Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. május 27., kedd 14:51

Japán-magyar közösségfejlesztő konferencia Hajdúnánáson
„Közösségfejlesztés három évtized japán-magyar kapcsolatainak tükrében” című konferenciával folytatódott május 20-án a „Cseresznyevirágzás - IV. Hajdú-Bihar Megyei Japán Kulturális Napok” rendezvénysorozata városunkban.
 
A rendezvény nyitányaként a Bocskai István Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskolájának növendékétől a „Tavaszi szél” című ősi népdalunkat hallgathatta meg a közönség Pénzes Beatrix előadásában, majd egy rövid verset mondott el a Sakuráról, a japánok szent virágáról, a cseresznyevirágról, Szabó Endre, a Hajdúnánási Újság munkatársa.

A május 20-ai rendezvény, több mint egy hete tartó sorozat kiemelt programja volt. A „IV. Hajdú-Bihar Megyei Japán Kulturális Napok” ünnepélyes megnyitójára május 17-én került sor, melyet az elmúlt héten kézműves foglalkozások, ételkóstolók, filmveítések színesítettek. A „Közösségfejlesztés három évtized japán-magyar kapcsolatainak tükrében” elnevezésű konferencia fő célkitűzése volt, hogy bemutassa a nagyközönségnek az 1980-as évek elején indult folyamatokat. A történelmi kapcsolat kialakításának első állomása Japán volt, amikor Pinczés István és Koizumi úr egy színházi fesztiválon találkoztak. A kapcsolatok elmélyítésének egy ideig Debrecen adott otthont, majd ez a kapcsolatrendszer tovább fejlődött, gyarapodott, melynek köszönhetően immáron 4. alkalommal ad otthont városunk a Japán Kulturális Napoknak.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere megnyitó beszédében kiemelte, hogy a konferencia napját egy olyan találkozásra szerették volna felhasználni, ahol azokkal az emberekkel tud találkozni Koizumi úr és kollégái, akik az elmúlt 35 évben részesei voltak ennek az együttműködésnek. Polgármester úr, mint mondta: Tojama megye és Debrecen közötti kapcsolat nem intézményekre, hanem sokkal inkább személyes kötelékekre épülő egyfajta szövetség.
 
„Tudjuk azt, hogy kultúra nélkül egy nemzet nem tudna működni igazi közösségként”- kezdte beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy az erős nemzeti kultúrák együttműködése új értéket tud teremteni. Halász János hozzátette, hogy jó alkalom arra ez a konferencia, hogy számba vegyük azokat az eredményeket, áttekintsük azokat a kapcsolatokat, amelyeket ez az együttműködés hozott létre.
Hiroshi Koizumi köszöntőjében kiemelte, hogy ez a japán-magyar barátság egy nagyon jó példa világszerte arra, hogy így érdemes az ehhez hasonló kapcsolatokat, együttműködéseket kialakítani. Koizumi úr hozzátette, hogy Tojama megyének világszerte több megyével is kapcsolata van, de a Hajdú-Bihar megyei kapcsolata mind közül talán a legerősebb, legkülönlegesebb viszony.

A köszöntők után a „japán-magyar kapcsolatok” című fotókiállítás megnyitójára került sor a Kéky Lajos Városi Művelődési központ aulájában, majd az elmúlt három évtized japán-magyar kapcsolat történéseiről, élményeiről, eseményeiről szóló konferenciát tartottak interaktív formában az érdeklődő közönség számára.

A konferenciát követően a délután folyamán a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ valamint a Tojama Megyei Művészeti és Kulturális Szövetség 2013. évi Toyamai Nemzetközi Gyermekrajzpályázatának eredményhirdetésére került sor, ezt követte a zalaegerszegi Griff Bábszínház előadása, akik a „Hétalvó” című japán mesefeldolgozást adták elő a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A japán-magyar együttműködésnek köszönhetően nemcsak egymás nemzeti kultúráját, identitását ismerheti meg a két fél, hanem ez által személyesebb és további kötelékek is kialakulhatnak az elkövetkező évtizedek során.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.