Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 8. szerda
Hírek témák szerint

TISZAÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. május 7., péntek 15:38

Tiszaújváros - Zárszámadás, pénzmaradvány, felújítások
Az önkormányzat 2009. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló beszámoló volt a fő napirendi pont Tiszaújváros képviselő-testületének április 29-én rendezett ülésén.
A zárszámadás csaknem 9,2 milliárd forintos költségvetési főösszeget tartalmaz. A testület 504 millió forintnyi 2009. évi szabad pénzmaradványt hagyott jóvá melyből 450 milliót céltartalékba helyezett. A képviselők elfogadták az intézményi épületek felújításáról szóló javaslatot, mintegy 28 millió forintot biztosítva a feladatokra.

Imponáló költségvetés

Megismételve az előterjesztésben foglaltakat, az önkormányzatiság kialakulása óta eltelt időszak egyik legsikeresebb évének nevezte a tavalyi esztendőt Koscsó Lajos polgármester az önkormányzat 2009. évi pénzügyi tervének végrehajtásáról szóló beszámoló tárgyalásakor. Mint mondotta ez megmutatkozott a működésben, a gazdálkodás eredményeiben és a pénzmaradványban egyaránt.
Tavaly 9,2 milliárd forint folyt be a város költségvetésébe. Kiemelkedően, csaknem 4,4 milliárd forintban teljesültek a helyi adóbevételek. Ebben jelentős szerepet játszott egy energiakereskedelemmel foglalkozó társaság egyszeri, nagy összegű befizetése. Ezzel a bevétellel jogszabály-változás miatt az idén nem számolhat az önkormányzat – tette hozzá a polgármester. A költségvetés bevételi előirányzatát 1 milliárd forinttal növelte az előző évi pénzmaradvány, s a kiemelkedő adóbevételek, a takarékos gazdálkodás eredményeként 1.982 millió forintos záró pénzkészlet keletkezett az év végére.
A kötelezően előírt, valamint az önként vállalt feladatait jó színvonalon látta el az önkormányzat. Az egészségügyre, szociális ellátásra, oktatásra, városüzemeltetésre és-fejlesztésre összesen 7,2 milliárd forintot költött a város. Ezen belül az intézmények működési, fenntartási kiadásai 5,4 milliárd forintot tettek ki. A bérfejlesztés elmaradásából eredő nehézségeket valamelyest enyhítette a közalkalmazottak és köztisztviselők félhavi illetményüknek megfelelő jutalma. Ezzel együtt a működési kiadások 350 millió forinttal kevesebbet tettek ki, mint 2008-ban.
Miután az önkormányzat megkötötte a támogatási-, hitel- és vállalkozási szerződéseket, 2010-ben megvalósulhat a rendelőintézet szakorvosi szárnyának rekonstrukciója. Folytatódott a közterületek és az intézmények felújítási programja, a járdák, parkok rendbetétele, az intézményi fűtéskorszerűsítés. Az önkormányzat támogatta a lakosság energiaracionalizációs törekvéseit is, számos homlok- és födémszigetelés, nyílászáró csere, szellőző- és fűtéskorszerűsítés valósult meg a társasházakban.
A szociális ellátórendszer biztosította a rászorulók számára a segítséget, elsősorban a rendelkezésre állási támogatások és a lakhatáshoz fűződő támogatások növekedtek.


Tartalékban a pénzmaradvány


A fentebb említettek okán mintegy 2 milliárd forintnyi pénzmaradvány keletkezett az önkormányzatnál. Ennek tetemes része azonban már beépült az idei költségvetésbe, vagy kötelezettségvállalással, feladattal terhelt. Az úgynevezett szabad pénzmaradványt 504 millió forintban hagyta jóvá a testület. Ebből 54,5 millió forintot olyan feladatokra, támogatásokra fordít az önkormányzat, melyekre nem, vagy nem elegendő mértékben tartalmaz fedezetet a költségvetés, de elvégzésük, végrehajtásuk szükséges. Ilyen például a műszaki tervek előkészítése (15 millió forint), az útfenntartás (10 millió forint), a Tigáz-telephely területrendezése (9 millió forint), az energiaracionalizálási pályázatok támogatása (5 millió forint), a Barátság kert kialakítása a városközponti parkban (4,5 millió forintot). A fennmaradó, mintegy 450 millió forint a várható bevételkiesés fedezetére képzett céltartalékba helyezte a testület. A zárszámadásnál már említett okból ugyanis az iparűzési adóbevétel alacsonyabb teljesülésével kell számolni 2010-ben.
Született még egy fontos pénzügyi döntés e napirendi pont tárgyalásakor. A beruházási keretösszegen belül – tehát nem többletkiadásként – a testület 70 millió forintot csoportosított át a rendelőintézet rekonstrukciójánál felmerült pótmunkák fedezetére. A bontás során ugyanis olyan épületszerkezeti hiányosságok jelentkeztek, melyek a tervezés és az ajánlatkérés időszakában nem voltak láthatók.


Helyi közlekedés

A képviselő-testület vita nélkül fogadta el a Borsod Volán közszolgáltatási feladatának ellátásáról szóló beszámolót. A helyi autóbusz-közlekedés bevételi, teljesítményi, és forgalmi adatai kedvezőtlenül alakultak 2009-ben. A csökkenő utasforgalom mellett a menetjegyes bevétel 14 százalékkal, a bérletes bevétel 4 százalékkal maradt el a bázistól, a nettó árbevétel 2,2 százalékkal csökkent. A helyi közlekedést végző autóbuszok átlagéletkora csaknem 15 év, átlagos futásteljesítményük 632 ezer kilométer. A társaságnak – a megtett intézkedések ellenére – 11.338 ezer forintos vesztesége keletkezett a tiszaújvárosi helyi közlekedés vonatkozásában. Az önkormányzat 2009-ben 1.887 ezer forint működési és 1.566 ezer forint (+áfa) üzemeltetési, saját forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást nyújtott a cégnek.

Intézményi felújítások

Az idei költségvetés tárgyalásakor a képviselő-testület 100 millió forintot különített el az intézményi felújításokra. A fenti összegből csaknem 72,2 millió felhasználásáról már határoztak a képviselők. Ebből bővül 24 férőhellyel a bölcsőde, kicserélik a Széchenyi és a Hunyadi iskola nyílászáróit, korszerűsítik az intézményi konyhákat. (A Széchenyi iskola nyílászáróinak cseréjéhez 9,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.) Most egy 15 tételből álló felújítási feladatsort fogadott el a testület, melynek becsült költségigénye 27.818 ezer forint. Egyebek mellett ebből oldják meg a tanuszoda tetőszerkezetének korrózióvédelmét, kijavítják a medencetéri felülvilágítókat, fugázzák a medence burkolatát. Felújítják az Eötvös kollégium épületének északi oldalát, átalakítják a gimnáziumi étterem konyhai bejáratát, kicserélik a konyhai főzőtér padlózatát és fali csempéit. Megújul az Eötvös Munkácsy úti épületének előtere, folyosója is. A Kazinczy iskolában kézmosó létesül az ebédlőben, a Széchenyi iskolában a konyha padlózatát cserélik ki, a zeneiskolában vészvilágítást, kijáratjelző fényt szerelnek fel a lépcsőházban. A VISZ központi éttermében újracsempézik a főzőkonyhát, a városi könyvtárnál újraburkolják a vasbeton gerendázatot. Tiszaszederkényben az idősek klubja újul meg, kicserélik az ebédlő, a klubszoba és a folyosó padlóburkolatát. Az Őszirózsa idősek klubjában az udvart újítják fel, míg a Katica óvodában járdafelújítás lesz.


Jegyzőbúcsúztató


A képviselő-testület még 2007-ben határozott arról, hogy dr. Heiszman Géza címzetes főjegyző közszolgálati jogviszonyát – előrehozott öregségi nyugdíjára tekintettel – 2010. augusztus 31-i hatállyal megszünteti és 2010. május 1-jétől mentesíti a munkavégzési kötelezettség alól. A testület időközben pályázatot írt ki az álláshelyre, de ez eredménytelennek bizonyult. Az új pályázat elbírálása a májusi testületi ülésen várható. Az állás betöltéséig május 1-jétől dr. Molnár Tamás aljegyzőt bízta meg a jegyzői feladat ellátásával a testület.
Az ülés végén Koscsó Lajos polgármester búcsúztatta a testület nevében Heiszman Gézát. (Hivatali munkatársaitól másnap búcsúzott el a jegyző, Molnár Bélával, a közigazgatási iroda vezetőjével együtt, aki szintén nyugdíjba vonult.)
Koscsó Lajos személyes élményeivel kezdte köszöntőjét. Mint mondotta, 1973-ban ismerkedett meg Heiszman Gézával, s azóta rengeteg kapcsolódási pont volt kettőjük életében. Megbízható, nagy hivatástudattal rendelkező embernek, vezetőnek, munkatársnak ismerte meg a jegyzőt, akire főnökei, munkatársai, beosztottai egyaránt megbecsüléssel tekintettek. Heiszman Géza elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az önkormányzatiság létrejötte után a megújuló közigazgatási rendszerben kiépült itt, Tiszaújvárosban egy olyan hivatal, amely példa értékű. Nem csak helyben ismerték el tevékenységét, szakmai körökben is elismerést vívott ki magának. Ezt bizonyítja számos kitüntetése, melyek közül a legrangosabb a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje. A polgármester végezetül ajándékot nyújtott át, azt a két festményt, melyek eddig a jegyzői iroda falát díszítették.
Dr. Heiszman Géza meghatottan vette át az ajándékot, s köszönte meg az elismerő szavakat. Mint mondotta, 43 évet töltött el a közigazgatásban, s ebből a legtöbbet – 26 évet – Tiszaújvárosban, s nagy megtiszteltetésnek tartotta, tartja, hogy a város jegyzője lehetett. A nyugállományba vonuló jegyző szólt a feladatkör összetettségéről, az e poszttal járó felelősségről. Legnagyobb – munkatársaival elért – sikerének azt tartja, hogy sikerült egy olyan hivatalt kiépíteni, amely jó szakmai alapokon, törvényesen, magas színvonalon képes ellátni a feladatokat, s mindezt ügyfélbarát, lakosságbarát módon teszi. A jegyző végezetül köszönetet mondott a képviselő-testületnek, a munkatársaknak és a lakosságnak az együttműködésért.
Ferenczi László


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.