Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. június 27. hétfő
Hírek témák szerint

AJKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2022. május 1., vasárnap 21:55

A szolidaritás a munkavállalói érdekvédelem fontos része
Retro majális lufikkal és Solymos Tónival 


Két év után ismét korlátozások nélkül ünnepelhettünk május elsején.  Ezt a napot a munkásság nemzetközi szervezete, a II.Internacionalé 1890-ben nyilvánította hivatalosan a  Munka ünnepévé.  A retro majálison az idősebbek nosztalgiázhattak, a fiatalabbak pedig átélhették mindazt, amiről szüleik, de inkább nagyszüleik meséltek nekik. Az Agorán az egész napos program májusfa állítással kezdődött. 
A 15 méter magas  fát a Verga Zrt. ajánlotta fel. A tér egyik sarkában egyre nőtt a lufira várakozók sora. A több, mint félezer, a szivárvány minden színében pompázó  lufit az egyik szervező, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet ajándékozta. A másik szervező a Nagy László Városi Művelődési Központ volt, a támogató Ajka Város Önkormányzata, a MAL Zrt és a Le Belier Magyarország Zrt. Már délelőtt is megtelt a tér érdeklődőkkel. 
A műsor a Kösöntyű - a szó nyakláncot jelent - óvodás néptánc csoport és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes szenior csoportja táncával kezdődött. Johanidesz Sándor önkormányzati képviselő köszöntőjében elmondta, Ajka azon kevés városok egyike, ahol még megtartják a felvonulást is. Az időjárás is kedvező ahhoz, ezen a szép tavaszi napon együtt ünnepeljünk, szórakozzunk a kulturális rendezvényeken. 
Tíz órakor  Ajka Városi Bányász Fúvószenekar tagjai mögé felsorakoztak a felvonulók, majd elindult a menet a Kossuth és a Semmelweis utcán és vissza az Agorára. A parkoló egyik felében gyermek és felnőtt körhinta és dodzsem várta az érdeklődőket. Az Agorán felállított faházakban főtt a virsli, sütötték a lángost, a kürtös kalácsot. Mindegyik árusnál volt forgalom, igaz csak a lufik szálltak a magasba, az árak nem. Az emberek örültek, hogy két év után végre kiszabadulhattak, együtt szórakozhatnak, üdvözölhetik a régi ismerősöket, akikkel az elmúlt hónapokban csak telefonon beszélgethettek. A tavasz és a visszakapott régi életünk ünnepe is volt a vasárnap. 
Délután a helyi művészeti csoportoké volt  a színpad. Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, a Platina Táncstúdió modern tánca, a Dinamik Rock and Roll Klub műsora, a Bahar hastáncosai, H. Szabó Andrea gyermekműsora majd Hidasi Réka dalai sok érdeklődőt vonzottak.
Pad Ferenc, Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke ünnepi köszöntőjében a szolidaritás, az összefogás fontosságáról szolt. 
Milyen is legyen a munka?  Legyen biztonságos és kulturált körülmények között végezhető, de a legfontosabb, hogy járjon hozzá olyan bérjövedelem, ami tisztességes megélhetést biztosít önmagunk és családunk számára. Jusson elegendő idő és pénz pihenésre,  szórakozásra. Sajnos, ez napjainkban sincs mindig így. Sokan kényszerülnek túlórára, vagy akár két állás betöltésére is.
- A munka világát alapvetően a munkáltató a munkavállalók, és az állam közti viszony határozza meg. Az egyes szereplők nincsenek azonos helyzetben. A munkáltató érdekérvényesítő képessége jóval erősebb a munkavállalókénál - fogalmazta meg Pad Ferenc. -   Vele szemben egy munkavállaló szinte esélytelen. De már nem az, ha szerveződnek, szakszervezetet hoznak létre, és közösen lépnek fel. Sajnos, ezt sokan nem ismerik fel, pedig nagy szükség lenne rá. A munkavállalók eredményes fellépése  nagyban függ a kormányzati hozzáállástól. Segíteni  tudja a munkavállalókat a munkáltatóval szemben, például a minimálbér törvényi szabályozásával. Amíg 2021-ben a 4 százalékos minimálbér emelés nem volt igazi segítség a munkavállalóknak, addig 2022-ben a 20 százalékos már igen. Bár lehet, hogy ennek csak az országgyűlési választás volt oka?
A minimumszolgáltatás és a jogellenes sztrájk fogalmának a bevezetésével jelentősen megnehezítette a sztrájknak, - mint a legerősebb érdekérvényesítő eszköznek - az alkalmazását.  Alapvető az érdekérvényesítésben a szolidaritás. Nem maradhatunk közömbösek más problémái iránt. Napjainkban ez nagyon aktuális például a pedagógusok követelése kapcsán
A szolidaritáshoz az is kell, hogy hallgassuk meg egymás gondjait, találkozzunk, beszélgessünk, amelyre jó lehetőség a majális is.
A nap sztárvendége, Solymos Tóni főként az idősebb korosztály kedvence, de a nézőtéren számos fiatal is ült. A lelkes autogram gyűjtő, a több száz darabos gyűjteménnyel büszkélkedő Rácz György a színpad mellett egy régi lemezzel a kezében várt az aláírásra.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.