Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 2. szombat
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. március 27., péntek 11:02

Sajtóközlemény - Kálmán Tibor polgármester - 2020. március 27.
Kijárási korlátozás lép életbe március 28-tól

Magyarország Kormánya a 71/2020. (III.27.) számú Kormány rendeletével kijárási korlátozást rendelt el az ország egész területén. Mindezt a koronavírus járvány terjedésének lassítása érdekében tette. 2020. március 28. napjától április 11-ig van érvénybe az a szigorítás, miszerint a lakóhely és a tartózkodási hely elhagyására csak alapos indokkal kerülhet sor.

Nagyon fontos változás az eddigi szigorításokhoz képest, hogy a 65 év feletti személyek az  élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatják, és ebben az időszakban az  ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag ők tartózkodhatnak. Tehát a 65 év alattiak csak vagy 9 óra előtt, vagy 12.00 óra után mehetnek el a legszükségesebb dolgaikat megvásárolni.

A legfontosabb változás az, hogy a lakóhely elhagyásának indokai szűkülnek. Csak a munkavégzés, hivatásbeli kötelezettség, napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése az oktatási, nevelési intézménybe, az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele valamint az élelmiszerboltban és gyógyszertárban történő vásárlásra szűkítsék a közösségekkel való érintkezést a lakosok. Mindezek mellett engedélyezett a gazdasági, mezőgazdasági, erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, tankolás, dohánybolt felkeresése, a fodrászatban, manikűrösnél szépészeti szolgáltatás igénybevétele is. Szállítási, gépjármű- és kerékpárszerviz szolgáltatások, a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szolgáltatások, állatok ellátása, sétáltatása, állatorvosi rendelő felkeresése a legszükségesebb esetekben igénybe vehető. Mindemellett a házasságkötés és a temetés csak szűk családi körben engedélyezett, valamint a hitéleti tevékenység gyakorlása sem korlátozott. Továbbra is érvényes, hogy a hivatalos ügyek intézését mérlegeljék fontosság szerint, és csak a legszükségesebb esetben jelenjenek meg személyesen a hivatalokban, pénzintézetekben. 

A piac Békésen bezárt, Polgár Zoltán alpolgármester kezdeményezésére a helyi termelők és kiskereskedők adatbázisát a napokban kiadott lakossági felhívás eredményeként a jövő hétre tervezik összeállítani, ezzel segítve a kereslet és a kínálat összetalálkozását.

Kálmán Tibor polgármester kéri a lakosokat a rendelet szigorú betartására, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy egészségünket megóvjuk, egymásra vigyázzunk. Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani még a közös családi séták, az egyéni szabadidős sporttevékenység és a szabadidős gyalogos célú közlekedés esetén is. Vendéglátó üzletben- az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Vagyis már a vendégek nem ülhetnek be, csak az ételek kiszállítása és kiadása lehetséges.

A korlátozó intézkedések betartását a  rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának tagjai ellenőrzik, a be nem tartása szabálysértésnek minősül, pénzbírsággal sújtható.

Békés, 2020. március 27. 
 
           Kálmán Tibor
Békés város polgármestere

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.