Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

KÖRNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. április 16., péntek 21:03

Kisfaludy Mihály tanító emléke előtt tisztelegtek Környén
Három diák vehetett át elismerést a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény péntek esti gálaműsorán, melynek „Akarsz-e játszani?” mottóját Kosztolányi Dezső versétől kölcsönözték. A Kisfaludy Mihály egykori tanító, iskolaigazgató emléke előtt is tisztelgő programsorozat kedden kistérségi tanulmányi versennyel zárul. 
Vági Erika 12 esztendővel ezelőtt indította útjára a környei általános iskola „iskolanapok” programját, amely mára a pedagógus kollégák összefogásának köszönhetően különböző helyszínekkel és eseményekkel színesítve többnapos rendezvénysorozattá bővült. Mivel az intézmény 2001-ben felvette Kisfaludy Mihály egykori tanító, iskolaigazgató nevét, így attól az évtől a program is hagyományosan a „Kisfaludy-napok” elnevezést viseli.
A rendezvénysorozat idén péntek délelőtt rendhagyó tanítási nappal kezdődött, a felső tagozatosok kézműveskedtek, ismerkedtek a vadászat, főzés, régészet rejtelmeivel, míg az alsósok különböző közintézmények tevékenységeibe nyerhettek bepillantást. Délután az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál rótták le kegyeletüket Kisfaludy Mihály leszármazottai, dr. Nógrádiné Papp Erzsébet igazgató, valamint a szülői munkaközösség, az önkormányzat képviselői és a diákok, majd az egykori iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.
A program a Művelődési Házban folytatódott a már szintén hagyományos gálaműsorral, melynek mottójául idén Vági Erika Kosztolányi Dezső: „Akarsz-e játszani?” verscímét választotta. Mint a szervező pedagógus köszöntőjében elmondta, a választással a játék örömére kívánta felhívni a figyelmet: „A nyugati kultúrákban a játék a győzelemről és veszítésről szól, legyen az sport, vagy egy egyszerű társasjáték. Így pedig hiába mondjuk gyermekeinknek, hogy  nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos... Létezik Ausztráliában egy bennszülött törzs, ahol a játék még az együttlétet és örömet jelenti. Hitem szerint ez az öröm lehet útravaló az élethez, aminek szintén nem a győzelemről kell szólnia, hanem a valódi részvételről.”
A gálaműsor pedig valóra váltotta a pedagógus álmát, hiszen péntek este majdnem három órán át játszott 140 gyermek a színpadon a szülők, nagyszülők, vendégek örömére: énekeltek, táncoltak, verseltek, zenéltek.
Az esemény részeként került sor a Kisfaludy-díj és emléklapok átadására is. A díjat minden évben az a nyolcadikos diák nyerheti el, aki nemcsak a tanulmányi eredményével, hanem a közösségért végzett munkájával is példamutató társai számára, emléklapot negyedik osztályos tanuló kaphat.
Idén Králl Orsolya részesült a Kisfaludy-díj elismerésben. A végzős diák számos városi, kistérségi tanulmányi versenyen képviselte az intézményt, szép eredményekkel szerepelt könyvismereti, helyesírási, s informatikai megmérettetéseken, s tagja az Általános Műveltség csapatának. A sport területén is igen aktív, az iskolai atlétikai versenyek mellett a Kecskéd Kupában csapatával tavaly és idén is megszerezte az első helyet. Szerepel a Környei Sportklub kézilabda együttesében, korát meghazudtolóan eredményes játékos. Tanulmányi munkája és magatartása egyaránt példamutató, megbízható diák, s a tanórák aktív közreműködője.
Kisfaludy emléklapot két negyedik osztályos tanuló, Beke Gábor és Németh Miklós vehetett át.
Beke Gábor tehetsége és sokoldalúsága az első osztálytól évről-évre egyre jobban kibontakozott. Minden levelezős versenyen indult, s legtöbbször eljutott a megyei döntőbe. A sporttól, az irodalom és a környezetismeret versenyeken át, a matematikáig, minden szakterületen szívesen méreti meg magát. Tehetsége főként a matematika területén mutatkozik meg. Tanulmányi munkája végig kitűnő volt, több tantárgyból érdemelt dicséretet. Példamutató magatartása, szorgalma, tanulmányi eredményei tették méltóvá az iskola által adományozható díjra.
Németh Miklós sokoldalú tehetségét igazán 3-4. osztályban bontakoztatta ki, szinte majdnem minden területen megmérette magát. Számos iskolai, területi, megyei és körzeti vetélkedőn öregbítette az iskola hírnevét a sporttól az anyanyelvi és környezetismereti versenyeken át a matematikáig. Minden levelezős versenyen indult, s majdnem mindegyiken bejutott a megyei döntő legjobbjai közé. Töretlen szorgalma, példamutató magatartása, 4 évnyi kitűnő tanulmányi eredménye, több tantárgyból kiemelkedő teljesítménye elismeréseként vehette át az emléklapot.
A Kisfaludy-napok hétfőn sport-délelőttel folytatódik, a baji művészi kerékpárosok bemutatójával, s Füsti Edina olimpikon atléta élménybeszámolójával színesítve, majd kedden délután kistérségi tanulmányi versennyel zárul.




6 csatolt kép 030201060504
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.