Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. augusztus 9. vasárnap
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. március 17., kedd 16:10

SAJTÓKÖZLEMÉNY - A koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről - 2020. március 17.
A tegnap - 2020.03.16-án - megjelent 46/2020 számú kormányrendelet rendelkezéseit a mai naptól, március 17-től alkalmazni kell. Nagyon fontos szigoritások léptek életbe, melyek megtartása közös érdekünk.

Azt mindenesetre látnunk kell, hogy a szabályozások célja az, hogy az élet ne álljon meg ebben a nehéz időszakban sem, valamint az ellátás zökkenőmentes legyen. A rendelet a személyes találkozások minimálisra csökkentését, ezáltal a vírus terjedésének megakadályozását tekinti a legfontosabbnak.

Kérném, hogy ezek figyelembevételével, mégis szigorúan mindenki tartsa be a következőket:

·        A  kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az  ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. 15.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás. Ez azt is jelenti, hogy ételkiszállítás történhet.

·        A  70. életévüket betöltött személyeket a  Kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el. Ezek a személyek amennyiben vállalják, hogy nem hagyják el a lakóhelyüket, és erről tájékoztatják az önkormányzatot, kérhetik a települési önkormányzat polgármesterének segítségét az ellátásukról való gondoskodásban.

·        Rendszeres zenés, táncos rendezvény helyszínén tartózkodni tilos.  Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül és gyűlés helyszínén tartózkodni tilos. Ez nem vonatkozik a vallási közösség szertartására, továbbá a polgári házasságkötésre és a temetésre. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között tartható meg.

·        Az esetlegesen megtartásra kerülő rendezvényekről, eseményekről a szervezőknek lehetőségük van  például online illetve elektronikus módon közvetíteni az ott történteket az érdeklődők felé.    

·        Az ott tartózkodók létszámától függetlenül, az ott foglalkoztatottak kivételével tilos a látogatása az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseménynek, függetlenül annak nyilvánosságától (színház, tánc-, zeneművészet), mozinak, a muzeális intézményekről, a  nyilvános könyvtári ellátásról és a  közművelődésről szóló törvényben meghatározott közgyűjteménynek, közművelődési intézménynek, közösségi színtérnek.

·        Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papír termékeket árusító üzlet, továbbá a  gyógyszertár, a  gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az  üzemanyag-töltőállomás és a  dohánybolt kivételével az üzletekben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos. Ennek alapján a mai naptól a múzeum, a könyvtár, a kulturális központ látogatása tilos. 

·        Szabálysértést követ el, aki vendéglátó üzletben, üzletben,  rendszeres zenés, táncos rendezvényen, a rendezvény helyszínén, valamint az előadó-művészet valamennyi ágának fellépése céljából megtartott eseményen, függetlenül annak nyilvánosságától (színház, tánc-, zeneművészet), a moziban, közművelődési intézményben és közösségi színtérben meg nem engedett időpontban vagy meg nem engedett módon tartózkodik.

·         Az említett szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

·         A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és a megfelelő eszközöket alkalmazhatja. 

Ismételten felhívom a figyelmet, főleg az időskorúakét, hogy tartózkodjanak otthon, a családok is mellőzék a családlátogatásokat, valamint minél kevesebbet tartózkodjanak lakásuktól távol! 

Az elmondottak alapján folyamatosan konzultálunk intézményeinkkel, illetve az érintettekkel. Folyamatosan alakítjuk ki, és aktualizáljuk azokat a helyi intézkedéseket, melyek városunk, Békés érdekeit maximálisan szem előtt tartva összhangot biztosítanak a vírus ellen folytatott globális harcban. Kérem, közösen, együttműködve tegyünk meg mindent a járvány kordában tartásában illetve megfékezésében.

Békés, 2020. március 17.


                                                                       Kálmán Tibor
                                                           Békés város polgármestere

 


 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.