Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 17. péntek
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. december 20., hétfő 11:59

Szakképzési támogatás a debreceni „szupersulihoz”
A Generali-Providencia Biztosító Zrt. 10 millió forint szakképzési támogatást nyújt Debrecen városa számára. A pénzt az uniós támogatásból megépülő „szupersuli” önrészéhez használja az önkormányzat.
Az erről szóló megállapodást 2010. december 16-án írta alá Kósa Lajos polgármester, dr. Pálvölgyi Mátyás, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Hajnal János, az Alföld Szakképző Szakképzés-szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. (TISZK) ügyvezető igazgatója. Az eseményen a biztosító vezetője elmondta: ezzel is szélesítik társadalmi szerepvállalásukat, melyet a biztosító már a létével is betölt. Hozzátette: egy másik, 5 millió forintos felajánlásukkal a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma gyakorlati képzését, az újonnan létesítendő Szimulációs Gyakorlati Közponz eszközbeszerzését segítik.
A 10 millió forintos támogatást a város az uniós beruházással megépülő Fokos utcai szakképző komplexum önrészéhez használja majd fel. A szakképző komplexum a legmodernebb technikát használja majd az oktatáshoz. Többek között napkollektorokkal és szélgenerátorokkal termelné meg saját energiaszükségletének 60 százalékát. A december 16-án tartott tájékoztatón az is elhangzott, a „szupersuliban” többek közt a szakácsok és informatikusok mellett olyan szakembereket is képeznek majd, akik a megújuló energia felhasználásával foglalkoznak.
A környezetbarát és energiatakarékos létesítményben tankonyha, cukrászat, étterem, valamint megújulóenergia-tanműhely is lesz. Ezek mellett anyagvizsgálati labor, nagy kapacitású előadótermek, tantermek és felfújható sátorral fedett sportpálya is helyet kap. Összesen 2480 m2-es oktatási helyet illetve multifunkciós közösségi teret alakítanak ki. A létesítmény csúcstechnológiával felszerelt tanulási környezetet biztosít majd.
Az építészeti beavatkozás jelentős energiahatékonysági javulást eredményez (hőszigetelés, gépészeti felújítása). A megújuló energia használatával – napkollektor, napelem, szélgenerátor, geotermikus hőszivattyú, vízkezelés és -újrahasznosítás – nemcsak az épület gazdaságos energia-ellátásának biztosítása a  cél, hanem fontos szerepet kap  a szakképzésben is, új szakmák oktatásának bevezetésénél.
A szakképzési komplexum építése során különös figyelmet fordítanak az esélyegyenlőségi és környezeti fenntarthatósági szempontokra. Biztosítják a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzését, a fogyatékkal élő hallgatók részére pedig az akadálymentes közlekedést.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.