Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2019. február 4., hétfő 11:41

Közel 30 millió forintos beruházás javítja a csapadék-vízelvezetést Abdán
A Győr-Moson-Sopron megyei Abda községben a Megyei Önkormányzat támogatásával megvalósuló projekt keretében a település belterületén 886 méter hosszan bel- és csapadékvíz elvezető rendszert építenek ki. A fejlesztés a “Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések”  elnevezésű TOP projekt keretében valósul meg, s összesen 29.253.589 Ft vissza nem térítendő támogatást jelent.

A pénteki projektzáró eseményen részt vett Nagy István országgyűlési képviselő, agrárminiszter, aki köszöntőjében kiemelte: Abda polgárai olyan városi igényeket fogalmaztak meg, amelyek hosszú távon szolgálják majd az itt élők mindennapi életét. Nem kérdés, hogy a megváltozott klimatikus viszonyoknak meg kell felelni, Ahhoz, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben leeső csapadékot el tudjuk vezetni, az értékeinket meg tudjuk védeni, s ilyen téren is a komfortérzetüket tudjuk növelni,  ahhoz megfelelő infrastruktúrára van szükség. Ezt szolgálja ez a 30 millió forint értékű, vissza nem térítendő támogatás.
A képviselő továbbá hangsúlyozta: "a legjobb beruházások mindig azok, amelyek olyan természetesen, hogy azt gondoljuk, ez mindig így volt." Ezután gratulált Szabó Zsolt polgármesternek és a képviselőknek, hogy tervszerűen, tudatosan haladnak előre és teszik Abdát olyan élhető hellyé, amelyre minden helyi polgár büszke lehet.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat képviseletében Németh Zoltán elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a közös munkának mindig nagyobb eredménye és értelme van. Ez a projekt is mutatja, hogy ha a település lakói, a megye és a kormány összefog, akkor szép sikereket lehet elérni.
A csapadékvíz problémája mindig ott jelentkezik, ahol intenzívebb a beépítés. Ez is mutatja egy település fejlődését. A víz, az eső nagy gondot tud okozni. A klímaváltozás hatásai kihatnak ezekre a kérdésekre is, hiszen az időjárás változása a csapadék intenzitása is megváltozott. A fejlesztés eredményeként Abda központjában a csapadékvíz elvezető rendszer képes elvezetni a nagy intenzitású, megnövekedett csapadékmennyiséget, továbbá a csapadékvíz-gazdálkodás szempontjainak figyelembe vételével hozzájárul a csapadékvíz okozta károk megelőzésében.

A településközpont rendezése során a mély fekvésű területre szabálytalanul lefolyó csapadékvíz elvezetését kellett megoldani. – mutatta be a projektet Szabó Zsolt, Abda polgármestere. A településen beruházásnak köszönhetően a polgármesteri hivatali épület és tér rendezésével a csapadékvizeket helyben szikkasztással kezelik, megoldottá vált továbbá az iskola fő és melléképületei, tűzoltószertár és a játszótér csapadékvíz elvezetése.

A viszonylagos szűk területből adódóan, ott ahol ezt a körülmények megkövetelik, zárt csapadékelvezető rendszert alakítottak ki. A műszaki, kivitelezési tervek költség- és munkaerő igénye a tervezővel való egyeztetések eredményeképpen a vízjogi engedélyeztetés folyamatában készültek el. A megvalósult fejlesztés egyúttal hozzájárul a település fejlesztéséhez, az esélyegyenlőség biztosításához és a turizmus infrastrukturális feltételeinek fejlesztéséhez is, tehát összességében élhetőbb települési környezet alakult ki általa.

Fotó: Bánhegyi István
Forrás: InfoSzigetköz

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.