Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. április 20. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS II. kerület Önkormányzata
2021. március 8., hétfő 15:36

Egyenlő(tlen) esélyek
Esélyek a mindennapokban, a munkahelyeken vagy éppen a családban - ezzel a felütéssel zajlott a nőnap alkalmából a II. kerületi Önkormányzat, a Friedrich Ebert Stiftung Budapest és az Átrium Színház közös szervezésében létrejött Védett Tér beszélgetéssorozat legújabb alkalma. Az online térben zajlott eseményen Veiszer Alinda moderálása mellett három, az élet különböző területéről érkezett megszólaló - egyetemi tanár, jogvédő és színész - osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait.
Ma Magyarországon 11 százalékos a bérkülönbség a férfiak és a nők között, mondta el Víg Dávid. Az Amnesty International Magyarország igazgatója hozzátette, éppen ezen a napon indították el kampányukat, amely keretében 50 ezer munkavállaló munkáltatója teszi nyilvánossá, hogy a szervezetükben százalékosan mekkora a különbség a női és a férfi alkalmazottak keresete között. 
A bérkülönbségek fennmaradásának vannak technikai és kulturális okai egyaránt. Utóbbiak közül Dr. Primecz Henriett, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára azt emelte ki, hogy nem mindegy, mennyire tartja fontosnak egy társadalom a hagyományos nemi szerepek szerinti feladatmegosztást. Míg Nyugat-Európában ehhez kevésbé ragaszkodnak az emberek, így Kelet-Európában ez fontosabb és a legkonzervatívabb Bulgária mellett Magyarországon is a megkérdezettek 80 százaléka gondolja azt, hogy férfiak dolga a pénzkereset és a nőké pedig a család körüli teendők elvégzése. Svédországban az emberek 11 százaléka gondolkodik hasonlóan.
A napi sorozatokat is ugyanazok a sztereotípiák mozgatják, amelyek a társadalomban is léteznek, de nem igazán reflektálnak ezekre a jelenségekre, jelentette ki Mihályfi Balázs, aki nemcsak szabadúszó színészként, hanem sorozatszereplőként is ismertté vált. Némileg pozitív példaként hozta fel, hogy nemrég az egyik kereskedelmi csatorna elővette a párkapcsolati erőszak témáját, mivel az éppen futó valóságshow-ban ilyen eset történt. Azonban ebben az esetben sem volt azonnal retorzió, hanem megpróbálták kibeszélni, körül járni a problémát.
A megszólalók egyetértettek abban is, hogy a nők és férfiak közötti otthoni munkamegosztás jóval kedvezőbb, mint korábban, és vannak e téren Magyarországnál rosszabb helyek, azonban alapjában véve arról van szó, hogy a magyar férfiak “beszállnak” a család körüli feladatokba - valójában tehát a gondoskodás fő felelősei a nők. Primecz Henriett elmondta, a magyar nőkkel ellentétben a francia hölgyek nem definiálják magukat elsősorban anyaként a gyermekszülés után sem. Míg Víg Dávid egy olyan történetet osztott meg, amelyben egy férfit szabályosan “kicsináltak” a kollégái, mert ő vállalta, hogy betegség esetén otthon marad gyermekével.
A Védett Tér rendezvénysorozat a II. kerületi Önkormányzat, a Friedrich Ebert Stiftung Budapest és az Átrium Színház közös szervezésében jött létre. A II. kerület – szolidáris kerületként – elkötelezett abban, hogy valódi, szemléletformáló és megoldásközpontú beszélgetéseknek teremtsen teret. Ezért döntött úgy 2020-ban Őrsi Gergely, hogy a magyar közéletben hiánypótlónak szánt, havonta jelentkező tematikus alkalmakon nemi szerepekről, családon belüli és munkahelyi visszaélésekről legyen szó.
***
Őrsi Gergely nőnapi posztjában is beszámolt az egyéves Védet Térről, és arról, hogy a  II. Kerület Önkormányzata is csatlakozott az Amnesty International Magyarország kezdeményezéshez, az felhíváshoz, melyben a kerület vállalta, hogy nyilvánosságra hozza a hivatal béradatait. 
Ma Magyarországon 11 százalékos a bérkülönbség a férfiak és a nők között. A II. Kerületi Polgármesteri Hivatalban, a közszolgálati jogviszonyban az illetmények meghatározása a törvény előírása szerinti rendszerben történik, melynek alapját a végzettség és a jogviszonyban eltöltött idő adja. A hivatalban 164 nő és 70 férfi dolgozik. Átlagkerestük 1,1%-ban tér el egymástól. Vezetői beosztásban a női (23 fő) és férfi (11 fő) átlagkeresetek között 8,8% az eltérés.
Mindezek mellett a kerület felhívást tett közzé, hogy négy, eddig névtelen közterület kaphasson nevet olyan nőkről, akikre büszkék a kerületiek.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.