Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. január 21. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. augusztus 21., péntek 09:37

Közösségi házat avatott Soltész Miklós Budakalászon
A következő épület egy új óvoda lehet – jelentette be dr. Göbl Richárd polgármester a Szent István-napi városi ünnepségen
 


Ünnepélyes szentmisét celebrált és megáldotta az új kenyeret augusztus 20-án a budakalászi Szent István-templomban Kelemen László plébániai kormányzó, a Budapest-Esztergomi Főegyházmegye esperese. A városi ünnepség díszvendége Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára volt. A szertartást és az ünnepi beszédek elhangzását követően Soltész Miklós, valamint dr. Göbl Richárd polgármester (2011 Egyesület) átadta a nemrégiben elkészült Szent Imre KözössÉgi Házat a szentistvántelepi közösség számára.
 
Göbl Richárd ünnepi beszédében felidézte első szent királyunk uralkodásának történelmi erényeit, Imre fiára hagyott, ám a jelenkor politikusaira és egyszerű emberére is egyaránt máig érvényes intelmeit. Mint mondta, a pártoskodás, gyűlöletkeltés és az egyéni érdekek érvényesítése helyett a választott vezetők és képviselők feladata az emberek szolgálata. „Budakalászon megfogadtuk szent királyunk intelmeit. Megértettük, hogy az itt élők szolgálatával bíztak meg minket. Lépésről-lépésre haladunk előre” – szögezte le a polgármester.
 
„Szent István életműve a 21. század magyarsága előtt is követendő példa. A hit megtartása és a haza szeretete ma is megmaradásunk záloga” – fogalmazott a polgármester, hangsúlyozva, hogy erős család, helyi közösség és nemzet a hitre, tudásra és a tisztességre épülhet, amelyért Budakalász város vezetői és választott képviselői emelt fővel dolgoznak.
 
Göbl Richárd arról is beszámolt, Erdő Péter bíboros és a főegyházmegye iskolai főhatósága a település kezdeményezését felkarolva Budakalászon katolikus óvoda építésére is ígéretet tett egy szándéknyilatkozat keretében. A 4-5 csoportos katolikus óvodát a Szent Kereszt Felmagasztalása templom mellett, a korábban lebontott óvoda helyén szeretné megvalósítani a település.
 
Az államtitkár kiemelte, az örökség, melyet a magyarság Szent Istvántól kapott, nem elherdálható, megőrzésének záloga pedig az élő, lélegző, egymásért önzetlenül munkálkodó közösségekben rejlik, akiknek meg kell védeniük ezt az örökséget. Mint fogalmazott, a napjainkban pusztító folyamatokat csak összefogással tudjuk megállítani. Hangsúlyozta, Magyarország Kormánya éppen ezért fontosnak tartja és támogatja a közösségi épületek megújítását. A szentistvántelepi Szent Imre KözössÉgi Ház 130 millió forintos támogatásból épült, a 210 m2-es épületben rendezvényterem, közösségi szoba, és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.
 
Soltész Miklós elismerően szólt a budakalászi katolikus közösség összefogásáról és megemlékezett azokról a bátrakról is, akik a szocializmus idején, a hatvanas évek közepén, Szent István tiszteletére templomot mertek itt építeni. Az ünnepség végén Soltész Miklós és Göbl Richárd felavatták az új közösségi házat, amit ezt követően a közösség birtokba is vehetett.
 


5 csatolt kép dr. Göbl Richárd Budakalász polgármestere Fotó: Szabó ZoltánSoltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Fotó: Szabó ZoltánSzent Imre KözössÉgi Ház Fotó: Szabó Zoltándr. Göbl Richárd Budakalász polgármestere Fotó: Szabó ZoltánSoltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Fotó: Szabó Zoltán
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.