Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 3. péntek
Hírek témák szerint

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2010. december 10., péntek 16:11

Új megyei rendőr főkapitány és kórház főigazgató kinevezéséről döntöttek Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Az önkormányzati választások utáni második ülését tartotta ma Jász-Nagykun-Szolnok Megye Közgyűlése.  Több személyi kérdésről is döntött a testület. A megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet igazgatójává Dr. Bene Ildikót nevezték ki, valamint támogatták Farkas József rendőr ezredes kinevezését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság élére. A közgyűlés elfogadta a megyei önkormányzat jövő évi költségvetésének koncepcióját, és a 2010. évi költségvetés I-III. negyedévi teljesítését.
A megyei önkormányzat bevételi szerkezetében meghatározó a központi költségvetési támogatás és az illetékbevétel, így e tényezők alakulása és változása alapvetően meghatározza a működési kiadásokat és a likviditási helyzetet. A 2011. évi kiemelt tényezők figyelembevételével a bevételek csökkenése 176.184ezer Ft, a kiadások növekedése 678.840ezer Ft, amelyek a hiányt 854.664ezer forinttal növelik. A 2010. évi 1.242.934ezer Ft összegű tervezett hiány és a 2011. évi tényezők alapján képződő 854.664ezer Ft együttes összege szerint a hiány determináció mintegy kétmilliárd forint.
A jövő évi költségvetési koncepcióval kapcsolatban  több kérdés és észrevétel is érkezett az MSZP és a Jobbik részéről is. Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke a tervezett létszámleépítésekkel kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy a megyei önkormányzat az elmúlt években sem szándékozott munkavállalókat elbocsátani, erre az előző kormány forráselvonása miatt kényszerült a megye, majd hozzátette, hogy jelenleg a megyei önkormányzat nem tervez nagyobb mértékű leépítést.  
A megyei közgyűlés elnöke a napirend tárgyalásánál elmondta még a várható intézményátadásokkal kapcsolatban, hogy addig, amíg ilyen jellegű hivatalos megkeresések nem érkeznek a fenntartó helyi önkormányzatok részéről, addig nem kíván érdemben nyilatkozni.  Amennyiben érkezik ilyen jellegű kérés, természetesen törvényi kötelezettségénél fogva átveszi a megyei önkormányzat a működtetést és a jó gazda gondosságával fogja azt továbbvinni.
A közgyűlés végül 11 igen és 9 nem szavazat mellett elfogadta a koncepciót.

A megyei közgyűlés beszámolót hallgatott meg Jász-Nagykun-Szolnok megye közbiztonsági helyzetéről, a megyei Polgárőr Egyesület  munkájáról, valamint a mezőgazdaság helyzetéről és a lakosság egészségi állapotáról is. Pást Gabriella, regionális tisztifőorvos szóbeli hozzászólásában egyedülállónak nevezte azt a kezdeményezést, amelynek során a megyei önkormányzat és a Hetényi Géza Kórház közös szervezésében  lehetőség nyílt kistelepüléseken egészségügyi szűrőprogram megvalósítására.
Személyi kérdéseket is tárgyalt a testület. Támogatták Farkas József rendőr ezredes Jász-Nagykun-Szolnok megye Rendőr-főkapitányi kinevezését, az előterjesztést az ülésen személyesen jelen lévő Dr. Hatala József, országos rendőrfőkapitány jegyezte. Minden bizonnyal ez a tény is hozzájárult ahhoz, hogy a közbiztonsági helyzetével kapcsolatos napirendi pont  tárgyalásához rendkívül sok kérdés, észrevétel és vélemény érkezett.  A megyei közgyűlés elnöke Simon Tamás tábornok úrnak megköszönte megyei rendőrkapitányként végzett munkáját, és a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézetnél folytatandó munkájához sok sikert kívánt.  
A pályázatot véleményező bizottság támogatása mellett a megyei közgyűlés 2011. január 1-jei hatállyal Dr.Bene Ildikót, az intézmény eddigi orvos-igazgatóját bízta meg a megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet főigazgatói teendőinek ellátásával.
A megyei Környezetvédelmi Program végrehajtását szolgáló intézkedési tervet fogadott el a következő két évre vonatkozóan a közgyűlés. Döntöttek továbbá új szociális otthon építésének és az újszászi Orczy-kastély turisztikai hasznosításának előkészítéséről, és a Nemzeti Kulturális Alaphoz pályázatok benyújtásáról egyedi muzeális könyvtári dokumentumok restaurálása, továbbá a Jászkun Világ Gyermek és Ifjúsági Szemle megrendezése céljából.
 


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.