Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. december 1. szerda
Hírek témák szerint

NAGYBAJOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2021. október 21., csütörtök 13:17

Munkához segítették a nagybajomi térségben élőket
A munkahelyteremtés elősegítését célozta meg az a program, amely az elmúlt években mintegy 800 munkavállalót mozgatott meg a nagybajomi térségben. A Nagybajom Város Önkormányzata, a Somogy Megyei Kormányhivatal és az „Alternaiv” Ifjúsági és Kulturális Egyesület konzorciumi partnerségével megvalósult pályázat az Európai Unió 350 millió forintos támogatását élvezte.

A Nagybajom Térségi Munkahelyteremtő Integráció című projekt ma délelőtti zárórendezvényén a 20 szervezet részvételével életre hívott Nagybajom Térségi Foglalkoztatási Paktum 4 éves történetét tekintették át a konzorcium tagjai. Pirka Mátyás polgármester, konzorciumvezető szerint a Covid által nehezített időszak ellenére is sikeres munkát tudhatnak maguk mögött. Alaptörekvésük volt a térségi együttműködés megszervezése, amivel hozzá kívántak járulni a kedvezőtlen demográfiai folyamatok mérsékléséhez, a foglalkoztatási és a jövedelmi helyzet javításához, az elvándorlás csökkentéséhez.

A négy és fél év során a tájékoztatókkal mintegy 800 munkavállalót értek el, akik közül 260-an részt is vettek a programban. Mindezt Repkáné Eszterhai Ildikó partnerségi koordinátor szakmai beszámolója tartalmazza azzal az összegzéssel együtt, hogy vállalt feladataiknál többet teljesítettek. A programban résztvevők számában 227 fő volt a vállalás, ehelyett 260 főről számolhattak be a mai rendezvényen. Az álláshoz jutók számát 159 százalékkal, a támogatás után 6 hónappal is állással rendelkezők számát 300 százalékkal teljesítették túl. E négyéves időszak alatt 185 munkavállaló kapott bértámogatást különböző időszakokra, az igazi sikernek azonban azt tartják, hogy sokan ma is ott dolgoznak, ahová a projekt segítségével kerültek.

A számok mögött sorsok vannak, melyek a Paktum révén fordulhattak jobbra. Számos képzést indítottak, a munkát keresőkkel személyre szólóan foglalkoztak, előmozdították a munkáltatók és munkavállalók  kapcsolatteremtését, hatni tudtak a munkafeltételek javítására, segítették az ügyintézést, s mindezt úgy, hogy különös gondot fordítottak az esélyegyenlőség biztosítására. Számos gondra is felhívták a figyelmet, például arra, hogy a mostani program elsősorban a kisvállalkozók munkaerő-igényét elégítette ki. A nagyobb cégek részéről jelentős igény lenne képzett, megbízható munkaerőre, akit nehéz megtalálni, ugyanis a térségi munkavállalók között a képzések ellenére is nagy a fluktuáció. Ebben majd esetleg a most elindított folyamat folytatása tud eredményt hozni.

A 22 településre kiterjedő program külön figyelmet fordított a lakosság azon rétegeire, akik eleve hátránnyal indulnak a munkaerő-piacon. A támogatottak közül 3 fiatal volt 25 év alatti, 30-an 50 év felettiek, 46  alacsony iskolai végzettségű, 74 tartósan munkanélküli, 20 közfoglalkoztatott, de volt 8 GYED-ről, GYES-ről visszatérő, 5 inaktív személy, 13 roma nemzetiséghez tartozó, valamint 11 foglalkoztatást segítő támogatásban részesülő is. A megvalósítók a legnehezebb feladatot vállalták a huzamosabb ideje munka nélkül élő lakosság körében végzett szervezőmunkával.

A pályázaton dolgozó szakemberek a munkáltatókat, vállalkozókat is segítették: pályázatokat kutattak fel, állásbörzéket, szakértők bevonásával találkozókat szerveztek, pályaorientációs rendezvényeket tartottak. Az eredmények ismertetésekor az is említésre került, hogy olyan térségben valósították meg a terveket, ahol a legnagyobb település is mindössze 3300 lakosú, kevés a vállalkozás és jelentős a munkanélküliség. A vállalt és teljesített célértékek pedig vetekednek a sokkal jobb feltételekkel rendelkező térségekkel.

A mai projektzáró eseményen részt vett és köszöntőt mondott Móring József Attila országgyűlési képviselő és dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. A Somogy megyei paktumok eredményeiről Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke számolt be, a jelenleg elérhető támogatási formákról pedig Hornyák Valéria, a Somogy Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője tájékoztatta a résztvevőket.

A Nagybajom Térségi Munkahelyteremtő Integráció (TOP-5.1.2-15-SO1-2016-00005) című projekt az Európai Unió és a magyar költségvetés támogatásával valósult meg.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.