Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

MAKÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. április 9., péntek 08:20

Több mint 60 önkormányzati fejlesztés Makón – Oktatás, sport
A legkisebbek számára készül „A Makói Egyesített Népjóléti Intézmény új bölcsődei telephellyel való bővítése a kapacitásnövelés érdekében” elnevezésű beruházásunk, amelynek végösszege 222 millió forint lesz.
A beruházás célja, hogy a bölcsődei ellátás férőhelyeit bővítésük akként, hogy az újvárosi részben egy 40 férőhelyes, a későbbiekben további 40 férőhellyel bővíthető új bölcsődei telephelyet hozunk létre. Az új Búza utcai épület kivitelezésére már megjelent a közbeszerzési kiírás.
Egyelőre pályázati szakaszban van a „A makói Újvárosi Óvoda székhelyének infrastruktúra- és eszközfejlesztése” nevű pályázatunk, amelynek végcélja egy 836 m2 alapterületű, 6 csoportszobát magába foglaló óvoda épület kialakítása. Most a második körös pályázat úgynevezett mérfölköveinek előkészítése folyik. A beruházás tervezett költségvetése 222 millió forint.
A Kálvin téri bölcsőde felújítására pályázatból 14 millió forintot költhetünk, ennek keretében az Egyesített Népjóléti Intézmény Kálvin téri bölcsődeépületének részleges felújítása valósul meg (épület felújítás, homlokzati nyílászáró csere, szociális blokk, tetőfelújítás). Emellett 100 új fektetőt vásárolunk majd. A megvalósítás folyamatban van.
Jól halad a kivitelezéssel a „Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet Kálvin téri épületkomplexum infrastrukturális fejlesztése” című pályázatunk, amely közel 700 millió forintos beruházás. Az iskolabővítés során 928 m2 alapterület terület csatlakozik a meglévő épületszárnyhoz, és 2025 m2-n pedig a meglévő épület újul meg. Új bejárat, és ehhez kapcsolódó aula építése történik, illetve modern kiszolgáltó helyiségekkel bővül az iskola. Sor kerül egy jelenleg háromszintes épületszárny bővítésére, 5 tanteremmel (2 számítástechnikai), 2 szertárral, aulával és új ebédlő kialakításával. Korszerűbb lesz a fűtési rendszer és megvalósul az épületegyüttes teljes akadálymentesítése.
Az udvarrendezés és kerítésépítés is elkészül. A felújított szárny valamennyi termébe új, kényelmes, gyermekbarát bútorzat kerül és korszerű hangtechnikai eszközökkel gazdagodik az intézmény. Az aula és az ebédlő egybenyitásával konferenciák és koncertek otthona is lehet az iskola. Az aula közelében 18 új parkoló épül. A munka látványos szakasznál tart, az aula tetőszerkeszetére hamarosan rákerül a tető. A felújítás alatt álló épület hőszigetelése elkészült, a színes vakolatot hordják fel a munkások. Megtörtént a járólapok lerakása a folyosókon, csempézik a mellékhelyiségeket is. A 2010/11-es tanévben az intézmény diákjai egy XXI. századi iskolában folytathatják tanulmányaikat.

Az iskolabővítéshez kapcsolódik az „Infokommunikációs tudásbázis a Maros mentén” nevű pályázatunk, amely a támogatási szerződés megkötése előtti hiánypótlás szakaszában van. A pályázaton központosított beszerzés keretében számítógéppel segítő oktatást megvalósító eszközök kerülnek az iskola használatába.

Az „Egyenlő esélyű hozzáférés a Bartók Béla iskola épületéhez” projekt keretében a Makói Általános Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet Bartók Béla iskolájának teljes körű és komplex akadálymentesítése valósulhat meg 42,1 millió forint értében. A beruházás a közbeszerzés előtt áll.

A közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése keretében pedig a Kálvin téri iskola tornaterem felújítása valósulhat meg 25 millió forintért. A döntés a pályázat kedvező elbírálásáról megszületett, április 6-án aláírtuk a támogatási szerződést.

Sport

A közterületi és intézményi játszóterek felújítására az elmúlt évben 100 millió forintot fordíthattunk az Önkormányzati Minisztérium támogatásával. A modern játszóterek kivitelezése elkészült, az öt grundok kialakítása pedig folyamatban van. A Jég utcai grundot már birtokba vehették fiataljaink, a Patai téren, Pulitzer sétányon, Bajcsy lakótelepen és Magyar utcán április végén fejeződnek be a munkálatok, ezt követően lehet ezeket használni.
Játszótér-fejlesztésre adtunk be pályázatot a Bajcsy Zsilinszky lakótelepen 17,6 millió forint értékben, de erről még nem született döntés.
A „Makói Városi Sportcentrum fejlesztésének és iskolai sportudvari kialakításának támogatása” beruházás keretében 180 millió forint értékben költhetünk az Erdei Ferenc téri Sportcentrum területére. A füves pálya feltöltése jelenleg folyik, a műfüves pálya elkészült.
Sportöltöző építésére adtunk be pályázatot az Erdei Ferenc téri sportpályán 12,7 millió forint értékben, erről még nem érkezett döntés.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.