Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. december 2. szerda
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2020. november 1., vasárnap 14:33

Átadták a 46. uniós játszóteret a Móricz parkban
Nagy érdeklődés mellett vették birtokba az Óváros lakói a közösségi tervezéssel megvalósult Móricz Zsigmond közösségi teret október 27-én. A tér tervezésekor folyamatosan  kikérték a lakók véleményét, javaslatait, az átadáson pedig a hely elnevezésére is várták a lakosság javaslatát. 
Dorner László alpolgármester, az Óváros és a Bányásztelep önkormányzati képviselője köszöntőjében elmondta, hogy a tér pályázati, önkormányzati forrásból és vállalatok felajánlásából valósult meg.  Schwartz Béla polgármester a kezdetekről is szólt köszöntőjében. Elmondta, hogy Dorner  László ötlete volt nagyon sokat dolgozott ezért a létesítményért, de a kezdetek nagyon régre nyúlnak vissza.  Öt éve küzdöttek azért, hogy itt egy szép jatszótér legyen. 5 éve ugyanis a terület sem az önkormányzaté  volt, A most átadott  a 46. uniós játszóeszközökkel felszerelt ajkai jatszóter.
A park 15 millió forintba került, amely egy része a CLLD pályázati forrás, az önkormányzati  támogatás volt, de segítettek vállalkozások is, az AVÉP Kft., amelynek ügyvezetője Dukán László, a Baumidex Kft. Pék Attila, a Biba 2000. Kft. Czuczai György, az Avar Ajka Kft. Péter Gábor összesen több, mint 3 millió forintot ajánlottak fel.  Részt vállalt a beruházásból a Sportváros Nonprofit Kft. Geri Gyula és a Városi Intézmények Működtető Szervezete Kovácsné Győri Zsuzsanna vezetésével. A megvalósítási folyamatban végig együttműködött a kivitelezőkkel és a tervezőkkel az önkormányzat három munkatársa, Tóth Gergely stratégiai és fejlesztési referens, Kalóz Tímea környezetvédelmi ügyintéző valamint Pávlicz Péter, akinek tervei alapján készült a kresz pálya. 
A polgármester köszönetet mondott Dorner Lászlónak, aki sokat tett azért, hogy a beruházás megvalósulhasson. Az is előre mozditotta az ügyet, hogy a környéken egy kivételével minden társasház megújult. 
A park három részből áll, a felsőbe az idős lakók igényeinek megfelelő eszközöket telepítettek, 
a középső óvodás és alsó tagozatos gyerekek kreativ játszótere olyan mozgáskultúra kialakitására alkalmas, mellyel egészségesebben tudnak élni, a kresz pályán a közlekedési szabályokat sajátíthatják el, a tér hátsó oldala szabadtéri fitneszpark. Hagytak zöld területet is, ahol Anikó néni a madarak nagy barátja a verebeket, cinkéket, repülő madarakat eteti télen nyáron és figyel rájuk. 
Dorner László köszöntőjében kijelentette, hogy  a közösségi tér jellegét erősíti az is hogy kétszer találkoztunk a lakókkal a parknak a kialakítására tehát közösségi tervezés volt ahol elmondták a javaslataikat, és az azért volt jó mert ott olyan kompromisszumokat tudott a közösség kötni. A költségeket több forrásból fedezték, az európai union keresztül nyert közösségi pályázatból, másrészt az önkormányzat járult hozzá  a saját költségvetéséből, valamint voltak támogató  vállalatok, szeretném nekik megköszönni
Az alpolgármester elmondta, hogy várják továbbra is a vállalatok,  a vállalkozók vagy a lakók támogatását, már elkészültek a további fejlesztési elképzelések. A lakosokat kéri, hogy becsüljék meg az eszközöket és a zöld területet egyaránt, vigyázzanak rá és használják a rendeltetésnek megfelelően, hiszen a lakók pihenésüket és a gyermekek szórakozását szolgálja. 
Tóth Gergely stratégiai és fejlesztési referens kérdésünkre elmondta, hogy Ajka város önkormányzata a tavalyi évben nyújtott be pályázatot a Móricz Zsigmond közösségi tér fejlesztésére, kialakítására. A pályázat az Ajkai Kapocs közösség hirdette meg és az úgynevezett CLLD program egyik eleme. Az Ajkai Kapocs közösség célkitűzéseket fogalmazott meg az egyik legjelentősebb célkitűzés a fiatalok helyben tartását erősítse. 
A CLLD programban a közösségi tereket az adott közösség együtt tervezte meg a várossal. Olyan játszóeszközöket szereltek fel, amelyek máshol a városban nem elérhetőek, például a baba mama hinta vagy a fiatalok számára a hullámpad. Ezen a téren a kisebb gyermekeknek helyeztek ki játszóeszközöket, de van kresz park, homokozó, hinta, távolabb a fiataloknak és a felnőtteknek fitneszpark. 
A lakók közt az együttműködést már a megvalósítás híre is javította, ugyanis megálltak egymással beszélgetni, ötletelni, kitalálni, mi volna a legjobb, amit minden korosztály tud használni. A lakók örülnek, hogy az önkormányzat a megvalósítás előtt már kérte a véleményüket, így az épült meg, amire a helyi közösségnek pihenésre, egészségmegőrzésre és sóorakozásra szüksége és igénye van, nem pedig a fejük fölött döntenek. 
Kocsi Mariannától,  a Móra Ferenc utca 2 lakójától megtudtuk, hogy  az építkezést sokan mentek megnézni, várták, hogy elkészüljön. A park elnevezésére is a közösség javaslatát várták a helyszínen, valamint  az ajkaiszo online facebook oldalán lehet még szavazni.A park átadását kísérő programok sok érdeklődőt vonzottak. Az Ajkai Kapocs tagjai állították fel a játékokat, a Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai többféle saját készítésű  süteményt, almát, teát, forralt bort kínáltak, a Diabetesz klub tagjai gulyást főztek, Horváth Csaba lufihajtogatónál és az arcfestőnél sorok álltak, volt kézműves foglalkozás, lovaskocsizás, légvár, minden ingyenesen. A rendezvény költségét részben a pályázaton nyert összegből fedezték, amelyet a Dorner öntöde egészített ki. 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.