Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 10. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2012. január 6., péntek 13:01

XIII. kerületi klímastratégia a lakosságért, a közös jövőnkért
Az önkormányzat felismerve felelősségét és lehetőségeit, klímastratégia elfogadásával és végrehajtásával vesz részt az éghajlatváltozás elleni összefogásban. Célja élhetőbb környezetet biztosítani a dinamikusan fejlődő városrészben a jelen és a jövő generációi számára. A tudatos energiafelhasználás a káros folyamatokat ellensúlyozó, csökkentő megoldások alkalmazása, ismeretterjesztés és szemléletformálás elsősorban példamutatással. Támogatni az alulról jövő, klímatudatos kezdeményezéseket, melyek nem, vagy csak nehezen valósíthatók meg a háztartások szintjén.

Az önkormányzat feladatainak ellátása során jelentős mennyiségű energiát használ fel, mely még csaknem kizárólag meg nem újuló forrásokból származik. Az intézmények, létesítmények üzemeltetése az ezek közül a környezetre legkevésbé káros földgázzal történik, melyből 2010-ben közel 1,5 millió m3 használtunk fel. A kiindulási helyzet meghatározására felmértük a XIII. kerületi Önkormányzat karbonlábnyomát.

A lakossági energiafogyasztás 53%-át a fűtés energiaszükséglete teszi ki, a CO2-kibocsátás döntő része is ebből ered. A fűtési rendszerek energiapazarlók, a lakások hőszigetelése rossz. A mennyiségi csökkentés mellett a megújuló energiahordozók alkalmazására való áttérés közvetlen megtakarítást jelent. Egyre nagyobb az igény a lakások, intézmények légkondicionálására, energiafelhasználása hozzájárul az üvegházhatás növeléséhez.

A közlekedési eredetű légszennyezés döntő része a közúti egyéni közlekedésből, a személygépkocsi-használatból ered. Ezáltal jelentős a nitrogén-oxid-, az ózon- és porkibocsátás, melyek rövidtávon is károsak szmoghelyzetet okoznak.

A képviselő-testület által elfogadott klímastratégia megvalósítása során az intézkedéseket egymással összhangban kell végrehajtani. Eszközei:
1. Ismeretterjesztés és példamutatás.
Az önkormányzat mint az iskolák és óvodák fenntartója közvetlenül tudja formálni a következő generációk szemléletét, „élő” példákkal tudja bemutatni a fenntartható, klímatudatos megoldásokat.

• Klímavédelmi szempontok érvényre juttatása az önkormányzati beruházások során.
• Iskolaudvarokon amatőr meteorológiai állomások kialakítása, melyek segítségével ismertethető meg a tanulókkal a klímaváltozás, az összegyűjtött adatok publikálhatók az önkormányzat honlapján. Energiahatékonysági verseny szervezése iskolák között, az összehasonlítás alapja a tanulók által kiszámított karbonlábnyom lehet.
• Önkormányzati rendezvényeken klímabemutatók megtartása, amelyekkel felhívjuk a lakosság figyelmét a veszélyforrásokra.
• A munkatársak szemléletformálása, hogy a munkába járás a közösségi közlekedés igénybevételével vagy kerékpárral, vagy gyalog történjen.

2. A kibocsátás csökkentése érdekében megvalósítandó feladatok:
• Az önkormányzat környezetvédelmi programjának helyébe lépő – egységes, kétévente felülvizsgált környezetvédelmi- fenntarthatósági programot fogad el a képviselő-testület.
• Kerületi kerékpáros stratégia kidolgozása.
• Az önkormányzat karbonlábnyomának rendszeres meghatározása.
• A napkollektorok alkalmazási lehetőségeinek felmérése és használatuk kisebb beruházások megvalósításával (pl. óvodák pancsolói esetében).
• A kerületi Környezetvédelmi Alap számára állandó bevételi forrás biztosítása.
• A „házhoz menő” szelektív gyűjtés megvalósítása önkormányzati intézményekben, a lakossági szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztése a kerület egészére. Lehetőség és fogadókészség esetében komposztálók kialakítása. A kerékpárút-hálózat és a gyalogos elsőbbségű közterületek rendszerének továbbfejlesztése.

3. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében megvalósítandó feladatok:
• Kerületi uv-riadóterv kidolgozása az egészség védelme érdekében, felkészülés a rendkívüli eseményekre. A közterületi hőségzónák azonosítása, árnyékolt pihenőhelyek, párakapuk és ivókutak kialakítása.
• A zöldfelületi rendszer védelme, fejlesztése a rendszeresen felülvizsgált AngyalZÖLD stratégia alapján, a klímavédelmi szempontok érvényesítésével.
• Az esővíz gyűjtésének és öntözésre történő használatának lehetőségét megvizsgálása önkormányzati intézményeknél.
• A talajvíz öntözési célú felhasználásának bővíthetőségének megvizsgálása.
• Zöldvagyon-leltár kidolgozása a kerület „zöldpotenciáljának” felmérésére

Jó példáért nem kell a szomszédba mennünk
I. Közép-Európában az egyetlen olyan iparosított technológiával épült társasház, melynek hagyományos fűtési rendszerét talajhővel üzemeltetik, kerületünkben, a Hun utcában van. A rendszer megvalósításához a lakóközösség összefogása mellett a kerületi önkormányzat és a területi országgyűlési képviselők közreműködése, és egy tapasztalt vállalkozó segítette. A társasház évente a költség 38%-át takarítja meg. A használati melegvizet negyedével olcsóbban állítják elő. Az elért megtakarítások lehetővé tették a ház teljes hőszigetelésének finanszírozását is. A társasházban a lakások lényegesen értékesebbek, mint a környék hasonló lakásai, bár a házban senki sem szándékozik eladni a lakását.

II. Kerületünkben épül Magyarország jelenleg legmagasabb szintű, LEED-Platinum minősítésű irodaháza. A svéd beruházó által épített ingatlannak a Magyarországon megszokottaknál sokkal szigorúbb követelményeknek felel meg. A felhasznált anyagok a régióból származnak, az újrahasznosított anyagok előnyt élveztek a kiválasztásnál. Hasznosítják a csapadékvizet és szürkevizet használnak a wc-k öblítésére. Geotermális energiával fűtenek, a melegvíz előállításához napkollektorokat is használnak, az épület homlokzatán napelemek működnek, a liftek energia-visszanyerő rendszerűek, a világítási rendszer jelenlét- és fényérzékelő vezérlésű, a lehető legjobban kihasznált a természetes fény. Az épületen zöldtetőt alakítanak ki. Töltési lehetőséget biztosítanak az elektromos autók számára.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.