Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 4. szombat
Hírek témák szerint

SZÁPÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2023. november 20., hétfő 07:36

TOP-3.2.1-16-VE1-2017-00016 energetikai korszerűsítés megvalósítása Szápár Község Önkormányzata által
A projekt megvalósításának szükségességét a Szápár Község Önkormányzata tulajdonában álló kiemelkedően rossz (JJ) energetikai jellemzőkkel rendelkező épület hasznosítása alapozza meg.
Kedvezményezett neve: Szápár Község Önkormányzata,
Projekt címe: Szápár Község Önkormányzat épületek energetikai korszerűsítése
Szerződött támogatás összege: 29.796.387 Ft
Támogatás mértéke: 100 %-ban
Projektazonosító száma: TOP-3.2.1-16-VE1-2017-00016
Projekt befejezési dátuma: 2023. szeptember 30.
A projekt tartalma:
A projekt megvalósításának szükségességét a Szápár Község Önkormányzata tulajdonában álló kiemelkedően rossz (JJ) energetikai jellemzőkkel rendelkező épület hasznosítása alapozza meg. Az eddig óvodaként funkcionált épületet a későbbiekben Csetény és Szápár község bölcsődéjeként kívánjuk működtetni, és ehhez fontos az energetikai korszerűsítés, hogy megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani a kisgyermekek számára.
Az önkormányzat tulajdonában álló épület energetikai korszerűsítése valósul meg, amely a pályázati céllal összhangban áll és annak célkitűzéseit valósítja meg. A megvalósítás következtében az épület energetikai jellemzői nagymértékben javulnak és elérik egy korszerű energetikai jellemzőkkel rendelkező épület paramétereit (CC). A projekt helyszíne:
Szápár, Kossuth utca 38. szám alatt található óvoda épülete. Helyrajzi száma: 58. Az épületet egy magasan kvalifikált energetikai szakértő vizsgálta meg és készítette el a tanúsítását. Az ő általa javasolt felújítások, korszerűsítések kerültek a projektbe beépítésre és ezek megvalósításával kívánjuk egy korszerű, a mai kor igényeinek megfelelő működésű épületté fejleszteni az óvoda épületét. Szápár Község Önkormányzata tulajdonában álló óvoda épület ugyan karbantartott, de a mai kor követelményeinek nem felelt meg. Ennek egyik legproblémásabb területe az épület
energiahatékonysága (nincs hőszigetelés, a fűtésrendszer korszerűtlen, gazdaságtalan és nem jól működő – csoport szoba hideg!) . Az energetikai tanúsítás szerinti energetikai jellemzői kiemelkedően rosszak (JJ). Ezért a projektünk fő célja, hogy elősegítse az óvoda épületének, mint önkormányzati intézménynek hatékonyabb energiahasználatát, racionálisabb energiagazdálkodását.
További célként jelenik meg: - energiahatékonyságot célzó felújítása és fejlesztése, amennyiben az egyes beruházások a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentését szolgálják (gázkazánról – szalmatüzelésű kazánra való átállás); - a megújuló energiaforrások fokozottabb használata is az egyik fontos célunk, ezáltal egy környezetbarát, a természetet nem terhelő épületet mutatunk példaként a faluban élőknek és a szomszédos településeknek.
A projektünk megvalósításával hozzájárulunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság céljának eléréséhez országos szinten. A fejlesztés megújuló energiaforrás hasznosítására irányul, mert a napelemes rendszer kiépítésével a megújuló energiát hasznosítja, ami jól illeszkedik a Veszprém Megye Stratégiai Fejlesztési Program 2. prioritástengelye, "A sajátos területi - természeti erőforrás, agroökológiai és turisztikai - potenciálok kiaknázása, fenntartható erőforrás gazdálkodás" esetén megfogalmazott "természeti - , táji és egyéb stratégiailag fontos erőforrások megőrzése fenntartható használata, energiahatékonyság és környezetünk védelme" stratégiai célhoz.
A fejlesztéssel érintett épület projekt kezdeti-állapotának besorolás JJ, így alacsony besorolású épület került energetikai fejlesztésre. A támogatást igénylő épület tervezett állapotára vonatkozó besorolás a TNM rendelet által definiált CC "korszerű" szint. Ezzel jelentős energia megtakarítás valósul meg.

 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.