Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. június 27. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2019. november 28., csütörtök 08:33

Budafok-Tétény képviselő-testületi ülésén napirenden az adóterhek csökkentése és bérkiegészítés
Karsay Ferenc Budafok-Tétény polgármestere az ellenzéki többséget szerzett képviselő-testület elé terjeszti csütörtökön azt a két javaslatot, miszerint 2020-tól az óvodai és bölcsődei dolgozók jövedelmét bérkiegészítéssel emelné, valamint a lakossági terheket csökkentve eltörölné a magánszemélyek garázsadóját és bizonyos esetekben a helyi lakosok kommunális adóját.
 
Budafok-Tétény Önkormányzata a korábbi évekhez hasonlóan bérkiegészítéssel kíván hozzájárulni a kerületi humán ellátás és kulturális közszolgáltatások magas színvonalának megőrzéséhez. A minőségi munkavégzés értékelését, a sajátos nevelési igényű gyermekekkel való bánásmód elismerését és a pedagógusi életpályamodell vonzóbbá tételét is célozza az a polgármesteri javaslat, amelyet 2020-tól az óvodai és bölcsődei dolgozók körében vezetnének be. Az illetménykiegészítés, esetenként különdíjazás bérnövekedéshez vezet, amellyel a szociális ágazat megváltozott jogi környezete miatt jelenleg nem megfelelő végzettségű, ám elhivatott kollégáit is hozzásegítené az önkormányzat a szakképzettségük megszerzéséhez, hosszútávon pedig megakadályozhatja az ágazatban dolgozók elvándorlását, a pályaelhagyást.
A jövedelempótló intézkedés mellett a helyi adórendelet pozitív irányú módosítására is javaslatot tesz Karsay Ferenc polgármester.
Budafok-Tétény Önkormányzata az elmúlt években adóemelés helyett több adónemben és több területen biztosított újabb adókedvezményeket, valamint növelte a meglévő kedvezmények mértékét. Így kívánta elősegíteni az adózók, köztük a kis és középvállalkozások gazdasági válságból való kilábalását, fellendülését. E hosszú távú stratégia eredményeként kiszámítható, tervezhető és a szükséges pontokon csökkentett adóteher a bevételek nagy részét biztosító vállalkozások gazdálkodására kedvező hatással voltak. Érezhetően javult az önkéntes adófizetések aránya, csökkent a kintlévőségek mértéke, de még a részletfizetési kérelmek száma is.
Az adóterhek csökkentésére irányuló előterjesztéssel ezt a tendenciát erősítené a kerület polgármestere.  
A javaslat szerint a jövő évtől, az az adózó, aki a XXII. kerület illetékességi területén lakhellyel rendelkezik és életvitelszerűen saját maga vagy közeli hozzátartozója él a lakásban mentesülne a kommunális adó megfizetése alól. A mentességi szabályt természetesen az önkormányzati lakások bérlőire is kiterjesztenénk. Továbbá eltörölnék a magánszemélyek tulajdonában álló gépjárműtárolók után fizetendő építményadót, amely ösztönzőleg hatna az ingatlanon belüli parkolásra és csökkentheti az egyre fokozódó parkolási gondokat. Mindez közel 20 ezer kerületi adóalanyt érint.
A polgármester bízik az ellenzéki összefogás képviselőinek támogatásában, hiszen mindkét javaslat a helyiek érdekeit, gazdasági biztonságának megerősítését, végső soron pedig a lokálpatriotizmus erősítését szolgálják.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.