Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 3. péntek
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. szeptember 10., péntek 08:51

Száz mezőgazdasági és környezetvédelmi delegáció Tokajban
A Szász Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium minisztere és vezető munkatársai Magyarországra látogattak kormányközi tárgyalásra. A népes delegáció vidéki programjai között szerepelt Tokaj város is, 2010. szeptember 9-én.


A német vendégeket Dévald István, a Kulturális lés Konferencia Központ igazgatója, Kedves Csaba a Kistérségi Hivatal vezetője és Májer János polgármester fogadta.
A küldöttség elsősorban a város szőlészeti, borászati, idegenforgalmi és környezetvédelmi tevékenységére volt kíváncsi, kiegészítve a kistérségi környezetvédelmi programmal.


Májer János a Tokaj-hegyaljai Borkombinát privatizációjától kezdődően vezette le a hegyaljai szőlészet és borászat helyzetét, s majd elmondta, hogy Tokaj, mint a borvidék központja milyen segítséget tud nyújtani a szőlészeknek a borászatnak. Elsősorban szólt a Tokaj-hegyaljai Borok házáról és benne helyet foglaló szervezetek funkcióiról. Így a Borvidéki Hegyközségi Tanácsról, a Tokaj Reneszánszról, és Borút Egyesületről, mint civil szervezetekről. Szólt arról is, hogy az épületben van az egész hegyaljára kiterjedő interaktív kiállítás, ami a turistáknak nyújt egy átfogó eligazítást a borvidékről. Majd elmondta, hogy előrehaladott állapotban van egy Tokaj-hegyaljára koncentráló, de az Európai Világörökségi borvidékeket is bemutató Kiállítási Komplexum, amely lehetőséget ad Európa leghíresebb borainak az összehasonlítására, és így a tokaji rangjának emelésére, piaci elfogadtatásának elősegítésére.
Természetesen, ha borról beszélünk, akkor nem kerülhetjük meg a kultúrát, a borkultúrát. Többek között ezért épült ez a Konferencia Központ, a Színház, és hamarosan egy szabadtéri fesztiválközpont is, amely a bor mellett olyan attrakciókkal szolgál a Hegyaljára érkezőknek, ami a turizmus oldaláról kiegészíti a kínálati palettát. Nem véletlen, hogy több település és szolgáltató közreműködésével létrehozták a beutaztatásért felelős, Tokaj-hegyalja-Taktaköz-Hernádvölgye Turisztikai Desztinációs központot, aminek egy éves működéséről csupa jót mondhatunk.
Világos, hogy a borvidékre, és a környékre látogató turisták egy tiszta, érintetlen környeztet várnak úgy az épített és természeti környezet oldaláról. Ezért a város a nagy intézményei esetében a megújuló energiák használatára koncentrál a város, jobbára a fűtés esetében. Ezt a programot az utakon lévő légvezetékhalmazoktól való megtisztításával tovább kívánja folytatni. Nagyon fontos a Tokajt elkerülő út programjának állandó napirenden tartása, a magas dioxid és porszennyeződés miatt, ami márt kimutathatóan légzésúti megbetegedéseket okoznak a kistérségben. Végezetül a polgármester szólt a világörökségi cím odaítélésének okairól, illetve ennek az eredményéről.


Kedves Csaba a Kistérséget mutatta be. Ha ellátogatunk a Taktaközbe - mondta, akkor egy olyan ökokultúrával találkozunk, amely szinte érintetlen, A Taktaköz felfedezésre vár a Tokaji kistérségben, amely számos gazdag kézműipari és turisztikai vállalkozás lehetőségét rejti, miközben az elmúlt húsz évben teljes infrastruktúrával épült ki, ezért befektetés célból ideális. A számos munkanélküli mind Tokajban mind Hegyalján, mind a Taktaközben – bizonyos átképzés után foglalkoztatható.
Hegyaljáról szólva elmondta, hogy a sikeres privatizációnak köszönhetően a birtokviszonyok helyreálltak, közel a háború előtti állapotra. A borászatok, legyenek azok hazaiak és külföldiek felkészültek az egyre növekvő borturizmus fogadására, a vállalkozási szférán múlik most más a siker, hogy gyarapodjanak a nívós szálláshelyek, éttermek, szórakoztató helyek. 


Dévald István, a város gyarapodó kulturális intézményeiről és azok műsorpolitikájáról beszélt. Mint mondta – a Tokaji Intézmények túlmutatnak a kistérség határain, és egy nagyobb környezetből is érkeznek a kultúra barátok. Ezek közül kiemelkedő szerepet vállalnak az ideérkező turisták. Mivel befogadó intézményekről van szó, ezért a műsorpolitikájukat úgy alakítják, hogy főleg sikerdarabokat hoznak le a vidéki és alkalmanként a fővárosi színházakból.
Büszkeséggel mondta, hogy az általa vezetett intézmények is megújuló energiával fűtenek és hűtenek.


Végezetül Májer János azzal az ajánlattal élt, hogy a Szász Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Tárca között szorosabb kapcsolat jöjjön létre Tokajjal, hiszen a városban működik egy Környezetvédelmi Szakközépiskola, ahol bár a legújabb technológiai eszközökön tanulnak a diákok, „de a jó pap is hótig tanul elvén” érhetnek bennünket meglepetések. Kérte továbbá, hogy legyenek a kistérség iránt érzékenyek- és környezetvédelmi vállalkozások kiajánlásánál a Tokaji Kistérséget preferálják.


12 csatolt kép TFG napelemekTFG mini szélturbinaTFGTFG oktató termeTFG laborszárnyaTFG labor szárnyaTokaji Ferenc Gimnázium labor szárnyaAz előadás megköszönéseHallgatókHallgatókElőadásElőadás
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.