ebben az évben már tizenhatodik alkalommal rendezte meg az egynyári virágok bemutatóját a Gyöngyösi sétányon. Az esemény megnyitójára 2018. július 20-án pénteken, 10.00 órai kezdettel került sor, a szökőkút melletti területen.
 
A jelenlévőket, akik között ott volt Szanyi Tibor, az Európai Parlament képviselője, Varjú László és Hiszékeny Dezső, a kerület egyéni országgyűlési képviselői, az önkormányzat képviselő-testületének és bizottságainak több tagja, valamint a kerület civil szervezeteinek lakosainak reprezentánsai, Sebeszta Attila, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője üdvözölte, majd Borszéki Gyula alpolgármester mondott bevezetőt a bemutatásra került kertészeti alkotáshoz. –Önkormányzatunk mintegy harminc helyszínen, 70 ezer egynyári virágtő kihelyezését finanszírozza évről évre –mondotta Borszéki Gyula. –A kerület parkjaiban látható színpompás ágyások nem csak a szabadidő kellemesebb eltöltését szolgálják. A magas színvonalú környezeti kultúra támogatása igazolódik a városrész ingatlanjainak felértékelődésében. Parkjainkat a látványos kertészeti megoldások mellett  korszerű utcabútorok, szökőkutak és csobogók teszik egyedi hangulatú, kedvelt közösségi terekké. Azt tapasztaljuk, hogy ez a befektetés sokrétűen kamatozik. Kerületünk lakói nem csak passzív befogadói és használói ezeknek a köztereknek, hanem maguk is vigyáznak rájuk, valódi értéknek, a környezeti kultúra szerves részének tekintik közös munkánk eredményeit.
 
Borszéki Gyula alpolgármester szavait követően Bubláné Latinovits Eszter kertészmérnök, az egynyári virágbemutató tervezője adott tájékoztatást a sétányon kialakított virágágyások létrehozásának, beültetésének folyamatáról, a bemutatott növényekről. Mint elmondta, az ágyásokban látható 20-22 ezer tőből álló egynyári virágbemutató  62 különböző növény egyed beültetésével jött létre, és számos olyan ritkaságot is tartalmaz, amit korábban nem láthattak a Gyöngyösi sétányt felkereső természetbarátok.
 
A továbbiakban az esemény résztvevői Bubláné Latinovits Eszter vezetésével, és szakavatott kalauzolásával bejárták a virágbemutató területét, majd az önkormányzat vendégeként egy-egy fagylalt elfogyasztása során cserélhették ki véleményüket a látottakról.
 
Előzmények
A tavaszi időszak komplex fenntartási munkái idén a Gyöngyösi sétány néhány éve felújított gyepfelületeinek műtrágyázásával kezdődtek meg. A gyepfelület egyöntetű megjelenéséhez  hozzájárult, hogy kora tavasszal gyepszellőztetést végeztünk, valamint a szükséges helyeken felülvetettük azokat a részeket, ahol megritkult a gyepfelület, jellemzően a sarkoknál, ahol letaposás miatt nagyobb a rongálódás. Mára gyönyörű, egységes pázsittal büszkélkedhetünk, ami még jobban kiemeli a virágágyások szépségét.
Április elejétől tömegesen virágzott a tulipán, jácint, nefelejcs szép kontrasztos színekben az ősz óta díszítő árvácskákkal mindaddig, amíg le nem váltottuk az egynyári növényekre, amelyek őszig virágoznak majd, mindig színt adva a köztereknek.
 
Egynyári dísznövények ültetése
Május második felében került sor az egynyári palánták kiültetésére. A kerület közterületeire idén csaknem 70 000 tő egynyári virágot telepítettünk. Ebből a Gyöngyösi sétányon 22 000 tő színesíti a teret. A sétányra fele-fele arányban került magról, illetve dugványról szaporítható egynyári növény. Idén új fajtaként ültettünk orbáncfűlevelű kutyatejet (Euphorbia hypericifolia), mely vegyes ágyásban 6 másik fajta egynyári virággal pompázik együtt. Ezek kívül az ágyásokban változatos virágok kapnak helyet, a többi között zinnia, egynyári begónia,  díszcsalán váltják egymást.                                  
Egynyári virágágyásokkal találkozhatunk még a Béke téren, az Országbíró lakótelepen, a Gyermek téren, a József Attila téren, a Vizafogó lakótelepen. Nagy mennyiségben ültettünk rózsameténget és pistikét különböző színváltozatokban.
Az előző évekhez hasonlóan az ültetés előtt talajvizsgálatokat végeztettünk, és az eredményeknek megfelelően került sor tápanyag-utánpótlásra még az ültetés előtt. A beültetés után pedig azonnal megkezdtük a növények tápoldatozását, melyet a nyár folyamán 2 hetente folyamatosan végzünk.
 
Vadvirágos rét
A több éve a természetesség jegyében kialakított és sikeresen debütált vetett egynyári virágos gyepfelület idén is izgalmas foltja a sétánynak. Idén kísérleti jelleggel a három vadvirágos ágyás mindegyikét máshonnan származó egynyári vadvirágos vetőmaggal vetettük be. Az egyik Hollandiából, a másik Szlovákiából, a harmadik pedig Magyarországról származó virágkeverékből áll. A Magyarországról származó keverék összetételében a következő fajokkal találkozhatunk: díszmák, napraforgó, rézvirág, díszdohány, oroszlánszáj, búzavirág, pillangóvirág és margaréta. A háromféle magkeverék tesztelési eredményei alapján a jövő évben a vadvirágos rétek további bővítését tervezzük a kerület közterein. Az így kialakított növényfelület az egynyári virágágyásoknál természetközelibb képet mutató, alacsonyabb költségigényű zöldfelület.
Hasonló vadvirágos rétet alakítottunk ki a Marina parton, ahol 480 m2 felületen képeznek üde színfoltot.
 
Ősszel
Az ősz beköszöntével a korábbi években megszokott módon nem maradnak virág nélkül az ágyások. Ismét beültetjük a kétnyári dísznövényeket, köztük százszorszépet, nefelejcset és a már ősszel is kedvesen virágzó árvácskát, valamint számos hagymás növényt: tulipánt, jácintot, nárciszt.
 
Egynyári virágbemutató
A bemutató egyben szakmai fórumként szolgált, melyre meghívtuk a kerület lakóit, a kertész szakma képviselőit, a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat résztvevőit és a kerületben zöldterület gondozást, örökbefogadást vállalókat.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.