Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. augusztus 27. kedd
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2024. június 6., csütörtök 17:15

Újbudán átadták Budapest legmodernebb gyermek közegészségügyi intézményét
Az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrum és Egynapos Sebészet évente mintegy 85.000 beteget képes ellátni; a XI. és a XXII. kerületi gyerekek mellett az Érdről, Diósdról, Biatorbágyról és Törökbálintról érkezőket is fogadja majd.
A komplexumban 23 féle gyermekszakellátás, háziorvosi rendelő, egynapos sebészet, fertőző részleg, ügyeleti helyiségek mellett egy úgynevezett sokktalanító is lesz, az utóbbiban az életveszélyes állapotba került gyerekek kaphatnak ambuláns segítséget a mentő kiérkezéséig. A szakellátási formák mellett játszósarok, hidroterápia és gyermekpszichiátria is lesz a Gyermekegészségügyi Centrumban.
Dr. László Imre közös sikernek nevezte az intézmény létrejöttét. Újbuda polgármestere a megnyitón arról beszélt, átérzi annak fontosságát, hogy a gyermekek egészségének megóvása folyamatos egészségügyi fejlesztéseket tesz szükségessé. „A mai nappal Újbuda a főváros gyermekegészségügyi központjává lépett elő - a számok nyelvén szólva, a Gyermekegészségügyi Centrum átadásával évente 85 ezer érintett biztonsága növekszik, 85 ezer család aggodalma enyhül, és talál megnyugtatást.” – tette hozzá. A polgármester szerint a kerületünkben élők az utóbbi években megtapasztalhatták, hogy az egészségügy kiemelten fontos a kerület vezetése számára. „Gyakorló orvosként is azt képviseltem, hogy drága szolgáltatások helyett az ingyenesség és a hozzáférés-szélesítés az egészségfejlesztés- és megőrzés útja.”
Karácsony Gergely főpolgármester sok éven és több cikluson átívelő közös sikerként értékelte a beruházást. “Ez egy olyan közös siker, amely visszaadja az igazi ügyek fontosságát” - mondta és köszönetet mondott a kormánynak, illetve Újbuda vezetésének, Újbuda polgármesterének, “aki állhatatosan küzdött a forrásokért, azért, hogy mindez megvalósulhasson.” 
A közös siker gondolatával Takács Péter egészségügyi államtitkár is egyetértett. Hozzátette, örömmel látja, hogy sok egészségügyi dolgozó vesz részt az ünnepségen, hiszen “a betegeket nem a frissen festett falak gyógyítják meg, hanem az orvosok és nővérek” 
Prof. Dr. Harmat György , csecsemő- és gyermekgyógyász professzor, a Magyar Gyermekorvosok Társasága felügyelőbizottsági elnöke arról beszélt, hogy az olyan intézmények, mint az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrum segítenek abban, hogy a gyermekorvosi szakmának újra legyen becsülete. A professzor egy oklevelet is átadott a polgármesternek, amelyben a Gyermekorvosok Társasága, amely idén ünnepli fennállásnak 100. évfordulóját, üdvözli az intézmény létrejöttét. Harmath György elmondta, az egynapos sebészet elindulásával a fővárosi gyermekkórházak gyereksebészetéről és gyerekszemészetétől jelentős kapacitást tud átvenni a központ. Hozzátette: újjá kell éleszteni a főváros ügyeleti rendszerét, amelybe kapcsolódva a centrum tartóoszlopként, bázisként szolgálhatja a gyermekellátást. 
Dr. Lehoczky Péter a Szent Kristóf Szakrendelő és az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrum és Egynapos Sebészet főigazgatója az intézmény hasznosságát és sokoldalúságát emelte ki. “A mi feladatunk mások mellett az lesz, hogy részben levegyük a kórházak válláról a terhet.” - fogalmazott. Példaként hozta fel, hogy a “pici babák” vérvételét kórházakban kell elvégezni, a folyamat bonyolultsága miatt, de a centrumban erre is lesz lehetőség. A főigazgató azt is bejelentette, hogy még hiányszakmákban dolgozó orvosok is jelentkeztek a centrumba, amely kitűnő szakembergárdával kezdheti meg a működését. 
Az átadásra kerülő intézmény az elmúlt közel két évtized legnagyobb egészségügyi fejlesztése Újbudán. A centrum megépítése már 2010-ben és 2014-ben is választási kampánytéma volt, azonban az egykori iskolaépület átalakítása végül csak 2017-ben kezdődhetett el az Egészséges Budapest program részeként. A mintegy 4,3 milliárd forintos beruházást az állami támogatás és az önkormányzat forrásai mellett a főváros is támogatta 1,4 milliárd forinttal.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.