Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

DOMOSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2010. május 20., csütörtök 23:39

Példaértékű összefogás Domoszló község fejlesztése érdekében
2010. 05.12-én érett be az a gyümölcs, amelyet már több éve dédelgetünk, ápolunk, számomra a világ legszebb településén Domoszlón. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének különdíját nyertük meg. A TÖOSZ 2009-es pályázati felhívásának eleget téve öntöttük formába azt a tevékenységet, amelyet 2005-től végeztünk községünkben.
A dolog lényege, hogy a LEADER+ vidékfejlesztési programban aktívan részt vettünk. Sikerült megnyerni a településen élő és tevékenykedő magánszemélyeket, vállalkozókat, civil szervezeteket, a katolikus egyházközösséget, intézményeinket, kisebbségi önkormányzatot és természetesen a helyi önkormányzatot is. A programban résztvevők példaértékű összefogásának eredményeképpen mindenkinek sikerült megfogalmazni olyan elképzelést, amelyet a pályázati rendszerbe tudtunk illeszteni, és amely elképzelést sikerült is megvalósítani. A projektek természetesen a megálmodók érdekein túlmenően szolgálják Domoszló község fejlődését, a település megtartó erejének növelését, a fenntartható fejlődés biztosítását.
Eddigiekben azt tapasztaltuk, kevés alkalom volt az, amikor települést érintő problémákra a településen élők együttesen, összefogva tudtak volna reagálni, komplexen kezelték volna a helyi és mikrokörzeti problémákat. Domoszló példájával igyekeztünk bebizonyítani, hogy van fogadókészség az együttgondolkodásra, partnerségre, és az együttműködésre.  A településünk által végrehajtott gyakorlatok kulturális, társadalmi és gazdasági fejlesztést céloznak meg. A megvalósított projekteken keresztül célunk volt a településen élők és vállalkozók települése iránt érzett felelősségtudatának fejlesztése, együttműködések generálása, bizonyítva a település megtartóképességének fontosságát.  Célunk volt a vállalkozók-, civil szervezetek-, önkormányzat-, egyházközség, közötti együttműködések elérése. Több alkalommal szerveztünk fórumokat, közös megbeszéléseket a lehetőségek kiaknázására, egyeztetésére.    A fejlesztések fő célja a településen élők és gazdálkodók életszínvonalának és fejlődési lehetőségének növelése a közösségi vagyon növelésével. A pályázatok haszonélvezői a település lakói közvetlenül, mintegy 60-70%-ban megítélésem szerint. Olyan ötletek valósultak meg amelyek közül az alábbiakat kiemelem.
A fiatalokat célzó események voltak többek között az ifjúsági szervezet eszközeinek beszerzése, a néptánc együttes tudásanyagának bővítése vagy az általános iskola testvérkapcsolatának ápolása. Ezek mellett a helyi plébánia felújítása vagy a csemegeszőlő-csomagoló fesztivál és a Muskotály Borünnep inkább az idősebb korosztály érdekeibe tartozó projektek.
Az összes korosztályt megcélozta pályázatként a település keleti részén elterülő majdani lakóparkra vonatkozó tervpályázat.
A lényeg az volt, hogy ráébredjenek a településen lakók a jelentőségére az alulról jövő helyi kezdeményezéseknek.
Az önkormányzat felismerte a közös előkészítés és megvalósításban rejlő lehetőségeket a hosszú távú eredményesség eléréséért. A képviselőtestület döntései alapján az Önkormányzat és annak intézményei jelentős szerepet vállaltak a program sikeres lebonyolítása érdekében.  A helyi humán erőforrást jól mozgósítva, sikerült olyan javaslattevő, integráló, segítő csoportot létrehozni, amely mindvégig segítette a pályázatok kivitelezést. Ebben meghatározó szerepet játszott a polgármester, a falugazdász hálózat vezetője, valamint a kulturális menedzser. Mivel a településnek ebben az időszakban még nem volt általános vidékfejlesztési stratégiája, ezért alkalmaztuk ezt a módszert, amely mintegy speciális stratégiaként lett megalkotva, kimondottan a LEADER+ program lehetőségeit alapul véve. Ezzel is igazolva látszik, hogy  a LEADER típusú kezdeményezés generálhat olyan folyamatokat, amelyek egyértelműen a települések, mikrotérségek, kistérségek fejlesztése, fejlődése irányába mutatnak. A közös tervezési és kivitelezési folyamatok a helyi szintű igények lehető legjobb kielégítését tették lehetővé.
Komplex partnerséget alakítottunk ki a település vállalkozói, civil szervezeti, az egyház és önkormányzat között.  Együttműködési megállapodásokban rögzítettek szerint segítették egymás munkáját.  Az önkormányzat mind integrátor szervezte az összefogást, generálta, segítette a projektek megvalósulását. Az együttműködő partnerek segítették egymást a rendezvények lebonyolításában, helyszínek biztosításában, a jó tapasztalatok átadásában. A tevékenységek Domoszló településen valósultak meg, az Önkormányzatnak partnerei voltak  III. András Általános Iskola, Domoszlói Óvodásokért Alapítvány, a Művelődési Ház, Alapszolgáltatási Központ, a Domoszlói Hegyközség, Domoszlói Római Katolikus Egyházközség, Domoszlói Örökség Kulturális Egyesület, Domoszlói Idegenforgalmi Egyesület, Bánszki Sándor, Gyurkóné Zaja Zsuzsanna, Sidló Vilmos magánszemélyek. A projektek előkészítése időszakában munkamegbeszéléseket tartottunk, a kivitelezések időszakában szintén egymás segítségére voltak.
A megvalósított projekteket több alkalommal sikerült jó példaként bemutatni helyi, regionális illetve országos értekezleten, szemináriumon (Miskolc, Siófok). Többször látogattak településünkre olyan csoportok, amelyeknek sikerült beszámolni eredményeinkről, gondjainkról, bajainkról. Ilyen csoportokat fogadtunk Lengyelországból két alkalommal, Romániából két alkalommal, Svédországból, Bulgáriából, Lettországból, Finnországból.
A média több alkalommal adott hírt az itt folyó tevékenységről, Gyöngyösi TV, M1 Regionális Híradó, Duna TV, többször tudósított, a Heves Megyei Hírlap, a Domoszlói Újság hasábjain többször szerepeltek cikkek a projektekről.


A példaértékű projekt bemutatása megtörtént a TÖOSZ küldöttgyűlésével egybekötve, amelyen a különdíj megtisztelő elismerést kaptuk meg, amely méltó elismerés Domoszló település példátadó tevékenységének.


Ezúton is megköszönöm minden támogatónknak, pályázónak a sok-sok segítséget.


Gyurkó Béla
Domoszló polgármestere

2 csatolt kép Tarjánka szurdok nyáronTarjánka szurdok télen
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.