Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. április 26., csütörtök 01:38

Civil társadalom nélkül az önkormányzatok és az állam sem működhet
Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára április 25-én, Budakeszin civil szervezeteknek rendezett fórum keretében ismertette az új civil törvényt, így a résztvevők első kézből kaptak választ a felvetődő kérdésekre.

A több mint egyéves, példaértékű és mélységű társadalmi egyeztetési folyamatot követő előkészítő munka után – 2011. december 5-én elfogadta az Országgyűlés az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt. Az új törvénnyel a civil szervezetek stabil, átlátható szabályozásra és kevesebb adminisztrációra, az állampolgárok pedig sokkal pontosabb, világosabb szabályokra, a civil szervezetek közpénzfelhasználásával kapcsolatban pedig megnyugtató garanciákra támaszkodhatnak.
„Civil társadalom nélkül az önkormányzatok és az állam sem működhet” – jelentette ki a helyettes államtitkár úr, aki budakeszi előadásában kiemelte, hogy az új törvény értelmében természetes személyek már két fővel létrehozhatnak civil szervezetet. Fontos változás még az is, hogy idén január elsejétől a közhasznú jogállású szervezetek kizárólag kettős könyvvitelt vezethetnek. A beszámolónak tartalmaznia kell a mérleget, eredménykimutatást, kettős könyvvitel esetén pedig a kiegészítő mellékleteket. Közhasznú jogállás esetén közhasznúsági mellékletet is szükséges készíteni. Az elfogadott beszámolót a 2012-es évtől kezdve az összes civil szervezetnek kötelessége letétbe helyeznie minden év május 31-éig a bíróságon, és a saját honlapon két évig elérhetővé kell tenni – számolt be Latorcai Csaba a civil szervezetek működését érintő fontos változásokról. Az állam és az önkormányzat is csak olyan szervezettel szerződhet és részesítheti támogatásban, amely határidőben eleget tesz beszámolási kötelezettségének. A bíróság egy közhiteles nyilvántartás alapján nyilvánosságra hozza az adatokat. Dr. Latorcai Csaba rendkívül jelentős lépésként értékelte, hogy sikerül a civil szervezetek vonatkozásában egy – mindenki számára ingyenesen elérhető – közhiteles, elektronikus nyilvántartást létrehozni.
Mivel az civil szervezetekre vonatkozó információk közhiteles nyilvántartás útján megismerhetők, ezért a civil szervezeteknek nem kell majd a bíróságnál sorban állniuk 30 napnál nem régebbi kivonatért minden egyes pályázati anyagnál. A helyettes államtitkár úr ettől az intézkedéstől azt reméli, hogy lényegesen csökkenthető a civil szervezeteket sújtó adminisztrációs teher. A felszabaduló erőforrásokkal a szervezetek valóban azokért a célokért tudnak majd dolgozni, amelyekért létrejöttek. Ez a közös célunk; ez az, amit megfogalmaztunk a kormányprogramban; ez az, amiért a kormányhivatalban nap, mint nap dolgozunk – jelentette ki dr. Latorcai Csaba.
 
A Nemzeti Együttműködési Alapra vonatkozó szabályok közül a helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben február 15-éig ki kell írni a pályázatokat, idén ez a határidő március 15-e volt. Az új szabályozás rögzíti, hogy a Tanács és a kollégiumok tagjainak, illetve azok közeli hozzátartozóinak pályázatai érvénytelenek, és nem lehet a Tanács, a kollégium tagja, aki politikai párt vezető testületében dolgozik, országgyűlési  vagy önkormányzati képviselő, polgármester, illetve aki a megelőző mindkét ciklusban az Alap valamelyik vezető testületének tagja volt. A kedvezmények 2013. dec. 31-éig vehetők igénybe – tette hozzá Latorcai Csaba, aki ezután tájékoztatást adott a Civil Információs Centrumok működéséről is. A törvény elrendeli a Civil Információs Centrumok működtetését inkubátorházi feladatok ellátására, illetve annak érdekében, hogy az új jogszabály alkalmazására történő átállás a lehető leggyorsabban megvalósulhasson. E szervezetek fognak helyben segítséget nyújtani azon civileknek, érdeklődőknek, akik a Civil Információs Portál és a közhiteles nyilvántartásnál több vagy épp mélyebb információhoz szeretnének jutni. Első körben megyei szinten alakulnak Civil Információs Centrumok, később a járási központokban is.
 
Dr. Latorcai Csaba bejelentette, hogy a pályázatok, támogatások első köre kiírásra került. Megjelentek az első működési célú pályázatok, melyek elektronikus úton az Eper-rendszeren keresztül (www.eper.hu) nyújthatók be.
Pályázatok benyújtási határideje:
2012. 05. 02. Nemzeti összetartozás kollégium
2012. 05. 03. Társadalmi felelősségvállalás kollégium
2012. 05. 04. Mobilitás és alkalmazkodás kollégium
2012. 05. 07. Közösségi környezet kollégium
2012. 05. 08. Új nemzedék jövőjéért
A részletes pályázati kiírásról a Wekerle Sándor alapkezelő honlapján (www.wekerle.gov.hu) lehet tájékozódni.
Május végére várható a programfinanszírozási pályázatok kiírása is.
A széles körben megjelent – Herceghalom, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budapest, Páty, Törökbálint településekről érkezett – civil szervezetek képviselői az előadást követően a helyettes államtitkár úrtól kimerítő választ kaptak kérdéseikre.

Balczó Kornélia/Budakeszi Hírmondó


5 csatolt kép Civil szervezetek2Civil szervezetekFajtha Anita, dr. Csutoráné dr .Győri Ottilia, dr. Latorcai Csabadr. Latorcai Csaba dr. Csutoráné dr. Győri OttiliávalCivil szervezetek3
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.