Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

GILVÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. augusztus 6., csütörtök 12:21

BICSÉRDIEK ÉS GILVÁNFAIAK KÖZÖSEN EMLÉKEZTEK MEG A ROMA HOLOKAUSZTRÓL
A Bicsérdi Roma Kisebbségi Önkormányzat meghívására gilvánfai lakosok is részt vettek augusztus másodikán, vasárnap, Bicsérden a hagyományőrzés és egyben hagyományteremtés céljából első alkalommal megtartott roma holokauszt megemlékezésen. A Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk! Egyesületet  által alapított, gilvánfai Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda jogsegélyszolgálatának vezetője, Dr. Heindl Péter foglalta össze a tapasztalatait.
- Mennyire volt külsőségekben is ünnepélyes a bicsérdi megemlékezés, hiszen a település töbsége magyar lakos?
– A bicsérdi romák több mint ötvenen eljöttek, ünnepi hangulatban, elegánsan fölöltözve: mintegy azt demonstrálva a nagyközség többségi lakosságnak, hogy “itt vagyunk, a mi múltunk, a mi sorsunk is szerves része a falu múltjának, a bicsérdiek sorsának”. Vér József,  a község polgármestere végig jelen volt, részt vett a koszorúzáson, az emlékbeszédeken és a vacsorán is, egyértelműen fölvállalva az ügyet. Ez szerintem nagyon fontos volt.
- Az ünnepség résztvevői új oldaláról ismerhették meg az utóbbi időben a hazai romák érdekében egyre akívabb közéleti szerepvállalásáról ismert cserdi polgármestert; Bogdán Lászlót…
– Ez így igaz. Ott volt Bogdán László, Cserdi polgármestere is. Ő maga is bicsérdi holokauszttúlélők leszármazottja. Egy nagyon szép, romani nyelvű, hagyományos szertartást is tartott a bicsérdi roma önkormányzat elnökének, Nagy Szilvinek (szociálpedagógus, szociális munkás,  Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda, Gilvánfa) az ,,unszolására”, ami a halottak tiszteletére a bor földre öntésével végződött.
Az egyik felszolgáló nagyjából ekkor öntötte végig egy ügyetlen mozdulat eredményeként paprikás pörköltlével a bicsérdi polgármester fehér ingét.
Ezért a polgármesteri pohárköszöntő el is maradt, de senki részéről nem volt sértődés miatta… ˘
– A gilvánfaiak nem csupán vendégek, hanem egyben közreműködők is voltak…
– Maga a program a a givánfai és a bicsérdi diákok idei közös múltkutató programjának következményeként jött létre. A gilvánfaiak gyönyörűen énekeltek, gitároztak romani és beás nyelven is. Kétszer is elénekelték a Gélem, gélem-et, aromani nyelvű cigány himnuszt. Először akkor, amikor a falu templomkertjében lévő világháborús emlékművet koszorúzták meg a résztvevők. Ez is egy olyan emlékmű, ahol a “2. világháború áldozatai” között az elesett katonák mellett néhány helyi holokauszt-áldozat neve is olvasható. Így a ’44 nyarán zsidó származásuk miatt deportált Weiss családé, és a német koncentrációs táborokban megölt helyi romák közül három férfié. Ami sajnos korántsem teljes körű listája a holokauszt bicsérdi áldozatainak.
- Gondolom, a bicsérdi szervezők a szomorú nap aktualitása és egyben a hagyományteremtés célkitűzése miatt kerülték a nagyobb nyilvánosságot.
– Nem volt zártkörű a rendezvény. Igaz, a médiát nem szerveztük oda, csak aznap reggel tettünk közzé egy tájékoztatót az eseményről. A nagy hírverés elmaradása most első alkalommal talán nem is volt baj. Ezúttal ugyanis az volt a lényeg, hogy a bicsérdi romák egymásnak és a falujuknak mutassák meg: ők is méltósággal bíró, múltjukat őrző és tradícióit ápoló közösség. Ehhez valószínűleg jobban illett a családiasabb hangulat. És ez a cél minden várakozást felülmúlóan megvalósult. Nagyon jó lett a rendezvény! Jelen volt egyébként a Baranya Megyei Roma Önkormányzat elnökhelyettese,  Ócsárdi Sándor is. Nagyon örültünk, hogy ők is képviseltették magukat!

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.