Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. március 21. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerületi Önkormányzata
2018. október 18., csütörtök 14:19

A Tudat-törő szabadulószoba után újabb ingyenes drogprevenciós program a XIII. kerületben
Bemutatták az „Éjjeli utak” című interaktív prevenciós filmet
 
A film főszereplője egy fiatal lány, aki egy este elindul barátnőjével egy házibuliba. A szülei óvva intik őket, hisz olyan sok rosszat hallani mostanában! Persze mindezt csupán „hegyibeszédnek” veszik, hiszen a házibuliban szinte mindenkit ismernek. Odaérve a házhoz kiderül, hogy a házigazdán és pár emberen kívül nem ismernek senkit. Italozni kezdenek, ismerkednek, jól érzik magukat. Azonban megérkezik egy újabb társaság és vele valami más is………
 
Az Éjjeli utak egy egyedülálló interaktív prevenciós film a Melyik úton elnevezésű projekt része. A néző a főszereplő bőrébe bújhat, az ő szemén keresztül láthatja az estét és dönthet arról, hogyan szórakozzon a lány. A történet ugyanis bizonyos pontokon megáll, és két lehetséges döntési helyzetet kínál a néző számára. Melyik úton menjen tovább! Elfogadja a kínált italt? Engedjen-e egy fiú csábításának? Kipróbálja-e a kábítószert? A néző így képes irányítani, befolyásolni a történet alakulását. Döntések sorozatát hozza meg, melyek következményeit a történet előrehaladtával azonnal megismerheti. A történet a fiatalok számára ismerős hétköznapi helyzeteket mutat be, melyek a mindennapokban valóban fontos döntések meghozatalát követelik: Mit tennél, ha a buliban alkohollal, droggal kínálnának? Mit tennél, ha valaki beléd kötne az este folyamán? Mit tennél, ha látnád, hogy valaki a környezetedben rosszul lett?
 
Az interaktív film önmagában is azonnali visszacsatolást képes nyújtani az egyes rizikómagatartások (pl. szerhasználat, testi épséget fenyegető egyéb kockázatvállaló viselkedés, agresszív magatartás, stb.) következményeiről a célcsoport számára. A hatékonysága fokozható, amennyiben a film megtekintése után csoportos feldolgozás követi: Kit és hogyan kell hívni, ha valaki szerhasználat miatt lesz rosszul? Milyen jelei vannak a mérgezésnek (intoxikáció)? Mi történik, ha valaki csak 1-2 italt fogyaszt el, és mi a következménye az ún. rohamivásnak (binge drinking)? Milyen problémamegoldási stratégiát lehet alkalmazni stresszhelyzetben (pl. kötekedés, agresszív megnyilvánulások esetén)? Milyen veszélyei annak, ha valaki egyedül megy bulizni? Miért tekinthető segítő tényezőnek a kortársak támogatása?
A filmet prevenciós szervezetek, pedagógusok, önsegítő csoportok, szociális munkások, védőnők, iskolapszichológusok (és általánosságban a serdülőkkel foglalkozó szakemberek) ingyenesen elérhető prevenciós eszközként használhatják mindennapi munkájuk során.

   Célunk, hogy minél több serdülő korban lévő fiatalhoz eljusson a film, ezért létrehoztunk egy honlapot a  címen, melyhez bárki díjmentesen hozzáférhet. Az oldal elérhetőségét valamennyi helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum email címére megküldjük. Bízunk abban, hogy ennek köszönhetően az iskolákban is foglalkoznak a témával (pl. osztályfőnöki óra) vagy a szülőkkel való kapcsolattartási formák valamelyikén eljut a családokhoz is az információ.
A  internetes oldalon növelve a prevenciót, az interaktív film mellett a korábbi hasonló céllal létrejött projektjeink is elérhetők. Így például információk olvashatók a XIII. kerületi Önkormányzat Prevenciós Központjában, 2017-ben átadott hazai és nemzetközi színtéren egyaránt egyedülálló „Tudat-törő” fantázia nevű ingyenes drogprevenciós szabadulószobáról. A projekt a kooperatív tanulás, az együttműködés elvén alapul, játékos formában ad át ismereteket az egyes pszichoaktív szerekkel kapcsolatban. A szabadulószoba egy függő személy tudatát szimbolizálja, a játékosok a kisebb és sötétebb térből haladnak az egyre világosabb és megnyugtatóbb terek (tudatszintek) felé. Sikerét jelzi, hogy az elmúlt 9 hónapban több mint 2000 fiatal látogatta meg 4-5 fős csoportokban az ország számos részéről, és továbbra is számosan jelentkeznek a programunkra.

 Abban bízunk, hogy a most bemutatásra kerülő Éjjeli utak címet viselő interaktív prevenciós filmmel is hasonló eredményeket érhetünk el és ezáltal, csökkenthetjük a káros szenvedélyekkel élő fiatalok számát.
 A projekt az EMMI és a XIII. kerületi Önkormányzat támogatásával valósult meg.
 Együttműködő partner: Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet -Drogbeteg Gondozó és Prevenciós KözpontNyírő  


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.