Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2019. június 24., hétfő 15:26

Legyen ez a megújuló Óbuda egyik szimbóluma! – átadták a Holdudvar parkot
Színes programokkal, Hot Jazz Band és Palya Bea koncerttel egybekötött átadóval nyílt meg az egyedülálló, Holdra szállás tematikájú játszótérrel, tini- és közösségi résszel rendelkező Holdudvar park. Az eseményen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, valamint Tarlós István főpolgármester is beszédet mondott.

A közösségi együttgondolkodás egyre nagyobb teret kap a kerület életében – ezekkel a szavakkal kezdte Óbuda-Békásmegyer polgármestere a park átadóünnepségén elmondott beszédét. Bús Balázs felidézte, hogy ennek a projektnek a közösségi tervezése a legelsők között szerepelt, mivel az volt a tapasztalat, hogy az itteni lakóközösségek a legaktívabbak, és reméli, hogy a megújult park mindenkit meggyőz arról, hogy érdekegyeztetéssel és közös akarattal a helyiek elképzelései szerint alakíthatók tereink.

A 2015-ben indult közösségi tervezés során a Holdudvar park lakóközössége egy funkcionálisan és arculatában is új parkot álmodott meg, a lakóközösségi igényeknek és a kor esztétikai elvárásainak megfelelően. A lakossági visszajelzések alapján a park és a szabad zöldfelület önmagában már nem volt elég a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Az itt élők beszéltek arról, hogy egy kulturált, tiszta környezetben szeretnének találkozni egymással, ahol van lehetőség beszélgetni, sportolni, játszani, kutyát sétáltatni, pihenni. Ennek megfelelően számos új funkcióval gazdagodott a park. A Holdudvar park fejlesztése több mint 700 millió forint ráfordítással, 449 millió forintos fővárosi támogatással és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának mintegy 300 forintos önrészével valósulhatott meg.

“A közösségépítés persze felelősségvállalást is jelent, hisz csak akkor válhatnak a panelházakban élő emberek összetartó lakóközösséggé, ha szóba állnak egymással, megismerik egymás szempontjait és kompromisszumképesek” – fejtette ki a polgármester, majd végezetül arra kérte a jövőbeli használókat, hogy vigyázzanak a parkra, had legyen az a megújuló Óbuda egyik szimbóluma.

Tarlós István hangsúlyozta, a beruházás jó példa arra, hogy egy helyi közösségi kezdeményezés miként válhat egész Budapest javára. A Holdudvar parkban egy a korábbinál nagyobb és sokoldalúbb játszóteret alakítottak ki a tér sajátosságát adó dombok között, emellett futókört, sportkertet, pihenősétányt, és kerékpártároló szigetet is találhatnak az oda látogatók. A magát ősóbudainak nevező Tarlós István kiemelte, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és munkatársai jó partnerei a fővárosnak a közös fejlesztések megvalósításában. A főpolgármester megjegyezte, több évtizede dolgozik együtt a kerület mostani vezetőjével, akivel ugyan olykor összevesznek, de ha Óbudának szüksége van valamire, akkor összekacsintanak. Tarlós István beszédében kifejtette, a tudatos városfejlesztésnek – az adott lehetőségek mellett – mindig a múlt kereteit és a kor követelményeit figyelembe véve kell meghatároznia a jövő irányait.

Budapest lakossága is ki van éhezve a pozitív fejleményekre, arra hogy a gyűlölködés megszűnjék – tette hozzá. A főpolgármester hangsúlyozta, a jövő tervezése közben meg kell védeni azt, ami a sajátunk, nem csak a földet, hanem a kultúrát, a szokásokat, egyáltalán azt, ami mi vagyunk. Óbuda jelenlegi vezetői ebben kiváló munkát végeznek, hiszen tudatosan készülnek a jövőre – jelentette ki.

A városvezetők beszédei után ünnepélyesen felvágták a tortát, amelyet mindenki megkóstolhatott. Emellett egész nap színes programok várták az érdeklődőket Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának és Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft. szervezésében. A frissen megnyíló játszótéren és tinirészen, valamint a központi téren kialakított színpadon többek között játszóház, aszfaltrajz verseny, kutyás-táncos show, hangszerbemutató és színvonalas koncertek szórakoztatták azokat, akik kíváncsiak voltak a több szempontból is egyedülálló Holdudvar parkra.

3 csatolt kép Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere a Holdudvar park átadójánTarlós István Budapest főpolgármestere a Holdudvar park átadójánGyerekek játszanak az óbudai Holdudvar park megújult játszóterén
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.