Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. október 7., szerda 14:19

A 13 aradi vértanúra emlékezett Hajdúnánás
Országszerte és a határon túl is megemlékezéseket tartottak október 6-án az aradi vértanúk emléknapján.
166 évvel ezelőtt 1849. október 6-án érte el tetőpontját az 1848–1849-es szabadságharc megtorlása. Aradon ezen a napon végeztek ki tizenhárom honvédtisztet, valamint Pesten gróf Batthyány Lajost, az első felelős miniszterelnököt.

Aradon 1849. szeptember 26-án tizenhárom tábornokot és egy ezredest Lázár Vilmost, ítéltek halálra felségsértés és lázadás miatt. Haynau ezt szeptember 30-án hagyta jóvá, de Gáspár András, Ferenc József egykori lovaglómesterének büntetését az utolsó pillanatban börtönre változtatták. Az ítéletet október 6-án hajtották végre, akkor végezték ki a 13 főtisztet: Lázár Vilmos főtiszt, gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knézich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Vécsey Gábor. Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost Pesten. Október 6-át a magyar kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította.

Hősi viselkedésükkel megmutatták, hogyan tudnak a magyar ügyért harcoló kemény katona módjára méltósággal meghalni. Utolsó perceikkel is a nemzetnek és a világnak mutattak példát a magyar szabadságharcosokról.

A városi megemlékezés Heltai Jenő Szabadság c. versével vette kezdetét, amelyet Kócsi Imre tolmácsolásában hallgatott meg a közönség, majd a Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bocskai Apródjai Néptánccsoportjának tagjai páros táncot adtak elő a Kormorán együttes zenéjére.

Az aradi vértanuk kivégzésének 166. évfordulóján rendezett megemlékezésen Buczkó József a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény intézmény vezetője, önkormányzati képviselő beszédében az 1848-49-es helyi eseményeket idézte fel.
Buczkó József köszöntőjében kiemelte: „Őseink a bizonyság arra, hogy ki-ki megtalálhatja azt az élő kapcsot, amely összeköthet bennünket távoli elődeinkkel, mert ők jelentik a gyökeret. Nélkülük mi nem lehetnénk a nemzet fájának törzse. Utódaink pedig nem válhatnának e fa lombozatává, azaz történelmére büszke, emlékező magyarokká.”

Képviselő úr hangsúlyozta, hogy azokra emlékezünk, akik Isten nevével az ajkukon hős vitézekként követték katonáikat az égi ítélőszék, az egyetlen ítélőbíró, a Mindenható elé. Hozzátette: „Tetteik felett már ítélkezett a teremtő, nekünk földi feladataink vannak: ápolni emléküket, épülni magatartásuk példáján, hogy mi is büszke tartással állhassunk meg a végső számonkérés, s utódaink előtt.”

Városunk főterén a 13 aradi vértanú tiszteletére tartott ünnepségre valamennyi alapfokú és középfokú oktatási intézményből diákok és pedagógusok érkeztek mécsesekkel a kezükben, fejet hajtva az életüket és vérüket a hazáért áldozó honvédtisztek emléke előtt.

A megemlékező ünnepség végén a megjelentek elhelyezték az emlékezés léleklángjait, s a kegyelet koszorúit a Kossuth szobor talapzatánál.

18 csatolt kép 110188159167654321314111217
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.