Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 5. vasárnap
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. február 23., szerda 07:41

Egész Európa a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége lesz
„Vendégünk Európa” – szól a 31. Budapesti Tavaszi Fesztivál szlogenje. A világ művészeti életét meghatározó szereplők fellépései, újdonságok és ősbemutatók, tradicionális értékek és újító törekvések, elmélyülést és magas színvonalú szórakozást kínáló események várják a közönséget március 18. és április 3. között, tíz vidéki helyszínnel kiegészülve.  
 
Két különleges apropója is van az idei rendezvénysorozatnak: egyrészt Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét az első félévben, másrészt 200 éve, 1811-ben született a zenetörténet egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Liszt Ferenc. 
Igen izgalmasnak ígérkezik például Fekete Gyula új operájának premierje. Az EXCELSIOR! című előadás Liszt Ferenc magánéletének egy különösen feszült és válságos időszakát dolgozza fel. A történelmi tényeket és a fantasztikumot merészen ötvöző új mű a Thália Színházban tekinthető meg. Az utánozhatatlan zongoristát több koncert is megidézi, a Budapesti Fesztiválzenekar estjén például a zeneirodalom egyik legvirtuózabb zongoraversenye lesz hallható, a debreceni Csokonai Színház a nagyszabású oratóriumok közül a Krisztust mutatja be. A Kogart Házban rendezett kamaraestékre pedig igazi ínyencségekkel várják a házigazdák az érdeklődőket.
 
A minden művészeti ágat felölelő és bőséges nemzetközi kitekintést biztosító programok mellett hagyomány, hogy a Tavaszi Fesztivál évről évre vendégül lát egy várost, egy régiót vagy egy országot. Idén azonban korábban nem tapasztalt vendégjárásra számíthatunk, hiszen Magyarország európai uniós soros elnökségéhez kapcsolódóan a 2011-es fesztivál vendége a közösség 27 tagállama lesz. Mivel az országhatárokon átívelő koprodukciók korát éljük, nem meglepő, hogy a lett származású, jelenleg Belgiumban élő Mischa Maisky a Prágai Kamarazenekarral, a német-japán Alice Sara Ott a Wiener Symphoniker társaságában érkezik.
 
A soros elnökség jegyében magától értetődő, hogy az Európai Unió Ifjúsági Zenekara is újra a kavalkád vendége lesz. Az annak idején Vladimir Ashkenazyval koncertező együttes ezúttal Claus Peter Flor irányításával lép fel. Az 1978-ban, Claudio Abbado vezetésével bemutatkozó együttes alapításának az volt a célja, hogy létrejöjjön egy olyan zenei műhely, amelyben Európa tehetséges ifjú muzsikusai nemzetközileg elismert, nagy karmester-egyéniségek irányítása mellett produkciókat hozhatnak létre, és azokat egy koncertkörút keretében Európa nagyvárosaiban mutathatják be. A zenekarba évente több mint négyezer zenész jelentkezik, a 2010/2011-es évadban négy ifjú magyar pályakezdő is helyet kapott az európai „válogatottban”.
 
Amint azt Zimányi Zsófia fesztiváligazgató az esemény sajtótájékoztatóján büszkén említette, az idei sorozaton egymást váltják majd a világnagyságok. Itt lesz többek között a spanyol Pepe Romero, hogy gitárjátékával ismét rabul ejtse a publikumot, Thomas Quasthoff és a Camerata Salzburg, vagy az egyik legjobb olasz nagyzenekar, az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Zubin Mehta vezetésével. Pazar előadásnak ígérkezik azonban az a nemzetközi sztárparádét felvonultató operaelőadás is, melyen egy igazi ritkasággal, Vivaldi Orlando furiosójával ismerkedhetünk meg, a főbb szerepekben rendkívüli énekesekkel, köztük a budapestieket már egyszer elbűvölő Philippe Jarousskyval. Vendégünk lesz továbbá az utánozhatatlan eleganciájú és fanyar humorú Max Raabe és a Palast Orchester. Szép műsorral készül még Budapestre a Szlovák Filharmónia Kórusa, mely az elmúlt években olyan nemzetközi produkcióknak volt a részese, mint a Bécsi Opera Borisz Godunov-előadása vagy Mahler 8. szimfóniája, Pierre Boulez vezényletével.
 
 
 
Folytatódik a két évvel ezelőtt elindított Nemzetközi Színházi Fesztivál is. Ennek keretében bemutatkozik a londoni Cheek by Jowl társulat Macbeth-produkciója és a Schauspielhaus Graz Liliom című előadása, melyet Bodó Viktor rendezett. Elfogadta a meghívást rajtuk kívül a szlovén Mini teatr is, Bergman Persona című darabjával, amelyet egy kiváló színészgárda előadásában láthat az ínyenc közönség. A táncprogramok közül a legendás Antonio Gades Társulat kultikus darabja, a Carmen emelhető ki, amelyet a Thália Színház színpadán csodálhatunk meg. Az immár hagyományossá vált néptáncprogramok keretében, „Halljunk szót!” címmel a táncházmozgalom emblematikus, a kis klubokban és a nagy fesztiválszínpadokon egyaránt otthonosan mozgó képviselői mutatják be a műfaj közel három évtizedes változásainak keresztmetszetét zenében és táncban. A fellépők között lesz Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, a Muzsikás Együttes és a Csík Zenekar.
 
Fesztivál a fesztiválban – így is jellemezhető a 2011-ben Budapestre visszatérő Fringe Fesztivál. A rendezvény már hat éve üdítő zenei és színházi színfoltja a Tavaszi Fesztivál záró hétvégéjének. A háromnapos program feltörekvő és már ismert tehetségeknek is lehetőséget ad a bemutatkozásra.
 
A sorozat szervezésében egyébként jelentős változás következik be a jövő évtől: Zimányi Zsófia 15 év után ugyanis utoljára igazgatja a programokat. Beszédében Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes méltatta Zimányi Zsófia rendkívüli munkáját, amely révén a fesztivál az elmúlt másfél évtizedben valóban a régió egyik legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé nőtte ki magát. 2012-től egyébként Vitézy Zsófia veszi át az igazgatói teendőket. A politikus köszöntőjében hangsúlyozta még a programok biztonságos megrendezése szempontjából a magán- és az állami szféra példás együttműködését. A Fővárosi Önkormányzat, különböző minisztériumok (jelen esetben a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Erőforrás), valamint az OTP Bank ugyanis már évek óta biztos hátteret nyújtanak a zavartalan lebonyolításhoz. Mindez szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy Zimányi Zsófia már hetekkel a nyitó programokat megelőzően olyan kedvező adatokkal szolgálhasson, miszerint a belépők 75 százaléka már elkelt - amelyeknek egyébként mintegy harmadát külföldiek vásárolták meg.  


5 csatolt kép 32154
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.