Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. március 21. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerületi Önkormányzata
2018. október 16., kedd 16:07

A CT és MR Centrum egy éve
A képalkotó diagnosztika új lehetőségei és tapasztalatai a XIII. kerületben
 
A magyar egészségügyben egyre hosszabbak az országos várólisták. Sokszor fél évet is várni kell MR-vizsgálatra. CT-re is hónapokat. A XIII. Kerületi Önkormányzat ezt is figyelembe vette, amikor egy éve létrehozta a Visegrádi utcai Szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumát saját forrásból, csúcstechnológiájú eszközökkel – Magyarországon is egyedülállóan. Az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen és rendkívül rövid várakozási idővel biztosítja a vizsgálatokat a kerületieknek, megteremtve annak anyagi és szakmai hátterét. Dr. Tóth József polgármester a képalkotó központ működésének egy éves tapasztalatairól elmondta: az időben diagnosztizált betegek esetei alátámasztják, hogy a CT/MR Centrum létrehozása komoly segítséget jelent a betegellátásban. A XIII. Kerületi Önkormányzat egészségügyi szolgáltatásainak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése, az empatikus hozzáállás. Dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója arról is beszélt: kuriózum, hogy kerületi szakrendelőben elvégezhetők CT és MR vizsgálatok. A kerületi betegellátásban szükséges a CT/MR vizsgálatok kiterjesztése tüdőre, emlőre, szívre, amit az itteni CT/MR csúcstechnológia lehetővé is tesz. Dr. Pajor Péter, a Diagnosztikai Centrumot vezető radiológus főorvos arra is kitért, hogy a XIII. kerületi CT/MR központ két kórházat is kisegített vizsgálatokkal az elmúlt hónapokban.
 
A „Lendületben a XIII. kerület” fejlesztési program egyik legmarkánsabb egészségügyi beruházása az országban egyedülálló CT/MR Diagnosztikai Centrum kialakítása a Visegrádi utcai Szakrendelőben. Az önkormányzati egészségügyi koncepció címe: „Az egészség érték az élet minden területén.” A XIII. kerületi önkormányzat a feladatot minőségi módon teljesíti. A kerületi egészségügyi koncepció fontos eleme az emberközpontúság, a szolgáltatások személyre szabott működése.
 
Dr. Tóth József polgármester kifejtette: a XIII. Kerületi Önkormányzat az ingatlanfejlesztéseken túl a „belbecsre” is kiemelten figyel, azaz magas minőségű szolgáltatásra törekszik a bölcsődei-óvodai, a szociális és az egészségügyi ellátásban, hogy a szolgáltatásokhoz való hozzáférés harmóniában legyen az egyének igényeivel.
Az önkormányzat az elmúlt tíz évben 5, 8 milliárd forinttal járult hozzá a kerületi egészségügyi ellátáshoz. Ez harmada annak a 15, 4 milliárdnak, amit az állam egészségügyi kassza a tíz esztendő alatt fordított erre kerületi szinten.
„Egy önkormányzat több szempontból befolyásolhatja az egészségügyi ellátást. Felújítottuk a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői rendelőket. Az egészségügyi műszerfejlesztés kulcskérdés a megelőzésben, erre az önkormányzat évente 60-100 millió forintot költ – nem számítva a CT/MR csúcstechnológiájú gépeket, amelyeket csaknem 800 millióért vásároltunk meg. Támogattuk a digitális radiológiai eszközök, lézerek, mágnes terápiás berendezések, különböző ultrahangkészülékek, sterilizálók, endoszkópok, érvizsgálók és egyéb műszerek cseréjét, modernizálását is. A mi orvosi hálózatunk lényegében fel van töltve. Hangsúlyos eleme: a primer és szekunder prevenció. Önkormányzatunk finanszírozza például a kifejezetten fiúk számára védettséget jelentő HPV elleni oltást, vagy a csecsemők esetében a rotavírus elleni oltást. Az önkormányzat által biztosított stroke-szűrés eddigi vizsgálatai 63 százalékban mutattak kóros elváltozást, amely eseteket további vizsgálatokra kellett küldeni. A további négy szűrőszakma – mammográfia, hasi ultrahang, nyaki verőér és bőrgyógyászat – tekintetében az esetek 26 százaléka adott okot újabb orvosi közbeavatkozásra. Folyik a kerületi lézersebészeti központ felállítása, az altatásban végezhető vastagbél vizsgálatokhoz szükséges technológia bevezetése. Nem álltunk meg az egy éve átadott CT és MR Centrum megnyitásánál” – jegyezte meg Tóth József polgármester.
 
Statisztikák szerint Nyugat-Európában 1 millió lakosra jut 13 MR, Magyarországon ennek csupán 50 százaléka. Miközben Magyarországon kiugróan magas a rákbetegségek aránya. A XIII. kerületi CT/MR Centrum révén lehetővé vált a XIII. kerületi, legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkező páciensek rövid várólistás (2-3 hét) képalkotó vizsgálata.
 
Az egy éves tapasztalat azt mutatja, hogy az üzemeltetési közbeszerzési tendernyertes konzorcium a szerződésben vállalt képalkotói teljesítmény a kezdeti emelkedést követően stagnál, jelenleg a nyújtott ellátás a teljes kapacitás 36 százaléka. Ezen vizsgálatok során a pácienseknél 90 százalékban több anatómiai régió egyidejű értékelésére is sor került, ami a képalkotó diagnosztika részletes leleteinek bővülésével jelentős plusz információt ad a beutaló klinikus számára – növelve ezzel a gyógyulás esélyét. Az elmúlt egy évben CT és MR vizsgálatot a kerületiek közül összesen 4050 páciens vett igénybe.

  Dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója arról is beszélt: az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejleszti egészségügyi szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket, páciensorientált kiszolgálást. A XIII. kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek. Évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben; a kiszűrt kóresetek aránya 26 százalék. Valamennyi kiszűrt eset kapcsán az Egészségügyi Szolgálat külön, írásban tájékoztatja a beteg állapotáról a háziorvosát, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a további orvosi intézkedéseket megtenni.


1 csatolt kép mr
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.