Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2018. augusztus 17., péntek 12:11

Kiss János kapta a megye Kék Szalagját
Szent István intelmei az egymás és a mások iránti tiszteletről és türelemről szólnak – mondta Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke tegnap a megye ünnepi díszközgyűlésén, ahol kitüntető címeket is átadtak.

Szent István ünnepén, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapján Németh Zoltán arról beszélt: Szent István európai otthonunk első megteremtője volt. Intelmei arról is szólnak, hogy „bár a magyar állam intézménye követi az európai mintát, ugyanakkor tükröznie kell a benne élők akaratát, hagyományait, karakterét is.” Elmondta: „nekünk itt, a Kárpát-medencében vannak a gyökereink. Itt, ahol Szent István országot szervezett, ahol a kereszténység értékrendjével együtt érkezett hozzánk az európai jogrend és kultúra.”
Németh Zoltán kijelentette: „Nem tűrhetjük és nem is tűrjük, hogy kívülről idegen hatalmak, vagy azok megbízott képviselői mondják meg nekünk, hogyan éljünk.”

Az elnök után Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke mondott ünnepi beszédet. Azzal kezdte, hogy Szent István belső egységet és békét akart. Szemerei János arra is felhívta a figyelmet: Szent István belső egységet és békességet akart teremteni. „...az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő” – idézte István királyt. Több dologban mást gondolnak Istvánról a katolikusok és a protestánsok, a konzervatív és a liberális emberek, a különbözőségek ellenére mégis összeköt bennünket a békességet, egységet teremtő szándéka, fogalmazott a püspök.

Az ünnepségen adták át a Győr-Moson-Sopron Megye Díszpolgára Kék Szalag kitüntető címet, melyet az idén Kiss János Kossuth-díjas táncművész, a Győri Balett igazgatója vehetett át. Méltatása során kiemelték: a táncosként is kiemelkedő Kiss János az 1991-ben válságba került Győri Balett vezetését elvállalta, s három évtizeden át, a mai napig a csúcson tartotta a társulatot. Iskolát teremtett, „léleképítő személyiség, akit a sors fantasztikus szervezőkészséggel, diplomáciai tehetséggel és fáradhatatlan elszántsággal áldott meg.” Kiss János köszönő szavaiban visszautalt arra: első fenntartójuk a megye volt. Otthonra találtak ebben a megyében, s Győrben, ahol elhitték néhány fiatal pályakezdő táncos világmegváltó szándékait. A kitüntetés az együttesnek, a kitűnő táncosoknak, a remek műszaknak, a társulat minden tagjának az elismerése, mondta Kiss János.
A megye oktatásáért adott Péterfy Sándor-díjat Dr. Nágelné Sajtós Anikó vehette át, aki 1990-től a Révai gimnáziumban tanít, s lelkes motorja az angol munkaközösségnek.
A megye művészetéért Kormos István-díjban részesült Palenik József néptáncos, koreográfus, a Lajta Néptánc Együgttes vezetője.
Szociális ellátásért és gyermekvédelemért a dr. Batthyány-László-díjat az Ujvári János Református Szeretetotthonnak adományozza a megyei közgyűlés, az elismerést Szőke Barnabás igazgató lelkész vette át.
A megye gazdaságáért alapított Meller-Ignác-díjat a Bio-Textima Kft., ez az 1994-ben kis családi vállalkozásként induló cég érdemelte ki. A díjat Vörös Gyula ügyvezető vette át.

Az ünnepségen a Rezeda Népzenei Együttes adott műsort. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat minden évben augusztus 20. alkalmából ünnepi díszközgyűlést tart, melyre idén a győri Esterházy palotában került sor. 

Gy-M-S MÖK, gyorplusz.hu

3 csatolt kép A díjazottakGyőr-Moson-Sopron Megye Díszpolgára Kék Szalag kitüntető cím - Kiss János, a Győri Balett igazgatója Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.