Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. június 4. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS X. kerület - Kőbánya Önkormányzata
2019. május 14., kedd 14:45

Finisbe ért a kőbányai korzó felújítása
Letették az Újhegyi sétány déli szakaszának alapkövét
 
A kisebbeket kötélmászó gömb, az idősebbeket pihenőliget marasztalja majd a kőbányai korzó déli szakaszán. A kánikulában pedig páraoszloperdő hoz frissülést. A Kőbányai Önkormányzat legnagyobb városfejlesztési programja teljes hosszában megújítja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját. “A megszépülő Újhegyi sétányra minden kőbányai büszke lehet.” – mondta a beruházás záró ütemének ünnepélyes alapkőletételén D. Kovács Róbert Antal polgármester. A korszerűsítés összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot.  
A kőbányai korzó revitalizációját a víz nyugalma és közösségformáló ereje járja át. Az Újhegyi sétány szívét, amely elsőként újult meg, lépcsős zuhatag és szökőkút teszi hangulatossá. A folytatásban “színes felhőgyárakat” emeltek a Harmat és a Mádi utca közötti részen. Az oszlopok páragömböket lövellnek ki, amelyeket világítás varázsol láthatóvá. A páraoszlopokat a záró ütemből sem hagyták ki a tervezők, akik a Széchenyi István Általános Iskola elé párafúvókákkal díszített vízjátékot álmodtak. Közben figyeltek arra, hogy az akadálymentessé tett sétány itt is maradásra bírja a helyieket. Az üzletház udvarában közösség teret, az óvoda és az iskola környékén pedig mászógömböt, parkosított pihenőligetet alakítottak ki.
“Néhány hónap választ már csak el minket attól, hogy befejezzük ennek az önkormányzati ciklusnak az egyik legfontosabb és legnagyobb beruházását.” – mondta a III. ütem ünnepélyes alapkőletételén Kőbánya polgármestere. “Az Újhegyi sétány Budapest egyik legnagyobb lakótelepének közösségét szolgálja ki, és fogja össze. Ez a kerület modern főutcája, amelyre 40 év után ráfért a felújítás. A korzó a 21. századhoz méltó külsőt kap, amire minden kőbányai büszke lehet.” – hangsúlyozta D. Kovács Róbert Antal. 
Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették. A sétány ma is egy közel 20 ezres közösség gyalogos főutcája, amelyet az idősebbek és a babakocsit toló kisgyermes szülők eddig nehezen tudtak megközelíteni a támfal miatt. A rekonstrukció tervezése során a tájépítészek akadálymentessé tették a korzót. A támfalat elbontatták a sétány és a középületek között, amivel kinyitották a közösségi teret.
 „…a közösségi terek megújítása csakis akkor lehet sikeres, ha valós igényekre épül. A megújult terek fenntarthatósága pedig úgy biztosítható, ha használói magukénak érzik, és sajátjukként óvják értékeit. A TÉR_KÖZ program jelentősége éppen abban áll, hogy felismeri: a projektek sikere érdekében szükség van valamennyi szereplő aktív részvételére. Éppen ezért olyan fejlesztéseket támogattunk, támogatunk, amelyben a kerületi önkormányzat a helyi lakosokkal együttműködésben, az ő igényeikre válaszolva valósítja meg közösségi célú fejlesztéseit.” – mondta dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes.
Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették. A sétány ma is egy közel 20 ezres közösség gyalogos főutcája, amelyet az idősebbek és a babakocsit toló kisgyermes szülők eddig nehezen tudtak megközelíteni a támfal miatt. A rekonstrukció tervezése során a tájépítészek akadálymentessé tették a korzót. A támfalat elbontatták a sétány és a középületek között, amivel kinyitották a közösségi teret. Az Újhegyi sétány szakaszos, három ütemre bontott rekonstrukciója 2016-ban kezdődött. A városfejlesztési munka a közterületek akadálymentesítése mellett magába foglalja a közösségi- és játszóterek korszerűsítését, a térburkolatok, utcabútorok cseréjét, valamint a zöldfelületek automata öntözőrendszerének kiépítését. Az I. ütemben a korzó szíve, a középső szakasz újult meg a Bányató és a Harmat utca között. A munkát 2017-ben nívódíjjal jutalmazta a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület.  A II. ütem a sétány északi szakaszát érintette a Harmat utcától a Mádi utcáig. Ezt a részt áprilisban adták át ünnepélyesen. A III., záró ütemben a sétány déli részét korszerűsítik közel 1 milliárd forintból. Az Újhegyi sétány teljes revitalizációjának összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot.

A városrehabilitációs program a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ projektjének támogatásával valósul meg.    


1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.