Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2014. május 23., péntek 16:41

Közös megemlékezés és kaddis a zsinagógánál
Emlékezni és megőrizni! Köves Slomó rabbi szavai szerint erről kell, hogy szóljon a 2014-es holokauszt emlékév. Az óbudai rendezvényen Bús Balázs, és a zsinagóga rabbija mondott beszédet, majd az imaházban a meghívottak jelenlétében felhangzott a kaddis. Az esemény végén megnyitották a zsinagóga újjászületését feldolgozó szabadtéri fotókiállítást.
A tíz parancsolat üzenetéről szólt ünnepi köszöntőjében Köves Slomó, az  Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője. Szavai szerint a tóra két helyen is említi a tíz parancsolatot, azonban a két helyen két apró eltérés található. Egyszer arról ír, hogy emlékezz meg a szombat napjáról, a másszor pedig, hogy őrizd meg a szombatot. Megőrizni és emlékezni. Ez a két összetartozó fogalom jól összefoglalja mindazt, amit a holokauszt 70 évfordulóján a zsidó közösség gondol.  Az óbudai zsinagóga rabbija úgy folamazott, az emlékezésnek akkor van értelme, ha össze tudjuk kötni valamivel, ami a jövőnket jobbá teszi. Ennek hiányában marad “a múltba révedés”.   Meg kell ismernünk a múlt hibáit és azokból tanulnunk kell – tette hozzá.
Az emlékezésnek cselekvésre kell ösztönöznie, azaz visszahozni a jelenbe valamit a zsidóság elpusztításának kísérletét megelőző korból.  Megmutatni, hogy a sötétséget a fénnyel lehet elűzni.
Érthető , ha a zsidó holokauszt emlékévében a megemlékezések többnyire a második világháború népirtása körüli szenvedéstörténetek és a bűnök elkövetőinek felelőssége körül forognak – jelentette ki Bús Balázs polgármester, ám hozzátette, hogy a fővárosi zsidó közösségek története sokkal színesebb, összetettebb és élettelibb képet mutat, mint ahogy az a holokauszt megrendítő tragédiájából a többség számára kitűnhet. Felidézte, a dualizmus időszakát, az óbudai Goldberger család vállalkozásának felemelkedését, és a XX. század elején virágzó óbudai hitközségi életet, mely 1929-ben már a tíz legnagyobb létszámú hitközség közé tartozott. Goldberger Leó halálával ért véget Mauthausenben a Goldberger család korszakokon átívelő története, s vele az évszázados múltra visszatekintő helyi zsidó közösségeké is. Emléküket ma a Goldberger Textilipari Múzeum őrzi itt a kerületben.
Az 1940-es évek eseményeire, az egykori óbudai és békásmegyeri téglagyárak területén, majd később a táborokban történtekre utalva azt mondta, az mély nyomot hagyott. Pilinszky János szavait idézte: Valami rendkívül fontos történt velünk. Egyszerre megéreztük, alkalmunk volt megérezni, hogy jóvátehetetlen botrányt hagytunk magunk mögött. S ha a legszebb jövő állna is előttünk, a legszebb jövő is morális sivataggá válnék, ha nem éreznénk felelősséget azért, ami megtörtént. A szégyenért, a szörnyű szégyenért. 
A jelen egyik fontos feladatának nevezte, hogy újra létrejöjjön az együttműködő óbudai közösség, amiben jelen kell lennie a zsidó közösségnek is.
A kedvező folyamatok már elindultak, s az önkormányzat ehhez csatlakozott, amikor irodalmi estet szerveztett Gelléri Andor Endre műveiből, s az Óbudai Múzeumban látható zsidó múltat és szokásokat bemutató tárlat is a megértést és a közeledést szolgálja. Nemsokára konferencia és koncert is lesz a holokauszt kapcsán a Zeneakadémián.
A holokauszt-emlékév nem csupán megemlékezések láncolata, hanem saját történelmi félmúltunk feldolgozásának fontos része, egyben az együttélés újratanulásának és a közösségfejlesztésnek a záloga is. Reményét fejezte ki, hogy ha “majd évek múlva visszatekintünk e mostani esztendőre, akkor azt mondhatjuk itt a III. kerületben és szerte az országban, hogy a 2014-es holokauszt-emlékév egy új kezdet határát jelölte ki.”
A megemlékező beszédek után a jelenlévők Köves Slomó rabbi hívására részt vettek a zsinagógában a kaddis imán, melyben rabbi az Isten  mindenhatóságát és könyörületességét kérte a meghaltakért.
A zsinagóga előtti szabadtéren a meghívottak a mai napon megnyitott fotókiállítás felvételein bepillantást nyerhettek a zsidó közösség  zsinagóga újászületését lehetővé tevő munkájába, és az új imaház átadásának ünnepi pillanataiba.

3 csatolt kép Köves SlomókiállításBús Balázs
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.