Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. június 16. vasárnap
Hírek témák szerint

NAGYKŐRÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. október 2., kedd 19:26

Mertünk nagyot álmodni – „ Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell”
Csoda Nagykőrösön: Hazánk egyik legszebb, legmodernebb, legértékesebb kincseket rejtő múzeumává vált az Arany János nevét viselő intézmény

Nagykőrösön október 2-án ünnepélyes keretek közt adták át a kormányzati támogatással felújított Arany János Muzeális Gyűjtemény csodálatos épületét. Várossá nyilvánításának 650. évfordulóját ünnepli ebben az esztendőben a település.  A létesítmény felújítására tavaly, az Arany János Emlékévben kapott jelentős kormányzati támogatást Nagykőrös. Az egyéves munkálatok befejeződtek, az épület ismét megnyílt a nagyközönség előtt.  Dr. Czira Szabolcs polgármester jelentős várostörténeti eseménynek tartja, hogy az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében 1 milliárd 40 millió forint támogatásban részesült a Nagykőrös - Arany János városa nevű fejlesztési programjuk. Mintegy bruttó 1 milliárd forintot a múzeumépület felújítására fordítottak.

Dr Czira Szabolcs Nagykőrös Város polgármestere: „ Hiszem, hogy a Nagykőrösi Arany János Muzeális Gyűjtemény olyan érték, melyet minden magyar embernek látnia kell. …  Mertünk nagyot álmodni. Nem kisebb volt a kitűzött cél, mint egyrészt az 1838-ra felépült, még meglévő huszárlaktanya kor követelményeinek megfelelően, jövőbe tekintően történő felújítása kívül – belül, másrészt pedig olyan állandó kiállítások életre hívása, melyek korosztálytól független, interaktív ismeretszerzésre adnak lehetőséget, s módot ad az ismeretanyagok folyamatos bővítésére. …. Köszönetemet fejezem ki Magyarország Kormányának és az Arany János Emlékbizottságnak azon nagylelkű támogatásért, mely lehetővé tette Nagykőrös Arany János – emlékévhez kapcsolódó programjának megvalósulását és így az ebben kiemelt jelentőséggel bíró múzeummegújítást…..  Az idén 650 éve városi rangú szeretett Nagykőrösünk azonban nem a kritikusoktól, hanem a dolgos, szorgalmas kőrösi emberektől lett az Alföld ékszerdoboza. Eleink szorgalma számos értéket hagyott ránk, melyeket az állandó kiállítások keretében igyekszünk minden érdeklődőnek legnagyobb teljességében megmutatni. Eleink áldozatvállalásának hála, ma büszkén mondhatjuk: Nagykőrös Arany János városa, s ennek megfelelően kap kellő reprezentálást a nemzet nagy költőjének élete, művei a megújult kiállításban. Miként megjelenik a várost felépítő szorgalmas családok tragédiájának emléke, hiszen külön teremben kerül bemutatásra a kuláküldözés kora. Mindezek mellett tudáslabirintus és múzeumpedagógiai foglalkoztató tér, szabaduló szoba, látványraktár, raktár, egy modern, az élményeket gazdagító kávézó és egy a tudományos értekezéseknek, kulturális programoknak helyet adó tanácskozóterem is kialakításra került.” 
 
Nagykőrös városi rangra emelkedésének 650. évfordulója alkalmából Nagykőrös város lakosságát köszöntötte és az épületet megnyitotta Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese. Kiemelte, hogy a nemzet, a magyarság kultúrájában él. „ A magyar identitás az a kincs, amit őriznünk kell, ha nem őrizzük elvész, és az egész európai kultúra szegényebbé, értéktelenebbé válik. … Köszönet azoknak, akik a a Kárpát medencei magyarság számára őrzik Arany János mítoszát. Kívánom, hogy minél többen látogassák meg ezt a múzeumot, és azt is köszönöm, hogy Önök Arany Jánosért, a nemzetért, a hazáért tesznek. „
 
Az épületet átadta L. Simon László, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke.  Felidézte, hogy az ő, és Földi László országgyűlési képviselő kezdeményezésére lett Arany János Emlékév a tavalyi. Ennek köszönhetően kapott Ngaykőrös is támogatást.  „ Arany János egy évtizedig tanított Nagykőrösön, de ez egy életre hatást gyakorolt a Városra, amíg a haza haza marad, amíg Nagykőrös az ország szívében lesz, Arany János és Nagykőrös neve örökre összeforr. Legyünk büszkék erre! Legyünk büszkék erre az örökségre! „

A létesítményt a történelmi egyházak áldották meg, szentelték fel. Ezek mellett színvonalas kísérőprogramok, többek közt fényfestés, tánc- és hagyományőrző bemutató, irodalmi műsor várta mindazokat, akik személyesen eljöttek az ünnepélyes megnyitóra.

Nagykőrös élen jár Arany emlékének ápolásában, a költő csaknem tíz éven át, 1851 és 1860 között tanított a helyi református gimnáziumban, mindig is nagy kultusza volt a városban.  Az egykori tiszti és honvédkaszárnyát még 1836 és 1837 között építették. Az épület 1950-ben lett múzeum. A mostani fejlesztés során a pincétől a padlásig, kívül és belül is megújult a gyűjtemény, melyben két állandó és három időszaki kiállítóteret alakítottak ki. Az országban egyedülálló Arany János-gyűjtemény is új, állandó kiállítást kapott. Szabadulószoba, digitális tudástár, érintőképernyős asztalokkal ellátott kávéház és a látogatókat kísérő Arany János-hologram is szerepel a megújult, nagykőrösi Arany János Múzeum berendezései között. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a szépen fejlődő, épített örökségben igazán gazdag, virágos település még élénkebben kapcsolódhasson be hazánk idegenforgalmi és kulturális vérkeringésébe.

Polgármesteri Kabinet Nagykőrös


4 csatolt kép Nagykőrös ünnepelÜnnepségTáncosok az átadónÁtadó ünnepség
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.