Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. július 4. szombat
Hírek témák szerint

MAKÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 29., csütörtök 14:54

Szépkorúakat köszöntött a polgármester
Dr. Keczer Tamás 1932. március 11-én született, Dr. Buzás Péter polgármester is köszöntötte őt a 80. születésnapján. Ugyancsak otthonában kívánt sok örömöt, jó egészséget a város első embere Dr. Sárvári Zoltánné Jutka néninek, aki 1932. március 28-án született.

Dr. Keczer Tamás vallja, az, hogy nyugdíjas, nem foglalkozás, hanem állapot. Ha most megkérdezik tőle, mi a munkája, azt válaszolja: ostorkészítő – holott diplomás ember, mi több, pedagógiai életművéért megkapta a köztársasági bronz érdemkeresztet is. Dr. Keczer Tamás a második világháború idején, kisdiákként került Makóra a Szent Gellért Konviktusba. Tanulmányai során biológia-testnevelő szakos tanári képesítést szerzett, és pedagógusként dolgozott a Szent István téri általános iskolában.
1954-től hét évig volt testnevelés szakfelügyelő, ez idő alatt az egész város sportéletének megreformálásában szerepet játszott. 1961-től tizenhét éven át a Mező Imre Kollégium igazgatója. A JATE pedagógia szakán diplomát szerzett, majd doktorált. Később a JATE adjunktusa, a Csongrád Megyei Tanács Művelődési Osztályának vezetője, végül az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnökhelyettese volt.
Nevéhez fűződik többek közt a Mező Imre Kollégium korszerűsítése, új épülettel való bővítése, a JAG sportudvar bitumenes pályává történő átalakítása, a hatosztályos gimnáziumi oktatás bevezetése, a volt egyházi tulajdonú ingatlanok visszaadásának rendezése, az egyházi iskolák visszaállításának szervezése. Mint minisztériumi főosztályvezető sokat tett az oktatási törvény módosításáért is 1984 és 1990 között. A Polgármesteri Hivatal osztályvezetőjeként 1992-ben kidolgozta Makó város oktatási koncepcióját. 2006-ban lett Makó Város Díszpolgára.
Keczer Tamás gyermekkorában, a bogárzói sűrűtanya egyikén látott először karikás ostort. A karikás ostor aztán felnőttként is szenvedélye maradt. Lassan, lépésről lépésre, szakemberek tanácsait követve sajátította el az ostorfonás, nyélfaragás fortélyait, mert mint mondja, a fogások bár egyszerűnek tűnnek, egyáltalán nem azok.

Dr. Sárvári Zoltánné életét végig a helyi, térségi közigazgatásban töltötte, a makói járási hivatal titkárságán gépíróként kezdett, majd osztályvezetőként dolgozott. E munkája mellett végezte el a jogi egyetemet. Munkatársai szakmaiságot követelő, következetes, de emberi felettesként emlékeznek rá. Bármilyen problémával lehetett hozzá fordulni, segítőkészen mindig a megoldást kereste. Osztályvezetőből lett 1978-tól a Járási Hivatal elnöke. A hivatal megszűnését követően a Városi Tanácsnál elnökhelyettesi pozícióban folytatta közigazgatási munkáját. A térség településein ebben az időszakban gyulladt ki az első gázláng, lett vezetékes víz, aszfaltozott utak, járdák, valamint ekkor épültek ki a családi házaknál is fürdőszobák. Energikus, határozott munkára volt szükség, hogy ezek a vívmányok valamennyi községbe eljussanak.
A makói Városi Tanácsnál vezetőként a felügyelete alá tartozott az szociálpolitika, az egészségügy, a művelődés és a mezőgazdaság területe. Nyugdíjba vonulásáig, 1987-ig töltötte be ezt a tisztséget. Jutka néni nyugdíjas éveiben a kiskert művelésében találta meg a kedves elfoglaltságot, és a makói kutyabarátok is jól ismerik őt, és szenvedélyét, amely a kutyákhoz fűzi. Napjait a főzés, a piacra járás és a temetői látogatások töltik ki. Immár huszonöt éve nyugdíjas, szerencsére viszonylag jó egészségnek örvend (egyedül a lábát fájlalja), és szellemi frissességét is megőrizte.
Jutka néni elmondta, a korábbi tanácsnak nem volt akkora anyagi mozgástere, mint ma az önkormányzatoknak. Fontos, hogy ezt a lehetőséget jól használják ki. Ez Makón így történik, és ő ennek örül.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.