Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. december 5. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IV. kerület - Újpest Önkormányzata
2022. június 20., hétfő 10:53

A városi vadak védelméről és megmentéséről szóló akcióterv
Napjainkban egyre gyakoribb probléma, hogy belterületre vadállatok tévednek, és ott esetlegesen megsérülnek. Legutóbb Budán történt eset, amikor a közterületre tévedt anyakocát és ártatlan kicsinyeit éles lőfegyverrel, kivégzés szerűen agyonlőttek. A helyzet állatvédelmi szempontból rendezetlen, sőt visszaélésekre is lehetőséget ad.  Ezért egyértelműen jogalkotásra van szükség. 
Álláspontom szerint ugyanis nincsen megfelelő háttere és szervezeti rendszere annak, hogy az állatvédelmi szempontok maximálisan figyelembe legyenek véve a belterületre tévedt egészséges vagy sérült vadak esetében. Ennek következménye például az, hogy akik menteni vagy gyógyítani próbálnák őket - legyen az állatvédelmi őrszolgálat, civil szervezet vagy állatorvos -, azok bűncselekmény elkövetésének vádját vagy kártérítési pert kockáztathatnak, tekintettel arra, hogy a vad az állam tulajdonában van.
Ezért az Újpesti Önkormányzat soron következő, 2022. június 22-i képviselő-testületi ülésén javaslatot teszek arra, hogy az Újpesti Önkormányzat éljen az Alaptörvényben és az önkormányzati törvényben biztosított felterjesztési jogával, és kezdeményezzen állatvédelmi jogszabály módosítást.
Kezdeményezem, hogy törvény mondja ki, hogy a belterületen fellelt vadat elsősorban befogni, amennyiben sérült úgy gyógyítani kelljen, szemben a jelenlegi lőfegyver- és kilövéspárti állásponttal illetve gyakorlattal.
Kezdeményezem továbbá, hogy jogszabály biztosítsa azt, hogy a település közigazgatási belterületén lévő élő vad befogására, állategészségügyi ellátására, ideiglenes elhelyezésére és elengedésére a település állatvédelmi őrszolgálata - melynek létrehozására az állatvédelmi törvény ad jogosultságot a települési önkormányzatoknak -, illetve a települési önkormányzattal szerződéses viszonyban lévő megfelelő infrastrukturális adottságokkal, szakmai háttérrel és felszereltséggel rendelkező civil szervezet is jogosult legyen.
Javaslom, hogy ilyen esetekben ezen szervezetek számára jogszabályi felhatalmazást kell adni arra is, hogy a sérült vadat állatorvosok bevonásával gyógyíthassák és csak ezt követően, a gyógyulás és az esetlegesen szükséges állategészségügyi várakozási idő elteltével kerüljön visszaengedésre az eredeti élőhelyére. Mindezeket az intézkedéseket szükség szerint az egyes állami szervek, hatóságok, illetve a vadászati jogra jogosult egyidejű tájékoztatása mellett legyenek jogosultak elvégezni ezen szervezetek az állatvédelmi szempontok figyelembevételével, büntetőjogi és kártérítési kockázat nélkül.
Fazekas Sándor államtitkár úr is elmondta, hogy elengedhetetlen az önkormányzatok hatékonyabb bevonása a városi vadakkal kapcsolatos probléma kezelésébe. Az országban jelenleg több helyen is aktívan közreműködnek a települési önkormányzatok ebben a kérdésben. 
Éppen ezért nem túlzó követelés a települési állatvédelmi őrszolgálatok vagy egyéb az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló szervezet eljárásához való jogszabályi felhatalmazás.  
Továbbá állami ösztönzés és költségvetési forrás biztosítása is szükséges ahhoz, hogy minél több önkormányzat az állatvédelmi törvényben meghatározottak szerint állatvédelmi őrszolgálatot működtethessen, a megfelelő színvonalon, felkészültséggel és infrastrukturális adottságokkal. Megdöbbentő számomra, hogy ma Magyarországon nincsenek megnyugtatóan kialakítva a belterületre tévedt egészséges vagy sérült, ártatlan vadmalacok, őzek befogásának és mentésének részletes szabályai, szervezeti háttere, melyek állatvédelmi szempontból rendkívül aggályosak. Ez utóbbi mulasztásra, valamint a jelenlegi gyakorlatra tehát nincs mentség, azon haladéktalanul változtatni kell.
Dr. Trippon Norbert 
gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármester


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.