Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. december 10. szombat
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2020. június 12., péntek 18:38

Szentendre Regionális Déli Vízbázis – a kármentesítés megkezdését sürgetik
Mielőbbi tájékoztatás kért Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármestere a belügyminisztertől, hogy mikor kezdődik el a súlyosan szennyezett volt szovjet laktanya és ettől északra lévő ipari terület kármentesítése, a talaj- és a felszín alatti vizek szennyezettségének felszámolása. A szennyező anyagok terjedése komolyan veszélyezteti Szentendre Regionális Déli Vízbázisát.  

Szentendre, Pomáz, Budakalász és további 11 dunakanyari település (Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Üröm, Solymár és Tinnye) együttesen 120 000 lakosának ívóvízellátását biztosító területre jelent közvetlen fenyegetést az évtizedek óta ismert talaj- és a felszín alatti vizek szennyezettsége. 

A kormány megrendelésére, 2018-ban készült „Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvásával összefüggő egyes kormányzati intézkedések végrehajtása” – című dokumentum riasztó képet fest a szennyezés mértékéről, veszélyességéről és kiterjedésének növekedéséről. 

Már egy 1997-es vizsgálat is megállapította, hogy a talaj jelentős mennyiségű rákkeltő és idegrendszert károsító anyagot, klórozott szénhidrogén-szennyeződést tartalmaz, többek között diklórt, triklórt, tetraklór-etilént és vinil-kloridot.  A 2018-as vizsgálatok szerint az egészségre különösen nagy kockázatot jelentő vinil-klorid területi kiterjedése növekedett. 

A 2018-as vizsgálatok alapján azt is megállapította a dokumentum, hogy beavatkozás nélkül a szennyezés 3 év múlva, vagyis 2023-ra eléri a víztermelő kutakat és ebben az esetben szükségessé válik mintegy 120 ezer fő vízellátását biztosító infrastruktúrát egy teljesen új vízbázisra átállítani. Mivel Pest megyében a Duna jobb és bal partján nincs erre alkalmas tartalék vízbázis, ezért mielőbbi kármentesítési intézkedésre van szükség. 

Pár hete – sajtóinformációk szerint – a belügyminisztérium azt a tájékoztatást adta a kármentesítéssel kapcsolatban, hogy a beavatkozási terv elkészült, a szükséges forrás biztosítása után megkezdődhet a munka. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig úgy nyilatkozott, hogy Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) felülvizsgálatát követően, ha a szükséges források rendelkezésre állnak, a kármentesítése már idén elindulhat. Amennyiben a KEHOP forrásai ezt nem teszik lehetővé, úgy a projekt a 2021-27-es finanszírozási források terhére indulhat meg. 

Mivel a kármentesítésről hivatalos tájékoztatást sem Szentendre, sem más, érintett település nem kapott, ezért Fülöp Zsolt kezdeményezésére a három település polgármestere levélben fordult a belügyminiszterhez – sürgetve a kármentesítés mielőbbi megkezdését. A polgármesterek Hadházy Sándor országgyűlési képviselőnek is elküldték a levelet – támogatását és közbenjárását kérve.

1 csatolt dokumentum Kármentesítés Szentendrén a volt szovjet laktanya területén
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.