Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 1. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS VII. kerület - Erzsébetváros Önkormányzata
2024. április 12., péntek 10:53

Létrejött a megállapodás a vendéglátóhelyeket tömörítő Közös Erzsébetvárosért Egyesülettel a tisztább és biztonságosabb utcák érdekében!
A VII. kerület életét befolyásoló, fontos megállapodások születtek a Közös Erzsébetvárosért Egyesület, az Erzsébetvárosi Önkormányzat, valamint a kerület köztisztaságáért és közbiztonságáért felelős cégek között. A megállapodások alapján lesz közös takarítás és járőrözés a kerületben. A felek szerint ennek nyomán lényegesen tisztábbá és biztonságosabbá válnak a városrész utcái. 
 
Erzsébetváros köztisztasági és közbiztonsági helyzete nemcsak az önkormányzat és az itt élők közös ügye, hanem az itt működő vállalkozásoké is. A képviselő-testület ennek a közös felelősségvállalásnak a szellemében fogadott el korábban egy olyan, új szabályokat, egyes területeken pedig szigorításokat tartalmazó javaslatcsomagot, amely megkönnyíti az erzsébetvárosiak mindennapjait és megoldást nyújt a kerület, különösen Belső-Erzsébetváros problémáira. 

Az új szabályok közé tartozik az az előírás, amely szerint csak azok a vendéglátóhelyek kaphatnak 24 és 6 óra közötti nyitva tartásra vonatkozóan külön engedélyt, amelyek üzemeltetői Erzsébetváros köztisztaságának és közbiztonságának minőségi javítása érdekében, az önkormányzattal ezen feladatok ellátására szerződéssel rendelkező civil szervezet tagjává válnak. Ezt pedig legkésőbb 2024. március 31-ig igazolniuk is kell. 

Erzsébetváros Önkormányzata pedig ennek megfelelően megkötötte az első ilyen keretmegállapodást, a Közös Erzsébetvárosért Egyesülettel, amely vállalja, hogy az éves tagdíj felét, de legalább évi 20 millió forintot a kerület köztisztasági és közbiztonsági helyzetének javítására fordít, 25%-át pedig olyan lakossági programokra áldozza, amelyek felmérik a lakossági igényeket, azokra megoldást kínálnak, valamint segítik az épületek és az épített környezet értékeinek megőrzését (pl. nyílászárók cseréjének támogatása). 

Az egyesület az önkormányzattal egyeztetve, de saját maga határozza meg, illetve szervezi meg, hogy milyen feladatok ellátásában működik közre. Ezzel együtt már meg is kötötték a szerződéseket a konkrét vállalásokról és a végrehajtás részletszabályairól a köztisztaságért felelős kerületi céggel, az Erzsébetváros Kft.-vel és Erzsébetváros Rendészeti Igazgatóságával. 

Az egyesület vállalja többek között, hogy a Király utca – Erzsébet körút – Rákóczi út – Károly körút által határolt területen (Belső-Erzsébetváros) részt vesz a köztisztasági problémák enyhítésében. Ennek érdekében telefonos ügyfélszolgálatot működtet április 12-től, amely a nap 24 órájában hívható, ha valaki nagyobb mennyiségű, eltakarítatlan utcai szeméttel, szennyeződéssel találkozik; továbbá, ha valahol gazdátlan, felborult elektromos rollert lát. Az egyesült vállalja, hogy takarító egysége 1 órán belül a helyszínre érkezik és a bejelentett problémát megoldja. 

A rendészeti együttműködés egyebek között azt tartalmazza, hogy – első körben – május 1. és szeptember 30. között csütörtökön, pénteken és szombaton, 20 és hajnali 4 óra között „hivatalos személy segítőjeként” egy vagyonőrrel támogatja a kerületi járőrszolgálat munkáját. Ezen felül az egyesült tagjai által üzemeltetett vendéglátóhelyek portaszolgálatait telefonon kapcsolja össze annak érdekében, hogy ha közbiztonsággal kapcsolatos eseményt észlelnek, a legközelebbi üzlet biztonsági személyzete segítséget nyújthasson a rendészeknek. 

Jelenleg a Közös Erzsébetvárosért Egyesület az egyetlen civil szervezet, amelynek szerződése van az önkormányzattal, de az önkormányzat nyitott a szabályoknak megfelelően működő és a vállalásokat teljesítő más egyesületek felé is. 

Niedermüller Péter,
polgármester

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.