|
|
TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA |
2013. január 7., hétfő 08:00 |
Könyvajánló: A tokaji aszú titkai |
|
A Csongrád megyei
Délmagyar.hu közölt könyvajánlót A tokaji aszú titkai című kötetről. A
Zelenák István jegyzésében tavaly megjelent könyvet a szegedi
Somogyi-könyvtár kínálatából választotta ki a cikk szerzője, az írás a
napilapban is olvasható volt.
A tokaji aszú titkai
MOSONYI HELGA - DÉLMAGYARORSZÁG NAPILAP Szeged
- Sorozatunkban a szegedi Somogyi-könyvtár kínálatából szemezgetünk. Ez
alkalommal A tokaji aszú titkai című kötetet ajánljuk.
„A
legmagyarabb hungarikum a tokaji aszú" – hangzott el 2012 tavaszán a
parlamentben, amikor is megszületett a régóta várt hungarikumtörvény.
Eszerint a hungarikum olyan értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző
tulajdonságával, egyediségével és minőségével a nemzet
csúcsteljesítménye. „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél" – már
Kölcsey Ferenc Himnusza is dicsőítette a nektárt, azaz a tokaji
eszenciát. Zelenák Istvánhelytörténész, Tokaj-Hegyalja kiváló ismerője
komoly kutatómunka során próbálta megfejteni, miben is rejlik a tokaji
aszú titka. A kötet tanulmányai három fő téma köré csoportosulnak: a
termőtáj kialakulása, az aszúkészítés története 1571-től napjainkig,
valamint a rendszerváltás utáni tokaj-hegyaljai pincészetek jövője és
kihívásai.
A
magyar művelődéstörténet – és persze a borok – iránt érdeklődők számos
érdekességre bukkanhatnak az írásokban: miért éppen Tokaj városa lett a
borvidék névadó települése, mekkora pusztítást végzett 1885-ben a
filoxéravész a szőlőültetvényekben, hogyan ízlelgette 1524-ben Hegyalján
a tokaji bort Paracelsus, a híres orvos, akinek köszönhetően fél Európa
megismerte Tokaj nevét. A borászok Tokajt az adottságai alapján a világ
legjobb termőhelyei közé sorolják. Ez olyan titkoknak (például a
„vénasszonyok nyara", aszúsodás, a vulkáni talajok sokfélesége)
köszönhető, amelyek együttes hatása teremti ezt az értéket. A tokaji
aszú nem más, mint a táj és az ember évezredes összetartozásának és
közös munkájának ma is élő példája.
A kötetet Tátrai Zsolt
borász-fotóművész csodálatos fotói színesítik, az archív képeken pedig a
szőlőtermesztés és borkészítés régmúlt eszközeit, tárgyait csodálhatjuk
meg. Hangulatfokozónak következzék Márai Sándor megállapítása: „A bor
férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor
mellett." |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Belügyminisztérium
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|