Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. október 1. vasárnap
Hírek témák szerint

VECSÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2023. szeptember 18., hétfő 09:44

Hétvégén lesz a XXI. Vecsési Káposztafeszt
A XXI. Vecsési Káposztafeszten ismét színvonalas programok várják majd az érdeklődőket. 2023. szeptember 23-án és 24-én az egyedülálló gasztronómiai fogások mellett, hagyományőrző kulturális csoportok és népszerű zenei előadók szórakoztatják a közönséget.
Vecsés nagyszabású fesztiválja annakidején a várossá válásunk alkalmából szervezett „falusi” településrész ünnepéből jött létre. A rendezvény középpontjában a híres vecsési savanyúságok és a káposzta, valamint az abból készült ételek állnak. A sváb hagyományokat énekkel, tánccal, zenével és a népviselet bemutatásával tárjuk a nagyközönség elé.
Jelszavaink: „Minőség és tradíció”.
A Káposztafeszt egyik „zászlóshajója” az egyedülálló vecsési gasztronómia. A rendezvényen a vállalkozó kedvű csapatok főzőversenyen vetik össze tudásukat, és a káposztás ételek különböző variációinak csak a képzelet szab határt. A zsűri elnöke szombaton Sági Szilárd, vasárnap Szőke András lesz.  
Megmérettetik magukat a vecsési savanyítók is, akik szombaton négy kategóriában indíthatják versenybe termékeiket. A szakértő zsűri mellett a közönség is szavazhat a legízletesebbekre. Nyilvános, ingyenes kóstolás a fesztivál közelében található Grassalkovich Antal Általános Iskolában lesz szeptember 23-án 14:00-től 17:00-óráig.
Idén is több helyszínen zajlanak majd az események.
A Káposztafeszt központi helyén, az Epresben lesz többek között fejeskáposzta gyalulás Petz Mártonnal, töltött almapaprika készítés a Kulturverein sátrában, káposztapakoló verseny, legszebb sátor verseny, kétkarú óriásmérleg, népi játszótér, Dirndl- és nemzetiségi ruha verseny, valamint kihirdetik az ország legnagyobb káposztája verseny győztesét is. Vetélkedőkről, gyermekeknek szóló kézműves foglalkozásokról, helyi történetek felidézéséről a Vecsési Honismereti Kör gondoskodik.
A „Palántakuckóban” számos kedvelt gyermek-foglalkoztató mellett idén két új program is várja a családokat: lesz „Piros lábasos nosztalgiajáték” és kékfestő műhelyfoglalkozás.
„30 éves a Kulturverein-Vecsés” címmel kiállítást tekinthetnek meg Frühwirth Mihály összeállításában, továbbá „Vecsés kicsiben” elnevezéssel bemutatja az általa készített maketteket Gál István is.  
A Tájházban az állandó kiállítás mellett számos gyermekprogram és állatsimogató várja a legkisebbeket, a Bálint Ágnes Emlékház pedig ezúttal az Epresbe települve fogadja a vendégeket.
Ebben az évben először, új helyszínként számít látogatókra az OPPA-the farm. Itt az érdeklődők – egyebek mellett - megismerhetik a káposzta fejlődésének útját a magvetéstől a betakarításig, részt vehetnek a feldolgozásban, láthatnak traktort és mezőgazdasági gépeket, megismerhetik a farm állatait, megetethetik őket, lovaskocsin felfedezhetik a környéket és pónin lovagolhatnak. Az OPPA-the farmhoz – az egyéni közlekedés mellett - az Iskola utca és Fő út sarkáról induló veterán autóbusszal is el lehet majd jutni.
A településünkön élő német nemzetiség tradícióinak bemutatása a Vecsési Káposztafeszt egyik fontos küldetése. „Tovább élő sváb hagyományok a tánc nyelvén” címmel, a Rosmarein tánccsoport ifjú tagjainak előadásában a vecsési svábok mindennapjaiba, ünnepeibe, hagyományaiba nyerhetnek betekintést az érdeklődők.
Vasárnap délelőtt szentmise és terményáldás lesz a Szent Kereszt templomban, majd útnak indul a díszes felvonulás, amelyen részt vesz a város apraja-nagyja. A látványos meneten fantáziadús jelmezeket és virágokkal, terményekkel ékesített járműveket vonultatnak fel a résztvevők. 
A „Hagyomány, gasztronómia, kultúra” jelszó égisze alatt számos helyi és vendég művészeti csoport lép majd fel a Káposztafeszt Heimatmelodie Színpadán. Szombaton: a VHZ és a Zeneiskola Ifjúsági Zenekara, a Balla Péter Népdalkör, a Jazz Bond Zenekar, a Landesrat Harmónika Zenekara, a Musikverein Wetschesch, a Kleinturwaler Musikanten és a BlechKraft. Vasárnap: a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör, a Wetschescher Nachtigallen, a Musikverein Wetschesch, a Blumenstrauß, a Schamumarer Musikanten és a Brass Time. 
A helyi intézmények gyermekeinek és a vendég települések művészeti csoportjainak műsora mellett, számos közismert előadó is koncertet ad a XXI. Vecsési Káposztafeszten. A Bau-Styl Nagyszínpadán fellép majd többek között: a Kowalsky meg a Vega, Halász Judit, a BlechKraft, a Follow the Flow, a HuMen Brass Band és a Zabszalma.
Idén is környezetbarát lesz a rendezvény szelektív hulladékgyűjtő edényekkel és megnövelt számú mellékhelyiségekkel. Az egészségvédelem érdekében pedig aki szeretné, különböző szűrővizsgálatokon vehet részt az egészségügyi sátorban. 
A rendezvénnyel kapcsolatban minden információ megtalálható a www.vecsesikaposztafeszt.hu oldalon és a facebook.com/vecsesikaposztafeszt oldalakon.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.