|
|
SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA |
2012. szeptember 2., vasárnap 15:05 |
Egész hétvégén csúcsra jár a halfesztivál |
|
Kétszáz
mázsa halat és tucatnyi kulturális programot is kínálnak a pénteken
kezdődött és vasárnap estig tartó nemzetközi tiszai halfesztivál
szervezői a fieszta három napja alatt a Tisza két partján. Szombaton az
Újszegedi Partfürdőn több száz bográcsban készült a hallé.
Az 1997 óta minden esztendőben megrendezett gasztronómiai és kulturális
fesztivál három napjára a szervezők az idén is több mint 200 ezer
vendéget várnak. A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező
halászcsárda a vízi bástyára felállított három és fél ezer literes
óriásbográcsát már a fesztivál első két napján is többször kellett
újratölteni.
A hagyományokhoz híven a legjobb minőségű szegedi fűszerpaprikát az
idén is „szögedi boszorkány” hozta ejtőernyőn alászállva, míg a makói
hagyma a Tiszán érkezett. Csak az utóbbiból közel hat mázsa kerül a
Huszár Mátyás rakparton felállított óriásbogácsba, amelyben vasárnap
estig 14 ezer adag halászlét főznek. A fiesztán részt vevő halászcsárdák
a jellegzetes szegedi hallé mellett sült harcsával, süllővel és
keszeggel is várják vasárnap késő estig az ínyenceket.
A szegedi hallé titka
Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája
szerint a finom szögedi étel titka, hogy az alaplé elkészítéséhez
többféle hal csontját, fejét használják fel. Ezeket a bográcsban szegedi
zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két
óráig főzik. Ha elkészült, alaposan átpasszírozzák, úgy, hogy csak a
csontok maradjanak. Az így kapott sűrű alaplébe teszik bele a beirdalt,
kifilézett halszeleteket, megfőzik, és jóféle szegedi pirospaprikával
ízesítik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Belügyminisztérium
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|