Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 1. szerda
Hírek témák szerint

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. február 23., szerda 14:58

Kaposvár: a munkahelyek a legfontosabbak
32 pontban foglalta össze az előttünk álló év legfontosabb feladatait Szita Károly. Ezek többsége a munkahelyek megtartásáról és bővítéséről szól. Kaposvár polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján azt is bejelentette: ettől az évtől új segélyezési politikát vezet be a város, ennek része az is, hogy aki tudna, ám sportot űz abból, hogy csak segélyért jön, nem számíthat az önkormányzat anyagi támogatására.

- Kaposvár legfontosabb feladata az lesz idén, hogy a munkahelyekért és a növekedésért folytatott versenyben elősegítse azon várospolitikai célok megvalósítását, amelyek az unió átlagos foglalkoztatási szintjének eléréséhez vezetnek - mondta Szita Károly. - A kormány a gazdaságfejlesztés területén jelentősen több eszközzel élhet, mint mi, ilyen az Új Széchenyi Terv is, amelynek keretében megújul a 67-es út és megkezdődik a vasúti összeköttetés rekonstrukciója.
A polgármester 32 pontban foglalta össze azokat a lehetőségeket és feladatokat, amelyek a célok elérése érdekében az önkormányzat rendelkezésre állnak.

A munkahelyek védelméért idén sem kell iparűzési adót fizetniük a legkisebb kaposvári vállalkozásoknak. Ezáltal 60 millió forint maradhat náluk. A nagyobb cégek a kaposvári modell további lehetőségeivel élhetnek, kérhetik az adófizetési kötelezettségük idejének átütemezését, pályázhatnak a foglalkoztatási alap támogatására.

Új munkahelyek jöhetnek létre a keleti ipari parkban, ahol idén megkezdődik a termelő üzemek betelepítése. Csaknem 1000 kaposvári a közmunkaprogramon keresztül juthat megélhetéshez, s az önkormányzati beruházásoknak köszönhetően továbbra is több száz ember dolgozhat az építőiparban. Angol és olasz példák alapján előkészíti a város a zöldfoglalkoztatás rendszerének bevezetését, ennek révén a városban és környékén lévő, jelenleg parlagon heverő földeket művelhetik majd az érdeklődők.

Bevezeti Kaposvár a szociális kártyát, hogy az 1,4 milliárd forintnyi állami és önkormányzati támogatás azokhoz jusson, akik ténylegesen rászorulnak.
- Erkölcsi kötelességünk annak segíteni, aki nem talál munkát, vagy az egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy dolgozzon. Ám azt is ki kell mondanunk, hogy aki tudna, ám nem akar dolgozni és az együttélés szabályait sem tartja be, az nem számíthat az önkormányzat anyagi támogatására - hangsúlyozta Szita Károly.

Kaposvár polgármestere a város előtt álló feladatok közé sorolta a kiszámítható és megfizethető árakat garantáló új energiapolitika megteremtését. Ennek állomásaiként említette a biomassza üzem megépítésének előkészítését, a cukorgyári biogáz felhasználását, a Klebelsberg kollégium napenergiával történő melegvíz-ellátását, illetve a távfűtésbe bevont intézmények számának a növelését.

Kaposvár az egészséges élelmiszereket gyártó ágazat egyik meghatározó városa akar lenni, ezért az egyetem vezetésével, klaszter kialakításával egységes rendszerbe vonják be a termelőket.

Kitűzött célként szerepel az is, hogy idén a tavalyinál 10 százalékkal többen látogassanak el Kaposvárra. Részben ezt a célt szolgálja a Deseda ökoturisztikai fejlesztése, illetve az uszoda bővítése és felújítása.
- Kaposváron a turizmus még nem munkahelyteremtő ágazat, de a város mindent megtesz annak érdekében, hogy azzá váljon - zárta sajtótájékoztatóját Szita Károly.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.