Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

BALATONFŰZFŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. október 7., szerda 18:42

Megkezdődött a Kultúrház vizesblokkjának felújítása és akadálymentesítése Papkeszin
A Papkeszi Községi Önkormányzat a Kultúrház LEADER szellemiségű infrastrukturális fejlesztésére 5,28 millió Ft összegű vissza nem térítendő, 100%-os támogatási intenzitású európai uniós támogatást nyert a Vidékfejlesztési Program (VP) „Helyi identitást és közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása” című, VP6-19.2.1.-7-2-17 kódszámú pályázatán. A kivitelező kiválasztása megtörtént, 2020. október elején megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.
A projekt közvetlen célja Papkeszin a Kultúrházban található vizesblokk felújítása és teljes körű (fizikai és infokommunikációs) akadálymentesítése a közösségi tevékenységek, a helyi fejlesztési igények támogatása és a közösségfejlesztő programok színvonalasabb megvalósítása érdekében.
 
A vizesblokk jelenleg nagyon rossz műszaki állapotban van. A padló járólapja feltöredezett, így balesetveszélyes és a takarítást is nehezíti. Az épületrész jelenleg nem hőszigetelt, így a téli használata nagyon költséges, a fűtés ellenére is előfordulnak fagyási problémák. A tetőhéjazat jelenleg egy töredezett hullámpala fedés. A hullámpala alatt nincs semmilyen hőszigetelés, a belső légtér felett egy farost lemezt rögzítettek a szarufákra. A szarufák állapota kielégítő, cseréjük nélkül is jelentősen javítható az épületrész műszaki állapota. A hullámpaláról a csapadékvíz elvezetése nem megoldott, így eső esetén a csapadékvíz a vizesblokkok bejárati ajtajai felett folyik le a tetőről, ezzel nehezítve a bejutást.
A Kultúrház kisterme egy fedett tornácon keresztül közelíthető meg, a tornácról egy 21 cm-es fellépési magasságú lépcsőfokkal. A tornácról kilépve egy rossz állapotú, változó belépési mélységgel és fellépési magassággal épült beton lépcsőn lehet jelenleg megközelíteni a vizesblokkokat. A tornác padlószintje és a vizesblokkok padlószintje között 74 cm magassági különbség van. Jelenleg a vizesblokkok nem akadálymentesítettek. Az akadálymentes kialakításhoz a belső válaszfalak elrendezését át kell alakítani. A vizesblokkok megközelítése is átalakítást igényel az akadálymentes megközelítéshez.
 
A rossz műszaki állapotú padló felújításával megoldanánk a padló vízszigetelését is, a kialakítandó új burkolat védelme érdekében. A jelenlegi padló elbontásával egyidejűleg, a helyiség új padlószintjét a jelenleginél 15 cm-el alacsonyabban terveztük kialakítani, ezzel csökkentve az akadálymentes feljutáshoz szükséges rámpák hosszát. Az akadálymentes megközelítés megoldásához a lépcső helyett egy rámpát kell kialakítani. A rámpa első karja a tornácon kezdődik, 17 cm-t emelkedik fel, 8%-os meredekséggel. Ezzel a rámpával a kisterem akadálymentes használata is megvalósul. A második rámpakar a jelenlegi rossz állapotú betonlépcső helyén kerül kialakításra. Itt további 40 cm szintkülönbség hidalható át. A rámpa érkezéséhez egy 1,50 m széles térkő járdát terveztünk, amely a vizesblokkok bejáratához vezet.
A vizesblokkon belül a férfi és a női helyiségek helyet cserélnek. A tervezett átalakítással a női és akadálymentes mosdóba egy lehajtható pelenkázót is terveztünk. A férfi WC kialakításánál ügyeltünk a vizeldék intimebb elhelyezésére, ezért szeméremfallal választottuk le az előtértől, így az előtér használata, a kézmosás folyamata elkülönül a vizeldék használatától. A tervezett új falakat gipszkarton falból terveztük. A női és a férfi mosdókat elválasztó falszerkezetbe szellőzők beépítését terveztük, ezzel biztosítva a két ablak kinyitásával a szellőzést.
A homlokzati falak 10 cm polisztirol hab hőszigetelést kapnak a hőveszteségek csökkentése érdekében. A tetőszerkezetbe is beépítésre kerül hőszigetelő anyag. A szarufák között 15 cm-es légréteg kőzetgyapot kitöltést kap. A tetőhéjazat cseréje megtörténik. Állókorcos fémlemez fedés, és az ehhez szükséges rétegrend készül a meglévő szarufák tetején. A tetőről az esővizet függőeresz csatorna segítségével elvezetjük, így a jelenleg hiányos esővíz elvezetést kialakítjuk.
 
A projekt során három civil szervezettel, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete – Balatonfűzfő és Térségének Mozgássérültek Csoportjával, a Papkeszi Őszirózsa Nyugdíjas Klubbal és a Papkeszi Polgárőrséggel kívánunk együttműködni.
 
Projektünk segíti a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiájában meghatározott célkitűzések elérését azzal, hogy előmozdítja a helyi lakosság humán- és közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű (akadálymentes) és színvonalasabb hozzáférését, elérését. A kulturált vizesblokk révén javul az épület esztétikai megjelenése, az akadálymentesítéssel bővülhet az intézményt használók köre, a látogatók, a helyi közösségek és civil szervezetek, valamint a meghívott előadók komfortérzete magasabb lesz a programok lebonyolítása során. A beruházást követően további, a helyi közösségeket érintő programok szervezésére nyílik lehetőség.
 
A projektről bővebb információt a papkeszi.hu/leader  oldalon olvashatnak.




1 csatolt dokumentum Sajtóközlemény projekt indításáról
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.